Så blir det till och med ännu roligare att leka i en pool

Bild: © SerrNovik / iStock
 
***Annons för Poolgiganten***
 
Med ett tjockt snötäcke utomhus känns sommarvärme och vattenlekar avlägset. Men kanske ändå inte. Jag tycker alltid den här tiden på året går fort, hinner knappt tänka att jag längtar till våren och sommaren innan de varmare årstiderna är här. Det här blogginlägget ger mig chans att drömma om värmen, då fokus ligger på lekar man kan leka i en pool. Samtidigt behöver vattenlekarna inte begränsas till en utomhuspool. Tvärtom passar de även för lek i simhallar, särskilt när man besöker simhallen som en skolklass och när man dessutom har planerat för gemsamma vattenaktiviteter.
 
6 (o)typiska badleksaker för rolig lek i pool
 
Nedanför listar jag en handfull exempel på både typiska och otypiska badleksaker för ännu roligare vattenlekar. Dela gärna med dig av dina bästa lektips i kommentarerna.
 
1. Svampar. Här menar jag vanliga städ- och tvättsvampar.
2. Blomsprutor, om du inte har vattenpistoler. Med en blomspruta kan du ändå leka vattenkrig.
3. Leksaksbåtar. Jag tänker på båtar med bas av återbrukade material, såsom barkbitar, sugrör, svampar ochvinkorkar. De olika delarna sätts samman med gummiband, snöre, tejp eller något liknande.
4. PET-flaskor. Gör massor av hål i en PET-flaska, sätt den på en slang och använd den som en vattenspridare.
5. Flaskor, kärl och bestick. Saker du vanligen har i köket – till exempel kastruller, silar och skedar – är utmärkta badleksaker för vattenlek i pool. Visst går det att leka restaurang och bageri även i en simbassäng?
6. Kartonger. Har du provat att göra en flotte av kartong, exempelvis av en gammal flyttlåda?
 
Poolgiganten  finns ännu mera inspiration, inte minst för den som drömmer om att smälla upp en swimmingpool i trädgården.
 
6 roliga vattenlekar att leka i en pool
 
Vad kan man leka i en pool? Såklart mängder av saker – här kommer tips!
 
1. Tafatt med svampar
Svampar – typ städ- eller tvättsvampar – är billiga material att använda i lek och pyssel. De är bland annat ypperliga badleksaker att ha i en spann vid poolkanten. När man doppar dem i vattnet blir de dyngsura och lätta att kasta. Lek vattenkrig eller tafatt med de blöta svamparna. Regler för vattentafatt: Utse en person att ”ha den” och låt denna person börja med en svamp. Medan de andra deltagarna simmar runt i poolen gäller det för tagaren att kasta och träffa någon med svampen. Den som blir träffad blir tagaren i stället och får ta över svampen. Vattenleken börjar om på samma sätt. Observera att flera tagare kan utses, då blir vattentafatt ännu svårare.
 
2. Hajen i poolen
Hajen i poolen är en annan form av tafatt, självklart är den lika rolig som den föregående vattenleken. Jag kommer ihåg hur mycket mera spännande det blev att leka om man låtsades att det fanns en haj eller krokodil som försökte få fatt på en. Jag ser samma tendenser hos mina egna syskonbarn, vissa lekar blir aldrig för gamla. Regler för hajen i poolen: Utse en person till haj, hajen börjar som tagare. Alla deltagare börjar leken i swimmingpoolen och är lovliga byten för hajen, som ska försöka fånga en kamrat. De som jagas får hoppa upp på poolkanten, men inte stanna på land längre än ett x antal sekunder. Den som blir tagen byter antingen plats med hajen eller blir också tagare. Vid det senare alternativet gäller det att bli sist kvar.
 
3. Roligaste simhoppet
Det roligaste simhoppet är vad det låter som, en lek för att göra roliga hopp och plask i poolen. Vattenleken är givetvis till för simkunniga barn och självklart ska en vuxen hålla uppsikt under tiden. Den här leken brukade jag och min bror roa oss med. Regler för roligaste simhoppet: Gör roliga hopp utifrån poolkanten. Det går att fixa en tävling av leken – vilket simhopp väcker mest skratt?
 
4. F-I-S-K
F-I-S-K, fisk går ut på att utmana varandra i vattentricks. Regler för F-I-S-K: En av deltagarna börjar göra ett trick – kan vara att stå på händerna i vattnet – därefter ska resten av deltagarna upprepa tricket. Om man inte lyckas får man en bokstav i ordet fisk. När man har fått hela ordet är man ute ur vattenleken.
 
5. Vattenstopp med musik
Dansstopp är en personlig lekfavorit. Jag har ett vagt minne av att vi lekte något liknande i skolan, men då i form av vattenstopp. Regler för vattenstopp: Utse en lekledare för att sköta musiken på land, resten av deltagarna stannar i poolen. Lekledaren sätter på musik och så länge musiken spelar ska deltagarna simma runt, runt i poolen. När lekledaren stoppar musiken ska deltagarna stanna upp och vara så stilla som möjligt. Om man rör på sig är man ute ur leken. Sisten kvar vinner.
 
6. Vågmaskinen
Jag avslutar med en samarbetslek, känner själv att jag tipsat om lite väl många tävlingslekar. Samarbets- eller vattenleken kallas vågmaskinen och går ut på att gruppen ska åstadkomma vågor tillsammans. Regler för vågmaskinen: Deltagarna börjar med att haka fast i varandra och att förslagsvis lägga sig på rygg i vattnet, antingen i led eller i ring. Därefter plaskar gruppen med benen för att skapa vågor i poolen. Kan man plaska på olika sätt för att få olika former av vågor? Om det finns en lekledare kan denna ge instruktioner.
En kommentar
publicerat i Lekar
Taggar: det är skoj att bada, kul i poolen, lekar för barn
Visa fler inlägg