4 bokserier för barn som inte kan få nog av spöken

Bild: © Ryan Miguel Capili / Canva
 

Kärleken till spöken har hängt med mig sedan barnsben och jag var ett av de barn som inte kunde få nog av spökhistorier. Ju läskigare desto bättre! Eftersom det snart är halloween tänker jag tipsa om fyra barnbokserier av det kusligare slaget. Jag listar böckerna utifrån läskighets- och svårighetsgrad.

1. Dagspöket av Jujja Wieslander

Jujja Wieslanders Dagspöket är en bilderbokserie för barn i åldern 0 till 3 år. Den handlar om ett spöke som är svart och som därför måste spöka på dagen för att synas. Dagspöket ställs inför en rad vardagliga situationer – med skillnaden att det flyger runt som ett svart lakan – och är tämligen snällt. Det här är en oksuslig introduktion till läskigheter, lite i samma klass som fantastiska Lilla spöket Laban.

2. Spöksystrar av Mårten Melin

Mårten Melins bokserie Spöksystrar är en personlig favorit bland spökserierna för barn. Den handlar om två flickor som en dag möts på en kyrkogård och blir bästa vänner. En av dem är ett spöke och det ger såklart upphov till en hel del spännande situationer. Läsåldern är 6 till 9 år och spöket Maj i serien är väldigt, väldigt snäll om än lite busig.

3. Nelly Rapp av Martin Widmark

Nelly Rapp är en serie om den unga monsteragenten med samma namn. Den riktar sig främst till barn i åldern 6 till 9 år och har en viss Familjen Addams-känsla, självklart tillspetsad av Martin Widmarks finurligheter. Redan första boken slungar läsaren in i den monsterakademi som blir början på Nellys hisnande äventyr bland gastar och monster.

4. Spökkameran av Tobias Söderlund

Jag är störtförtjust i Tobias Söderlunds bokserie Spökkameran, som handlar om ett gäng 12-åringar som typ utforskar och filmar hemsökta platser. Den första boken utspelar sig till och med på Sveriges mest hemsökta plats: Borgvattnets prästgård. Det finns ett och annat ställe i böckerna som får nackhåren att resa sig på ett riktigt härligt sätt. Serien rekommenderas för läsare i åldern 9 till 12 år.

Andra läsvärda spökböcker för barn

Det finns faktiskt en hel del bra spökhistorier därute, alltså i bokform. Många av dem är fristående och jag ska därför tipsa om en handfull författare som skriver skräck för unga. Både Andreas Palmaer och Dan Höjer skriver samlingsvolymer med korta spökhistorier för barn. Sedan finns ju kapitelboksmästarna Ingelin Angerborn, Katarina Genar och Kristina Ohlsson som alla är skickliga på att skapa stämning. För att inte tala om Maria Gripe!

Visa fler inlägg