Så väljer du rätt bilförsäkring till familjeåket

Om du går i tankarna på att skaffa en bilförsäkring är det snarare en fråga om vilken försäkring du ska välja än om huruvida du ska teckna en. I Sverige finns nämligen lagkrav på att försäkra bilen. Med andra ord kan du inte välja bort en trafikförsäkring. Däremot kan du välja ett försäkringsinnehåll som passar dina förutsättningar. Du kan även välja mellan en hel- och halvförsäkring. Vilken försäkring innebär vad och vad bör du tänka på inför valet av en? Det kommer du kunna läsa om här.
 
Olika bilar kräver olika försäkringar
 
Märke, modell och tillverkningsår är aspekter som påverkar vilken typ av bilförsäkring som passar din situation bäst. Aspekterna kommer också vara avgörande för hur billig försäkring du får. Genom att kolla närmare på exempelvis Audi bilförsäkring eller Volvo bilförsäkring får du upp försäkringsförslag som ger din bil det bästa försäkringsskyddet. Om du ska försäkra en familjekombi kan detta vara dyrare än att försäkra en mindre bil.
 
Försäkringsinnehållet kan variera
 
När man ska försäkra bilen kanske man tänker sig att en försäkring trots allt är en försäkring och att det väl inte kan skilja mycket mellan de olika bolagen. Men faktum är att försäkringsinnehållet kan variera stort mellan de olika aktörerna. Gå därför igenom de olika bilförsäkringarna och jämför gärna innehållen för att få en bra överblick av vad du faktiskt får för pengarna.
 
Viktiga skillnader mellan hel- och halvförsäkring
 
Prisskillnaden mellan en hel- respektive en halvförsäkring kan kännas stor. Men så är också skillnaderna i försäkringsskydden viktiga att väga in. Med en helförsäkring får du stöd för de skador som sker på din bil. Med en halvförsäkring får du bara skydd för de skador som åsamkas någon annans bil och där du är inblandad.
 
Bild: Valerii Apetroaiei via iStockphoto
 
Om du har halvförsäkrat bilen får du inte försäkringshjälp om din bil skulle repas när den står på kvartersparkeringen över natten. Halvförsäkringen ger inte heller stöd om du skulle råka krocka bilen. En helförsäkring ger däremot ett täckande skydd. Visst kan det kännas frestande att skippa helförsäkringen. I längden kan det dock bli ett mycket dyrt val.
 
Spara pengar på att jämföra bilförsäkring
 
För din egen trygghets skull är det alltid bra att jämföra bilförsäkringar med varandra innan du slår till. Det finns även en ekonomisk fördel med försäkringsjämförelser. Genom att jämföra försäkring kan du hitta den bästa bilförsäkringen både vad gäller premie och skydd. De tjänster där du kan göra jämförelsen är i regel kostnadsfria. För att underlätta för dig listar de för- och nackdelar med olika bilförsäkringar. På så sätt kan du få en snabb och smidig överblick.
 
Sedan måste du själv göra resten av jobbet och alltså titta närmare på exakt vad som ingår i din försäkring. Tänk på att premien kan variera från person till person! Om du har familjens övriga försäkringar samlade på ett försäkringsbolag kan du få ett bättre förhandlingsläge. Med andra ord kan du kanske få en rabatterad bilförsäkring. Lyft luren och hör med försäkringsbolaget. Om du får ett nej kan du alltid prova att kontakta ett annat bolag för att se om du kan få ett bättre erbjudande om du i stället samlar dina försäkringar där.
 
Därför måste du försäkra bilen i Sverige
 
I Sverige finns en lag som säger att man måste ha en bilförsäkring. Om du inte har försäkrat bilen och inte heller har ställt av den via Transportstyrelsen kommer du behöva betala en obligatorisk trafikförsäkringsavgift för varje dag du saknar försäkring. Denna form av ”straffavgift” är avsevärt dyrare än att ha trafikförsäkring.
 
Bild: champpixs via iStockphoto
 
Lagtvång och ekonomi är två skäl att försäkra bilen rätt. Trygghet för dig och dina medtrafikanter är också en väsentlig anledning till att vara försäkrad. Det är inte så att man räknar med att råka ut för en bilolycka. Oddsen för det är inte så stora. Men om det värsta tänkbara sker kan förödelsen bli stor. Så stor att man behöver ett försäkringsbolag i ryggen. Det är tur att denna lag finns.
 
Lycka till med att jämföra och välja bilförsäkring! Genom att titta runt lite kommer du säkert hitta ett alternativ som passar dig och familjeåket ypperligt.