Här har du tipsen för att resa till Toscana med barn

Att resa till Toscana med barn, är det görligt? Jag ser mycket fram emot att skriva denna Toscana-guide, då jag tycker Italien är vackert och vet med mig att jag själv hade älskat att få uppleva denna del av landet som barn. Redan då var jag fascinerad av kulturäventyr med historiska inslag.
 
Inget känns heller riktigt så stort och mäktigt som saker sedda i ett barns perspektiv. Av den anledningen kan det rentav vara en fördel att ta med barnen till historiska städer och platser medan deras fantasi är som mest aktiv. Hur kommer ikoniska städer i Toscana som Florens och Pisa te sig i barnets ögon?
 
Fördelar med att resa till Toscana med barn
 
Så om jag saktar ner i backarna i lite, vilka fördelar finns med att resa till Toscana med barn?
  • Spännande sevärdheter
  • God mat – tänk dig pasta, pizza och glass (!)
  • Familjevänlig atmosfär

Korta fakta om den italienska regionen

Toscana är en region i Italien, och som sådan rymmer den många olika platser och sevärdheter. Du hittar inte bara medeltida städer i regionen, utan bergsbyar, stränder och bergsområden.

Florens är den största staden i Toscana och den är även regionens huvudstad. Detta är en historisk stad, starkt präglad av både antiken, medeltiden och renässansen. Därför finns det mycket att se och göra om resan utgår härifrån.

Pisa är en annan ikonisk stad i Toscana, och den är främst känd för sitt lutande torn från medeltiden. Lutande tornet i Pisa är en rolig sevärdhet i sig och kan mycket väl vara en givande familjeupplevelse.
 
På naturhållet ger regionen möjlighet till sol och bad, liksom till en del öturer vid kusten. Utmed kusten finns även chans att se delfiner. Du kan läsa mer om utflyktstips som passar barn längre fram i artikeln.
 
Billig kollektivtrafik för barn på rundresa
 
Det finns flera skäl att åka kollektivt med barn i Toscana. Den toscanska kollektivtrafiken beskrivs som användarvänlig, särskilt när du utgår från städer som Florens, Lucca, Pisa, Siena eller Viareggio. Samtliga exempel har stora buss- och tågstationer med butiker, matställen, toaletter och så vidare.
 
Toscanas kollektivtrafik är också billig för barn. Bebisar åker gratis och barn upp till 12 år åker för halva biljettpriset. Det gör att det blir ganska förmånligt att resa runt i och uppleva Toscana tillsammans.
 
Det är helt fantastiska vägar att utforska, så att resa runt är inte dumt alls...
 
Givetvis kan du boka hela utflyktspaket, där såväl resa som inträde ingår och där upphämtning sker på hotellet. Men om ni hellre vill upptäcka på egna villkor och utan en bestämd tidsplan finns alltså kollektivtrafiken till hands.
 
När man reser med barn kan det vara väldigt skönt att slippa stressa genom att kunna tillbringa den tid man vill på en plats. Det kan också kännas bra att slippa anpassa sig efter en grupp, och då ger utflykter på egen hand en stor frihet.
 
Spännande barnutflykter i Toscana
 
Vad gäller spännande barnutflykter i Toscana kan ett besök till en av de gamla städerna räcka gott och väl, för det är något alldeles visst med att ströva i trånga gränder och titta på historiska byggnader. Om familjen vill bege sig på aktiviteter och utflykter finns många barnanpassade saker att göra i Toscana, exempelvis:
 
Pinnochio Park i Collodi. Pinnochio-parken ligger i upphovsmannens Carlo Lorenzinis födelsestad Collodi och har fina skulpturer.
 
Cavallino Matto Amusement Park i Liverno. Här har du den största nöjesparken i Toscana, och som sådan har den åkattraktioner och matställen. Mitt i en tallskog, ska tilläggas. Översatt till svenska betyder nöjesparkens namn den galna lilla hästen.
 
Delfiner i Viareggio. Utanför Viareggio finns delfinreservatet Pelagos Sanctuary. Hit kan du ta med barnen på en utflykt för att titta på delfiner. Reservatet är skapat för att man vill skydda delfiner och andra däggdjur, så det är seriöst.
 
Piccolo Mondo i Pisa. Utanför Pisa ligger denna vattenpark med möjlighet till att bada och åka vattenrutschkanor.
 
Lutande tornet i Pisa. Man har hört så mycket om det lutande tornet att ett besök hit är ett måste under resan till Toscana. Läs olika fakta om tornet tillsammans innan ni besöker det.
 
Medeltidshistoria i San Gimignano. Medeltiden är coolt, det är jag övertygad om att många barn tycker. San Gimignano är en ”äkta” medeltidsstad, som till och med är världsarvslistad på grund av den fascinerande medeltidsmiljön. Åk på ett historiskt äventyr!
 
Sol och bad på Giglio. Isola del Giglio är en populär ö utanför Toscanas kust och som kan besökas för sol och bad. Det blir ett bra tillfälle för en båttur på havet.
 
God mat när du reser till Toscana med barn
 
Pasta, pizza och glass är olika exempel på typisk italiensk mat och det är alltså sådan mat som barn vanligen gillar.
 
Spaghetti bolognese, det vill säga spaghetti och köttfärssås, brukar gå hem hos barnen.
 
På restaurangerna brukar en särskild barnmeny finnas, och många av matställena är familjerestauranger som gladeligen tar emot unga besökare. Få länder och platser är därför så tacksamma att resa till med barn som Italiens Toscana, åtminstone vad gäller mat.
 
Det här var tips för att resa till Toscana med barn – hoppas ni får en rolig och spännande Italienresa tillsammans!
Visa fler inlägg