Kan man ta med barnen på färjan från Göteborg till Kiel?

Kan man åka färja med barn? Det kan man absolut göra. Ombord på båtarna är många av faciliteterna barnanpassade. Med andra ord är en familjetur till Danmark eller Tyskland fullt görlig. I just det här blogginlägget ska jag fokusera på hur det är att åka färja från Sverige till Tyskland med barn. Närmare bestämt från Göteborg till Kiel.
 
Åk färja från Sverige till Tyskland

Det finns alltså en färjerutt för Göteborg Kiel, vilka andra överfarter finns i Sverige? Nedanför följer ytterligare några exempel på var någonstans du kan åka färja från Sverige till Tyskland:

  • Malmö-Travemünde (Lübeck)
  • Nynäshamn-Rostock
  • Trelleborg-Travemünde (Lübeck)

Res från Göteborg till Kiel

Bild: TT via iStockphoto
 
Färjan mellan Göteborg och Kiel tar ungefär 15 timmar. Båten utgår från ett läge i närheten av Älvsborgsbron, som ligger västerut längs Göta älv. Det går att ta spårvagn dit. Om bilen inte ska med på resan kan familjen därför enkelt ta sig till färjeläget Göteborg Kiel via kollektivtrafiken. Många väljer dock att ta med sig bilen ombord. På så sätt kan man enkelt bila runt i Tyskland, då Kiel är en bra utgångspunkt för äventyr.
 
Upplev sevärdheter i Kiel
 
Bild: Frederick Doerschem via iStockphoto
 
Kiel som stad, då? I Kiel finns många familje- och barnaktiviteter. När du reser med barn kan du exempelvis planera för ett besök på akvariet och det zoologiska museet. Det går även att besöka en ubåt från andra världskriget, liksom ett dator- respektive sjöfartsmuseum. Förutom en massa spännande natur- och kulturupplevelser finns bra shopping. Gränshandel brukar nämligen ge förmånliga priser, och detta trots att Kiel inte har en egen traditionell bordershop.
 
Åk på en barnanpassad resa
 
Stena Line har färjor från Göteborg till Kiel. Båtarna heter Stena Germanica och Stena Scandinavica. En 15 timmar lång båtresa kan tyckas lång men när du åker denna rutt kan du välja att ha en egen sovhytt. Görs resan på kvällen kan du och resten av familjen övernatta i hytten. Som på hotell!
 
Under tiden ombord kan familjen leka, äta och shoppa. På matställena finns barnmenyer, så mat för barnen kommer inte vara några problem att hitta. Barnstolar, skötbord och andra nödvändigheter för de yngsta barnens trivsel finns också ombord. Ja, allt för en bekväm resa finns på plats. Fokus kan så läggas på ett spännande äventyr till havs.
 
Fördriv tiden med aktiviteter
 
Hur spännande en färjeresa än är kan timmarna ombord emellanåt gå långsamt. Då är det bra om man kan fördriva tiden med aktiviteter. Man ska inte underskatta hur snabbt tiden går när man spelar kort eller brädspel. Det är fullt förståeligt att du kanske inte känner dig så pepp på att ta med stora och tunga spelkartonger, men numera finns många av de klassiska brädspelen för barn i mindre reseversioner.
 
Bild: PraewBlackWhile via iStockphoto
 
Ett ritblock eller en målarbok och en kritask kan också få tiden att gå. Jag och mina syskonbarn brukar göra ”rittävlingar” där vi turas om att bestämma vad vi ska rita. Sedan får syskonbarnen – det här är deras eget påhitt – betygsätta bilderna. Jag vinner aldrig, om nu inte en supertrevlig stund räknas som en vinst. Poängen med detta utlägg är att man kan hitta på mycket roligt med kritor och papper. Även under en båtresa.
 
Spela och måla, vad mer kan man göra när man åker färja? Det är faktiskt ganska skönt att ha några barnfilmer i offlineläget på antingen mobilen eller plattan. Bara som en plan b. Målet med att resa tillsammans är att man ska umgås och göra något bortom vardagen. Men ibland kan det kännas behövligt med en stunds återhämtning, att bara får vara.
 
Packa ner ett extra ombyte
 
Vad mer kan vara bra att ha med sig på Tysklandsfärjan? Med tanke på att färjan från Göteborg till Kiel tar snudd på 15 timmar är det bra att ha en bag med ett extra klädombyte för barnen. Våtservetter, blöjor och snacks kan också det vara bra att ha tillgängligt. Kanske en necessär som är packad med det absolut nödvändigaste och som kan kommas åt bums?
 
Färdas på olika sätt
 
Att ta med sig bilen på färjan från Sverige till Tyskland är vanligt. Men man måste ju inte resa med bil. Det går alldeles utmärkt att färdas till fots eller cykel. Med eller utan bil bör familjen vara beredd på att det kan bli långa dagar med många steg, så om barnen är små kan att ha med sig en vagn vara att föredra.
 
Glöm inte pass och biljetter
 
Bild: evgenyatamanenko via iStockphoto
 
Oavsett hur du tar dig på och av färjan är det viktigt att du har rätt resehandlingar med dig. Det gäller alltså för hela familjen. Se till att ha med biljetter och pass inför färden. Se även till att vara ute i god tid. Ju tidigare du går ombord, desto bättre plats kan du få. Det är faktiskt inte alls dumt att få bordsplats vid något av färjefönstren. Tack vare detta kan barnen blicka ut över havet. Hur spännande som helst!
Visa fler inlägg