Vad är white noise för barn för något?

Den här artikeln ska handla om white noise för barn, även kallat vitt brus. Det finns särskilda white noise-maskiner för bebisar och de används för att hjälpa de små att somna. Maskinerna har olika lugnande ljud inspelade. När man lyssnar på dessa ska det alltså bli lättare att stänga störande ljud ute och därmed att komma till ro.
 
Nu är jag ju vuxen, så det här är inte riktigt samma, men under en tid i livet lyssnade jag på inspelade regn- och vindljud för att lättare kunna somna trots värken. Jag var i grunden extremt trött under den perioden så jag hann knappt sätta på ljudet innan jag somnade, och detta oavsett om jag befann mig på roadtrip eller låg till sängs.
 
White noise-maskiner för bebisar bygger på en liknande princip: Att man ska komma till ro med hjälp av naturljud såsom regn och vind. Men dessa maskiner kan även innehålla brus i form inspelade hushållsljud – exempelvis dammsugarljud – och vaggvisor. Nyfiken på white noise för barn? Läs ett bäst-i-test av white noise maskin för bebis på Sovgott.se.
 
Vitt brus kan blockera störande ljud med annat ljud
 
Det vita bruset innehåller alla frekvenser, precis som vitt ljus innehåller alla färger. Det gör att bruset effektivt kan stänga ute andra störande ljud, som oftast framträder i tystnaden. Ibland kan småljuden bli så störiga att man inte kan tänka bort dem och då kan det bli svårt att just sova. Bruset gör så att man kan fokusera på ett ljud, utan att det stör.
 
Mycket av det vita bruset är välbekant. Nu spekulerar jag utifrån källorna jag listar längst ner i detta blogginlägg: Jag kan tänka mig att de ljud vi är så vana vid kan inge ett lugn. När bebisarna hör bekanta ljud i stället för obekant buller kan det i sig kanske ha en lugnande verkan inför sömnen. Somliga white noise-maskiner för bebisar kan trots allt imitera moderns hjärtslag – otroligt!
 
En del menar att de själva koncentrerar sig bättre när de har white noise i bakgrunden. Ett inslag på SR P4 Norrbotten lyfter detta och betonar samtidigt vikten av att man har bruset på en låg nivå. För hög ljudnivå på vitt brus kan nämligen ha motsatt verkan och exempelvis försvåra inlärning.
 
Viktigt att skapa rutiner kring barnets sömn
 
Även när ni tillsammans tagit er igenom amningsfasen nattetid kan barnet ha svårt att somna och sedan sova natten igenom. Att småbarn har svårt att sova åtta timmar i sträck på natten är egentligen inget konstigt. Nyfödda barn känner inte ens till konceptet nattetid. Sömn under nattens timmar är alltså något man övar upp genom att exempelvis skapa rutiner kring ljus och ljud. Prova att släcka ljuset samma tid varje kväll, bara som ett exempel på en sömnrutin som kan hjälpa.
 
Trots att barnet successivt övar sömnförmågan kan olika behov göra det svårare att somna och sova. Det är bland annat av den anledningen som föräldrar brukar rekommenderas att göra lugnande aktiviteter med barnet innan läggdags. Detta kan innebära att ta ett varmt bad eller att sjunga vaggvisor – ja, eller att sätta på white noise. Det är dock viktigt att gå till botten med eventuella sömnsvårigheter hos barnet. Be om råd på BVC. Förhoppningsvis hittar ni enkla lösningar tillsammans.
 
Det finns white noise-maskiner för barn
 
White noise eller vitt brus kan skapa en lugn och välbekant ljudmiljö, liksom det kan styra ljudmiljön så att man slipper störelsemoment när man ska sova. Detta är några av fördelarna med att använda white noise-maskiner.
 
Nackdelarna då? Det finns några sådana. Ett för frekvent användande av vitt brus kan göra att barnet till slut inte kan somna utan brusljuden. Därför bör det användas med måtta. Även ett för högt brus kan ha en negativ inverkan på barnets långsiktiga välmående och utveckling, så justera ljudnivån utifrån småttingens ålder för att dra nytta av white noise-maskinernas fördelar.
 
Det finns maskiner med vitt brus som i alla avseenden är anpassade för barn. De kan se ut som gosedjur och kombinera ljud och ljus i smarta funktioner. Visste du att en white noise maskin för bebis även kan fungera som nattlampa?
 
Kolla runt bland de olika modellerna liksom jämför deras funktioner och utseenden för att hitta rätt alternativ för dig och din bebis. Du hittar olika exempel på vitt brus-maskiner i bäst-i-testet på Sovgott.se.
 
Källor:
https://sverigesradio.se/artikel/white-noise-darfor-sover-vi-battre-med-bakgrundsbrus
https://www.healthline.com/health/baby/how-to-get-baby-to-sleep
https://www.healthline.com/health/parenting/white-noise-for-babies
Visa fler inlägg