Har ditt barn pollenallergi? Läs mer om symtom och lindring

Pollensäsong igen. Det här är egentligen den mest fantastiska tiden på året med all grönska och så. Ändå finns det ett litet, litet krux: pollenallergi. Jag var själv allergisk mot det mesta som barn och har som vuxen åter fått börja med allergi- och astmamediciner, då allergiska och astmatiska reaktioner kan vara väldigt dränerande.
 
Allergi kan gå i arv. Om föräldrarna är allergiska är risken stor att också barnet är eller blir det. Vid misstanke om exempelvis pollenallergi är det viktigt att en riktig sjukvårdskontroll görs, för obehandlad allergi kan trigga astma, om barnet nu inte redan har det.
 
Viktigt att behandla allergiska besvär
 
Obehandlade allergiska besvär kan vidare minska koncentrations- och prestationsförmågan. Inte vill man ju att de små ska behöva kämpa mer än nödvändigt i skolan och därför bör rätt behandling ges. Det finns både tabletter och vaccin mot allergi, beroende på hur besvärliga symtomen är kan behandlingsformen variera.
 
Apohem finns ännu mer information om de olika formerna av behandling mot pollenallergi och där finns en rad receptfria preparat.
 
Ibland kan även astmamedicin behövas. Mycket av astmamedicinen är receptbelagd. Däremot finns det receptfria allergitabletter, -nässprejer samt -ögondroppar.
 
Om barnet skulle gå runt med kliande och/eller rinnande näsa och/eller ögon under pollensäsongen är det inte helt otroligt om det skulle vara just pollenallergi. Prova att behandla med receptfria preparat i väntan på läkarbesöket.
 
Men skulle pollen ge upphov till en stark reaktion är det viktigt att söka akut. Vid astmatiska reaktioner blir det nämligen svårt att andas, det är så att man kan få andnöd och det är väldigt jobbigt. Tro mig!
 
Vanliga symtom på pollenallergi
 
Vilka är de vanligaste symtomen på pollenallergi?
  • Nästäppa
  • Rinnsnuva
  • Nysningar
  • Näsklåda
  • Röda ögon
  • Kliande ögon
  • Rinnande ögon
  • Trötthet

 Tänk på att du kan ha flera av pollensymtomen samtidigt.

Astmatiska symtom vid allergi

Om den allergiska reaktionen triggar en astmatisk reaktion får du problem med luftrören och andningen. Vid någon som helst försämrad andningsförmåga är det av yttersta vikt att rådfråga sjukvården, särskilt när det gäller barn. Detta kan inte upprepas tillräckligt många gånger.

Pollenrapporten hjälper dig hålla koll

Naturhistoriska riksmuseet har tagit fram gratistjänsten Pollenrapporten.se genom vilken du enkelt kan hålla koll på de aktuella pollenhalterna där du bor. Rapporten visar också vilken typ av pollen som cirkulerar för tillfället, det här kan ju variera från säsong till säsong.

Man måste inte nödvändigtvis vara allergisk mot alla sorters pollen. Somliga är allergiska mot björkpollen och andra mot al eller sälg. Givetvis kan man också vara allergisk mot samtliga sorterna. Dagens allergitester kan precisera vilket eller vilka pollen man är allergisk mot.

För att hålla koll på hur pollenläget ser ut runt om i Sverige är det alltså bland annat till Pollenrapporten.se du kan vända dig. Om rapporten visar på höga pollenhalter i luften kan det vara bra att exempelvis stänga fönstren så att pollenet inte letar sig inomhus.

Tips för att lindra pollenallergi

Förutom allergitabletter finns nässprej och ögondroppar du kan prova att använda mot pollenbesvären. Somliga av medlen är anpassade efter barn och har därför lägre doser av den aktiva ingrediensen. Se vad som står på respektive preparat när du kollar runt i utbudet på Apohem.se eller ett annat apotek.

Finns det saker man kan göra själv för att lindra pollenallergi? Under pollensäsongen kan man underlätta genom att försöka hålla pollenet borta därifrån det går. Vid utomhuslek går det ju inte att undvika pollen, men inomhus kan man försöka begränsa spridningen.

Stäng fönstren när det är som mest pollen utomhus och vädra helst först efter att det regnat. Efter regn ligger nämligen pollenet nedtyngt på marken i stället för att sväva runt i luften. Det går också att hänga ett så kallat pollennät framför fönstret.

Ta av dig kläderna, duscha och ta på dig rena kläder efter utomhusvistelser. Annars tar du med dig pollenet inomhus och då tenderar det att fastna i textilier såsom i sofftyg och sänglakan.

Att städa är kanske inte den roligaste av sysslor men under pollensäsongen kan regelbunden städning – och då helst oftare än vanligt – verkligen hjälpa den som har pollenallergi. Det gäller att hålla pollenet borta så att man inte exponeras mer än nödvändigt för det. Använd gärna allergifilter i dammsugaren och införskaffa en luftrenare, om du kan.

0 kommentarer publicerat i Läsvärdheter
Taggar: allergi, astma, barns hälsa, kul med växter, pollen, på sommaren, på våren
Visa fler inlägg