Så gör du julklappar i din alldeles egen tomteverkstad

Okej, så att göra julklappar i en alldeles egen tomteverkstad är kanske att ta i aningen för mycket. Men faktum är att jag kände mig som en tomtenisse när jag som barn gjorde egna klappar till de vuxna i min närhet, må det ha varit vid köksbordet hemma eller vid skolans julpysseldagar.
 
Jag tror inte man ska underskatta stoltheten – och inte minst glädjen – ett barn kan känna över att ge egna julklappar. Du vet ju hur man som vuxen känner sig när man slår in paketen och med förväntan tänker på barnens reaktion? Så tänker jag att det även kan vara för barn.
 
25+ pysselmaterial till barnens tomteverkstad
 
Nedanför listar jag exempel på pysselmaterial som lämpar sig väl för barnens egen tomteverkstad och julklappstillverkning, förutom baspysselsaker som sax, lim och pennor, då. Här har du tipsen:
 1. färgade papper
 2. målarfärger + pensel
 3. smyckespärlor + snören + lås
 4. rörpärlor + pärlplattor
 5. bomull
 6. papperstallrikar
 7. tårtpapper
 8. muffinsformar
 9. rena glasburkar
 10. piprensare
 11. glasspinnar
 12. silkespapper
 13. tidningspapper
 14. lufttorkande lera
 15. omålade träfigurer
 16. gips + gjutformar
 17. garner
 18. tyger
 19. pomponger
 20. flirtkulor
 21. paljetter
 22. glitter
 23. pasta
 24. polkagriskäppar
 25. rörliga pysselögon
Tips på fina julklappar du kan göra själv
 
Julgranshängen av pärlplattor och ljuslyktor av glasburkar, säg vilka julklappar du inte kan pyssla ihop?! Möjligheterna är oändliga, såklart.
 
Personligen gillar jag pyssel av ätbara saker, de färdiga prylarna blir urtjusiga. Se till exempel blomkrukan av polkagriskäppar, granen av pastafjärilar och papperssnöflingorna som du doppar i strösocker, allt detta åstadkommer du med ganska få medel.
 
Men dina diy-julklappar behöver inte nödvändigtvis vara julpyssel. På bilden ovanför ser du exempel på hur du kan ringla en skål i lufttorkande lera, knyta garnarmband och måla tavlor. Materialen är inte så dyra, däremot kräver dessa presenter sin lilla tid och omsorg.
 
Köpa billigt pyssel till tomteverkstaden
 
Pysselmaterial måste inte vara dyrt, det finns massor av sådant att samla i naturen och skafferiet. Du kan också köpa billigt pyssel på second hand, faktiskt otroligt fina material. Tänk dig vad många som lämnar in garner, tygbitar och andra överblivna pysselrester. Över lag kommer du långt med en kombination av natur- och återbruksmaterial.
 
Som på bilderna: Julgranen kan göras av pinnar du hittar i naturen och pärlor du fyndar på loppis. Snöflingan görs enkelt av remsor du klipper ur en toarulle och limmar samman. Julgranshjärtana gör du i den o, så billiga trolldegen.
 
Julklappstips: Göra eget presentpapper
 
För personliga julklappar kan du även göra eget presentpapper. Skaffa brunt inslagningspapper eller använd tidningspapper, rita och måla sedan på det.
 
Förutom att göra eget papper kan du ju också dekorera paketen med saker du samlat på dig, allt från en kotte till en papperssnöflinga.
 
Hitta inspiration till dina julklappar
 
Jag kan tycka att en pysselstund tillsammans i tomteverkstaden är den bästa julklappen i sig, det är sådana stunder man kommer ihåg länge, länge. Men visst är det roligt att göra och ge fysiska klappar, det vittnar det där förväntansfulla pirret i magen om.
 
När du ska göra julklappar finns, enligt min mening, ingen bättre inspirationskälla än Pinterest. Det är alltid dit jag vänder mig för att få nya uppslag, denna fantastiska samlingsplats för människors kreativa idéer.
 
Vad gäller shopping av ”färdiga” julpresenter finns det en mängd ställen att kika runt på. På Julklappen.se kan du få julklappstips som är anpassade efter olika personer. Vad köper man exempelvis till barn eller till morföräldrar? Sådana användbara tips.
 
Tänk på att även köpta julklappar blir personliga när du utgår från vad mottagaren tycker om, gör din egen presentinslagning och skriver ett julklappsrim. Kan barnen inkluderas i paketinslagningen så att de också får känna den pirriga glädjen i att ge?
Visa fler inlägg