Pedagogisk bok ska stärka barns självkänsla och integritet

[Recensionsexemplar från Lottensafstrom.se] [Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus]
 
Prata känslor med barnen i skolan! Jag har ett ett tips på en pedagogisk bok med tillhörande handledningsmaterial. Åsikterna är helt mina egna och det här är alltså inget betalt samarbete. När chansen dyker upp att skriva om intressanta projekt tar jag gärna den.
 
Bok för att stärka barns självkänsla
 
Självkänsla, trygghet och integritet kommer sällan naturligt. Det är förmågor vi vuxna måste hjälpa barnen att utveckla, främst genom att finnas där och ta oss tid att lyssna och uppmuntra – och genom att göra övniningar i skolan. 
 
Både genom arbetet i skolor och här på Vi växer så det knakar kommer jag emellanåt i kontakt med böcker för barns personliga utveckling. 21 tankar i en enorm liten bok om att bli stor inombords är en sådan bok.
 
21 tankar i en enorm liten bok om att bli stor inombords är ett projekt Lotten Säfström gjort tillsammans med sonen Loke Säfström. Hon har skrivit texten och han har gjort illustrationerna. Boken kan beställas på Lottensafstrom.se eller Bokus.com.
 
Läsebok med tillhörande handledning
 
21 tankar i en enorm liten bok om att bli stor inombords är ett paket med en läsebok och en tillhörande handledning, eller uppgiftsbok för den delen. Läseboken innehåller 21 affirmationer – bekräftande tankar – och illustrationer. Ett exempel på en affirmation är…
 
I mig känner jag att jag är en bra lekkompis –
jag gillar att leka.
Jag önskar att jag kan leka ofta och ha roligt
med mig själv och andra.
 
Och ett annat exempel är…
 
I mig finns saker som jag behöver berätta
för någon annan.
Jag önskar att få mod att berätta något viktigt
för en kompis eller en vuxen som jag litar på.
 
Säfström har skapat övningar utifrån affirmationerna. Prata exempelvis om favoritlekarna, hur man kan vara en bra lekkompis, vad som har hänt under dagen eller om vad ordet mod kan betyda. Det finns inga rätt eller fel och det är så fint att kunna stötta och inspirera varandra.
 
Jag är inte tillräckligt insatt i forskningsläget kring affirmationer för att kunna säga att de fungerar eller inte. Vad jag ser som den stora vinsten med 21 tankar i en enorm liten bok om att bli stor inombords är att den öppnar till samtal om ibland ganska svåra samtalsämnen. Givande samtal i barngruppen kan ge nog så mycket växtkraft, och det är just därför jag lyfter denna typ av böcker.
 
Viktigt att prata om känslor
 
Kärlek, glädje, sorg, ilska, frustration, avundsjuka, nervositet och upprymdhet. Precis som vuxna har barn komplexa känslor. Jag tror att vi alla kan skriva under på att det känns väldigt, väldigt skönt att få ge utlopp för känslorna hur unga eller gamla vi än är.
 
När man aldrig får prata om sina känslor eller blir lyssnad på kan det lätt bli så att man upplever att det man känner inte är viktigt för andra. Då kan det också vara svårt att värdesätta känslorna själv, man kanske till och med känner sig ensam om känslan.
 
Konsekvensen kan vidare bli att man inte lyssnar på känslan – även om orsaken till den känns fel – och låter andra behandla en illa.
 
21 tankar i en enorm liten bok om att bli stor inombords utgår från att alla känslor är viktiga – och dessutom viktiga att prata om. Genom att identifiera och acceptera känslan man har i stunden kan det dels bli lättare att sätta gränser, dels göra så att man blir mindre hård mot sig själv. Det är okej att vara arg – men hur kan man vända det till något positivt?
 
I mig känner jag mig ibland väldigt arg.
Jag önskar att jag kan få mod
till att berätta för någon om vad jag är arg på,
att få säga det högt,
så att jag mår bättre.
 
Märker du hur pedagogiskt Säfström både bekräftar känslan och uppmuntrar till att prata om den?
 
Affirmationer tar bort skammen i känslorna
 
Det finns inga pekpinnar i 21 tankar i en enorm liten bok om att bli stor inombords. Tvärtom syftar affirmationerna till att ta bort skammen i känslorna. Budskapet är att det rentav är modigt att berätta hur man känner sig, oavsett om man är glad, ledsen eller arg.
 
Lärande utifrån texter, bilder och övningar
 
Det finns en del likheter mellan 21 tankar i en enorm liten bok om att bli stor inombords och böckerna En känsla av mig och Modiga Morris: En vecka upp och ner, som jag tidigare skrivit om här på bloggen.
 
Säfström tar, vad jag tycker, det pedagogiska ett steg längre än de andra böckerna. Förutom att uppmuntra till att prata om känslor via texter och bilder finns ju den tillhörande handledningen.
 
Handledningsboken innehåller diskussionsövningar, lekar och pyssel som på olika sätt stimulerar till öppna samtal i barngruppen. Om man inte orkar prata om känslan kanske man orkar måla den på ett papper.
 
Ett tips på hur du kan använda 21 tankar i en enorm liten bok om att bli stor inombords i barngruppen är att tillsammans läsa en affirmation varje dag. Titta på bilden och prata om känslorna den väcker. Gör en eller flera av övningarna i handledningen. Som en fantastisk bonus medföljer meditationsövningar för barn.
 
En bok som ska läsas igen och igen…
 
När ni i gruppen har gått igenom de 21 affirmationerna kan ni börja om igen. Det finns så pass många tillhörande övningar att uppgifterna alltid är fräscha och spännande. Som Säfström själv skriver i handledningsboken:
 
En sak vi tror på är att tankarna behöver upprepas. Visionen är att det ska börjas om från början i boken under många år. Precis som ett barn vill se om samma film 100-tals gånger för att absorberas och tolkas. Så tänker vi att det kan vara med denna bok. Tankar som integreras, växer, utvecklas, omvärderas och upplevs på nya sätt i takt med att barnet växer, utvecklas, omvärderar och upplever allt nytt i livet.
 
Boken beställs på Lottensafstrom.se
 
Innan jag sätter punkt för detta tips vill jag slå ett slag för att läsa vidare om 21 tankar i en enorm liten bok om att bli stor inombords Lottensafstrom.se. Du kan antingen beställa den därifrån eller hos nätbokhandeln Bokus.
 
Eftersom det är sommar är aktiviteten på Vi växer så det knakar inte på topp. Jag planerar att återkomma med en intervju med författaren längre fram. Jag tycker det är kul att följa andra i deras skapande av material för barn och unga.
 
Bokinformation
 
Titel: 21 tankar i en enorm liten bok om att bli stor inombords
Serie:
Författare: Lotten Säfström
Illustratör: Loke Säfström
Bokförlag: Lottensafstrom.se
Publiceringsår: 2017
Sidantal:
Åldersgrupp: 4 till 9 år
Recensionsexemplar: Ja
0 kommentarer
publicerat i Böcker, Lektioner;
Taggar: barnböcker, barns hälsa, bilderböcker, handledningsmaterial för pedagoger, mindfulness för barn, prata om svåra saker med barn, psykologi
Visa fler inlägg