Jämför el online och spara cirka 1 200 kronor om året

 De allt dyrare elpriserna är en tuff utmaning för många hushåll i Sverige. Jag har turen att bo i en lägenhet där det mesta ingår i hyran, ändå är elkostnaden nästan tre gånger så dyr i jämförelse med vad den kostade för bara ett par år sedan. Lägg därtill dyrare mat, ja, dyrare allt. Lägenhet som villa, procentuellt drabbar prisökningen oss likt. Jag vågar inte tänka på hur många barnfamiljer har det just nu.
 
Jämför el för att hitta ett billigare alternativ
 
Även om prisjämförelser inte är hela lösningen kan man spara in mycket pengar på att exempelvis jämföra el  via Elyn.se. Eller varför inte jämföra mat? Det var nog på nyheterna jag läste eller hörde att hushållen överger sina stambutiker för att i stället handla där det är rabatt på vissa varor. Jag kan föreställa mig att många dessutom ser över sina elavtal och är beredda att byta avtal om det kan leda till att man sparar pengar.
 
Spara cirka 1 200 kronor på nytt elavtal
 
Att byta elavtal kan göra så att man sparar cirka 1 200 kronor om året – på bara elen. Tack vare de olika jämförelsetjänsterna online är det också en enkel sak att göra. Du kan välja mellan ett fast och rörligt elavtal, och när du tecknar ett avtal kan du även välja varifrån elen ska komma. Ska det vara grön el från solenergi eller vindkraft, som exempel? Genom att fylla i dina boendeuppgifter och önskemål kan du smidigt jämföra upp till 3 000 elavtal från 120 elbolag på Elyn.se.
 
Byt el – så här gör du steg-för-steg
 
Nedanför följer instruktioner för hur du kan jämföra och byta el via Elyn.se:
 
Första steget
  • Ta en titt på ”Jämför nu”-formuläret
  • Fyll i ditt postnummer
  • Välj din elförbrukning i kWh per år
  • Klicka på ”Jämför nu”

 Andra steget

  • Sortera avtalen utifrån olika kriterier
  • Klicka på ”Teckna avtal” när du hittar rätt

 Tredje steget

  • Gå igenom avtalet på det elbolag du nu kommit vidare till
  • Signera det nya avtalet hos elbolaget
 
Säg upp ditt gamla elavtal innan det nya
 
Tänk på att ditt gamla elavtal måste löpt ut och att du måste säga upp det när du ska teckna ett nytt avtal hos ett annat bolag. Du kan logga in på ditt nuvarande elbolags webbplats för att se över detaljerna i det gällande elavtalet. Där ser du bland annat hur länge till avtalet löper.
 
Påverka den elkostnad du kan påverka
 
Det finns en rad olika aspekter som påverkar elpriset. Alla av dem kan du inte påverka. Vad du i stor utsträckning kan påverka är ditt elevtal och din elförbrukning, och detta kan ge dig en mer eller mindre dyrare elräkning beroende på dina val. Elpriset inkluderar vanligen spotpris, påslag, avgifter och moms.
 
Teckna nytt för att slippa anvisat elavtal
 
Det absolut dyraste elavtalet är ett där du inte valt ett avtal alls. När ditt ordinarie avtal löper ut får du ett så kallat anvisat elavtal om du inte själv väljer att skaffa ett nytt avtal. Det här är en form av rörligt elpris – men avsevärt dyrare. Ett anvisat elevtal kan kosta dig ungefär 30 procent mer, så oavsett om du väljer ett fast eller rörligt elavtal är det viktigt att faktiskt göra ett aktivt val.
 
Välj grön el genom etiketten ”Bra miljöval”
 
När du ska teckna ett nytt elavtal kan du själv välja vilken energikälla du vill använda. Många elbolag har grön el som alternativ, och vilka som har det kan du tydligt se när du jämför el på Elyn.se. Där kan du filtrera utifrån Naturskyddsföreningens kvalitetsstämpel ”Bra miljöval”. Solkraft, vindkraft och vattenkraft är exempel på gröna energikällor, så även bioenergi. Klimatsmart energi måste inte innebära att elen är miljövänlig. Det är därför ”Bra miljöval” är så behjälpligt när du ska jämföra elavtal.
 
Minska elförbrukningen i hemmet ­– tips
 
Du kan minska elförbrukningen på många olika sätt. Här gäller det att tänka många bäckar små. Försök att byta ut gamla vitvaror, täta fönster och dörrar samt att byta ut gamla lampor mot LED-lampor. Städa bakom vitvarorna och frosta av frysen. Fyll diskmaskinen, tvättmaskinen och torktumlaren innan du kör i gång ett program. När elen är som dyrast blir också varje disk eller tvätt dyr. Stäng också av datorerna när du inte använder dem. Duscha snabbare och sänk värmen (men inte så att det blir skadligt för hälsa och hem). Så det här var tips för minskad elförbrukning. Du har säkert egna kreativa lösningar i dessa dyrtider.  
Visa fler inlägg