6 lektionstips för temat vinterfåglar

Bild: © Losicar / iStock
 
Ska du och klassen studera Sveriges vackra vinterfåglar? I så fall har jag sex lektionstips och förslag på var du kan hämta gratis lektionsmaterial.
 
1. Fågelskådarbok på Unga fakta. Ladda ner det lilla häftet med de vanligaste fåglarna vid fågelborden i Sverige. Häftet innehåller bland annat bilderna av och namnen på arton olika svenska fåglar. Det är en bra början att lära sig känna igen vinterfåglarna. I inlägget 8 svenska vinterfåglar barnen kan studera på nära håll har jag också samlat vanliga fåglar i vintertid.
 
2. Fågelmatare. Gör en egen fågelmatare och fågelmat, mata fåglarna och studera dem på nära håll.
 
3. Skrutts fågelbok på UR. Skrutts fågelbok är ett tv-program om svenska fåglar och finns på UR Skola. ”Små fåglar” – avsnitt 1 – handlar bland annat om de vanliga stannfåglarna blåmes, domherre och talgoxe.
 
4. Målarbilder med fåglar. På målarbildssajten Supercoloring finns mängder av gratis målarbilder med fåglar  du kan använda som lektionsmaterial. Låt eleverna välja och färglägga en egen vinterfågel!
 
5. Vinterfåglar inpå knuten. Det årliga projektet Vinterfåglar inpå knuten engagerar gamla och unga fågelskådare över hela Sverige. Skolor, skolklasser och fritidsavdelningar kan gå med i projektet, som drivs av BirdLife Sverige och som syftar till att hålla räkningen på vinterfåglarna. Vinterfåglar inpå knuten äger rum i januari. Om du och eleverna vill delta i fågelräkningen kan ni anmäla er här.
 
6. Vinterfågelbingo på Natursidan. Natursidan har jättemycket bra material du kan använda till dina lektioner om vinterfåglar. De har bland annat ett Vinterfågelbingo, som passar alldeles utmärkt att använda som ett komplement till fågelskådningen vid fågelmatarna.