8 svenska vinterfåglar barnen kan studera på nära håll

Bild: © rotofrank / iStock
 
[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus] 
 
Jag har tidigare tipsat om 12 fågelmatare barnen kan göra själva. Nu tänker jag berätta om åtta av de vinterfåglar du och barnen kan hoppas se och studera vid fågelmatarna och fågelborden i trädgården, på gården eller ute i naturen. Vilka är dessa vinterfåglar (givetvis finns det många, många fler)?
 
1. Domherre
 
Bild: © Nekan / iStock
 
Domherren är en favoritfågel i Sverige. Den bär det passande latinska namnet Pyrrhula pyrrhula, som betyder eldröd. Hanens dräkt är just knallröd medan honans har en dovare rödbrun färg. Denna vinterfågel lever främst i de svenska tall- och blandskogarna men besöker såklart även våra trädgårdar, i vilka den kan röra om ordentligt.
 
2. Koltrast
 
Bild: © tirc83 / iStock
 
Koltrasten kan ha den vackraste fågelsången. Sången klingar melodiskt och förgyller vistelsen i trädgården eller promenaden i skogen. På latin heter fågeln Turdus merula, men jag tycker att det svenska namnet beskriver den mycket bra. Hankoltrasten är nämligen svart som kol. Det är bara näbben och ögonkanterna som lyser i orange. Honan har en något brunare fjäderdräkt.
 
3. Talgoxe
 
Bild: © schnuddel / iStock
 
Talgoxens fjäderdräkt är gul, svart och vit – med skimrande olivgröna inslag. Den är en vanlig vinterfågel i Sverige och lever i allt från lövskogar till trädgårdar. Häftigt nog kan du och barnen få småfågeln så pass tam att den kan äta maten ur era händer. Ni kan till och med lära den kluriga tricks, sägs det. Det latinska namnet på talgoxe är Parus major.
 
4. Gråsparv
 
Bild: © schnuddel / iStock
 
Gråsparven är en av de vanligast sedda fåglarna i Sverige. Den lever nästan överallt; i skogar, städer, i trädgården. Under tegelpannor, i ventiler eller i buskar. Fågeln bär det latinska namnet Passer domesticus, hustam sparv. Med tanke på att den lilla fågeln bor där vi människor bor kan den säkert betraktas som ganska tam. Når gråsparven sjunger sjunger den i kör. Hanens fjäderdräkt är mera åt det gråbruna hållet medan honans är brun.
 
5. Nötväcka
 
Bild: © schnuddel / iStock
 
Nötväckan har en unik förmåga. Den kan klättra nedför en trädstam med huvudet före. Fågeln har fått det latinska namnet Sitta europaea – europeisk hackspett – och häckar faktiskt i gamla hackspettbon och upphängda fågelholkar. Nötväckan lever framför allt i södra och mellersta Sverige, och då i såväl skogar som trädgårdar. Vad man vet lämnar fågeln aldrig sitt revir, så den är en utpräglad stannfågel. Den har färgerna blågrå och rödbrun, med en svart banditmask över ögonen.
 
6. Sidensvans
 
Bild: © mauribo / iStock
 
Sidensvansen – Bombycilla garrulus – har en tofs på huvudet, brungrå fjäderdräkt och gul, röd samt svart teckning på vingarna. Denna fågel lever i Norrland, helst uppe i en gran eller tall där den också bygger sina bon. Kanske inte så oväntat har fågeln fått sitt namn efter dess mjuka, lena fjäderdräkt.
 
7. Rödhake
 
Bild: © Andrew_Howe / iStock
 
Rödhakens sång ljuder ren och klar. Sången är ett för fågeln effektivt sätt att markera ett revir. Du ser sällan fler än en rödhake på ett och samma ställe, då den håller reviret även genom vintern. Namnet rödhake eller Erithacus rubecula kommer från fågelns rödaktiga fjädrar. Bröstet är ljust orangeröd medan resten av den runda kroppen är gråbrun. Fågeln bor runtom i Sverige, även i närheten av oss människor, men just under vintern syns den oftast i de södra delarna av landet.
 
8. Blåmes
 
Bild: © schnuddel / iStock
 
Blåmesens fjädrar lyser i knalligt blått och gult. Vinterfågeln benämns Parus caeruleus på latin och även i detta fall syftar namnet på just fjädrarnas färg. Både honan och hanen bär färgerna, men hanens fjäderdräkt är lite färgstarkare. Blåmesen bor gärna i en fågelholk, i en skog, trädgård eller park. Vintertid besöker den fågelmatarna och fågelborden i hopp om att få hacka på talg och äta fröer.
 
Källor: Birdlife.se; Fageln.se