Tänk på det här när du ska köpa regnkläder för barn

 Kläder efter väder, säger man ju, och efter alla ur-och-skur-stunder under åren i skolvärlden inser jag hur sant detta är. Med rätt klädsel är man rustad för det mesta. Jajamensan, till och med för de värsta regnskurarna! Det här gäller för både barn och vuxna.
 
Med åren har jag själv känt en allt större dragningskraft att vistas i naturen nästan oavsett väderleken, frisk luft gör mig så himla gott. Jag kan helt och hållet förstå de barn som vill leka med båtar i vattenpölarna – eller som vill hoppa i pölarna! Och har man bara bek
väma och tåliga regnkläder kan man plaska hur mycket som helst utan att bli blöt. Typ.
 
Här ser du exempel på regnjackor och regnbyxor från Isbjörn of Swedens kollektion.
 
Trivsamma regnkläder barn kan röra sig fritt i måste förstås inte köpas nya. Det säljs en hel del begagnade regnkläder, och så även märkesplagg. Isbjörn of Sweden är ett exempel på ett kvalitetsmärke som tillverkar bland annat regnjackor med 100% regn- och vindtålighet. Du hittar deras regnställ på Isbjornofsweden.se.
 
Vilka regnkläder för barn är bäst?
 
Nya som begagnade regnkläder för barn, oavsett vilket du ska köpa finns det några generella riktlinjer för vilka plagg som är bäst:
  • Är vattenpelaren, alltså regntätheten, minst 5 000 mm? (Kan du få 10 000 mm är det toppen.)
  • Har regnkläderna tejpade sömmar? (Om svaret är ja håller regnstället troligen tätt.)
  • Andas regnstället? (Det här är viktigt för bekvämligheten.)
  • Uppmuntrar plaggen till rörelse, sitter de med andra ord bekvämt på kroppen? (Se till att barnet rör på sig i kläderna när hen provar dem.)

Vilka är skillnaderna på regnställ och skalplagg?

Den största skillnaden på ett klassiskt regnställ och på trendigare skalplagg är främst en fråga om materialet. Klassiska regnkläder, såsom regnjacka och regnbyxor, passar de mer stillsamma barnen medan skalplagg är särskilt bra för väldigt aktiva barn.

 
Skalplaggen andas nämligen bättre än de typiska regnplaggen, samtidigt som de är vattentäta. Det vattentäta materialet sitter i det här fallet på insidan av yttertyget. Vilken typ av plagg som är bäst för barnet är inte självklart.
 
Vid mycket sandlådelek, prova regnkläder, och vid springaktiviteter, prova skalplagg. Men kanske viktigast: Låt barnet själv prova kläderna och berätta hur hen känner inför dem. Av erfarenhet blir utomhusleken inte så rolig om barnet känner sig begränsat av regnkläderna. Det här har jag varit med om många gånger under skoljobbstiden.
 
Se om du kan få ekonomiskt bidrag till regnkläder
 
En annan sak jag varit med om är att barn inte haft regnkläder på grund av att de är för dyra. Om man inte har råd att köpa regnställ till barnen finns vanligen hjälp att få. Här kan skolan hjälpa till! Prata med en personal du har förtroende för så kan hen lotsa dig rätt bland bidrag och stipendier du kan söka. Om jag inte missminner mig kan exempelvis Majblomman hjälpa till.
 
Så tar du hand om barnens regnkläder
 
Eftersom det är dyrt att köpa nya regnplagg är det en bra idé att ta hand om de plagg man faktiskt har. På så sätt kan syskonen också ärva regnkläderna, och därmed behöver inte du som förälder köpa nya igen och igen.
 
Regnkläderna bör inte tvättas alltför ofta, men när du tvättar dem bör det göras med avigsidan utåt och utan sköljmedel. En del av regnställen kan du till och med torka av med en blöt trasa och få rena på så vis.
 
Efter några tvättar – fyra till fem tvättar, enligt somliga – behöver plaggen åter impregneras för att behålla sin vattentålighet och hålla i längden. Det finns impregneringsmedel som bibehåller skalplaggens andningsförmåga, som exempel. Kolla efter dessa!
Visa fler inlägg