Så får du vattenäventyr i en pool hemma eller i ett badhus

Handen upp alla som älskar vattenlekar! Min hand far i luften. Din med? Något händer nämligen när man rör sig i en annan miljö eller element än det vanliga. Det är som att möjligheterna till äventyr blir oändliga.
 
I andra blogginlägg har jag berättat om hur jag brukade leka att jag var en skattsamlande sjöjungfru i vattnet, inte helt oinspirerad av Disneys Den lilla sjöjungfrun. I det här inlägget ska jag fokusera på enkla men spännande vattenäventyr mer generellt.
 
Här kan du alltså hänga med för att få tips på hur du och barnen kan använda en bassäng eller pool från exempelvis Svenska poolfabriken som en portal till andra världar.
 
Tänk på säkerheten i poolen
Men först en mycket viktig sak: Säkerhet. Vattenäventyr inkluderar vanligen hopp och dyk, inte så sällan tid under vattnet. Håll koll på barnen medan de leker för en säker och trygg upplevelse som uppmuntrar till ännu fler bassäng- och poolvistelser.
 
Bada i en undervattensvärld
För att knyta an till inledningen tänker jag mig att rollekar där poolen fantiseras ihop till något annat är ett klassiskt exempel på vattenäventyr. Jag lekte ju sjöjungfru, men man kan också låtsas vara en fisk, haj, bläckfisk, delfin, säl, pingvin eller vilken vattenvarelse man nu vill rollspela som i när och fjärran vatten. Ett sjöodjur? Eller kanske en dykare som utforskar en hisnande undervattensvärld?
 
När barnets fantasi får göra sitt behövs inte så mycket för ett äkta pooläventyr. Vattenleksaker kan ändå vara behjälpliga. Kan en luftmadrass vara en val eller ett skepp som flyter vid ytan? Sandleksaker är tacksamma att använda i poolen, såväl i en rund pool i trädgården som i en bassäng i badhuset. Dessutom har många av dem havsformer som fiskar, sjöstjärnor och snäckor. De vackra färgerna på leksakerna gör att de passar som rev.
 
Så kallade flytpinnar eller flytormar fungerar också bra i sådana här sammanhang. När det kommer till fantasifulla rollekar i vattnet kan dessa klassiska vattenleksaker fungera som sjöhästar för en vattenridtur. Bara kreativiteten sätter gränserna!
 
Ha en skattjakt i poolen
En skattjakt på poolens botten är ett annat spännande vattenäventyr för barn. Använd olika plastföremål – har du sett sådana där plastdiamanter (?) – som ligger still i bassängen och som barnen kan dyka efter och plocka upp. Placera något som representerar en skattkista vid poolkanten, om ni har en rund ovanmarkspool kan skattkistan i stället placeras på gräsmattan bredvid, och lägg skatterna som hittas i den.
 
Här kan man tänka sig att barnen redan från början får ett slags skattkarta eller uppdrag. Hur många former eller färger ska de hitta? Du kan även bokstavs- eller ordkoda skattjakten. ”Hitta något som börjar på bokstaven S” eller ”Hitta en snäcka”. Möjligheterna är förstås oändliga men försök att anpassa innehållet utifrån åldersgruppen. För att göra vattenleken ännu mer utmanande kan du placera ut hinder av olika vattenleksaker.
 
Ska skattjakten vara en lagtävling eller en alla-mot-alla-lek?
 
Bygg en hinderbana i vattnet
Det sista tipset för spännande vattenäventyr i en trädgårdspool eller badhusbassäng är att bygga en hinderbana. Beroende på hur mycket poolyta du har kan du variera vattenhindrens omfattning. I en liten rund pool hemma kan du exempelvis ha med en flytleksak som man kan balansera på, en rockring man kan dyka eller simma genom samt flytpinnar för mindre hinder.
 
I den större bassängen kan du nästan använda vad som helst som klarar vatten. Du kan till och med improvisera en rutschkana genom att placera en (plast)matta vid kanten. På en del badhus finns uppblåsbara vattenhinder som du kan bygga härliga utmaningar med. I de långa simbassängerna kan du utnyttja simlinorna som hinder. Varva att simma under och över dem för en klurig vattenhinderbana.
 
Skaffa en stor eller liten pool
Från låtsasvärldar till hinderbanor, vattenäventyr kan innebära mycket. De börjar med en pool. På Svenska poolfabriken med webbadressen svenskapoolfabriken.se hittar du det du behöver för att anlägga en swimmingpool hemma.
 
Du kan naturligtvis gräva för en nedsänkt pool, så kallade ovanmarkspooler är dock populära alternativ eftersom de kräver minimalt arbete. Har du plats för en rund pool ovan mark i trädgården?
 
Självklart måste du inte ha en simbassäng hemma för att kunna erbjuda vattenlekar. En tur till havet, sjön eller badhuset är en alldeles förträfflig utflykt.
 
Lek vattenäventyr i bassängen
Sammanfattningsvis finns det flera påhittiga och äventyrliga aktiviteter du kan göra i en pool – se här:
  • Gör en rollek där du låtsas att du befinner dig i en undervattensvärld med allt från sjöjungfrur till bläckfiskar.
  • Ha en skattjakt där du samlar föremål på poolbottnen och utgår från antingen en karta eller utmaning.
  • Bygg en vattenhinderbana med anpassade moment beroende på om du lekar i en stor eller liten bassäng.

Sist men inte minst vill jag återigen lyfta vikten av säkerhet. Planera lagom svåra lekar, anpassa dem efter barnens ålder och simkunnighet samt håll ett öga på äventyrarna medan de plaskar runt.

Visa fler inlägg