Hjälp ditt barn att hitta rätt hemförsäkring inför studietiden

Barn och barn, när det är dags att börja plugga på högskola eller universitet har din unge hunnit bli en ungdom. Med studierna följer antagligen en flytt. Det är ett stort steg för er alla. Inte minst för ungdomen som ska flytta hemifrån och därmed ta det första klivet in i vuxenlivet. Hur kan man hjälpa hen att skapa ett tryggt och trivsamt hem? Att uppmuntra hen att jämföra och teckna en studentförsäkring är en bra början.
 
Studentförsäkringar är flexibla och prisvärda
 
Studentförsäkringar är försäkringar som är skräddarsydda utifrån studentens unika behov. De är flexibla och prisvärda, anpassade efter att man som student kanske inte bor lika stort och har lika mycket lösöre som en heltidsarbetande vuxen. Det finns förstås även sjuk- och olycksfallsförsäkringar för studenter, men här ligger fokus på hemförsäkring student som är en viktig försäkring att ha när man bor i ett studentrum eller i en studentlägenhet.
 
Det finns alltid risk för oförutsedda händelser
 
Bild: insta_photos via iStockphoto
 
Varför är det viktigt att försäkra hemmet även som student? Jo, för att det alltid finns en risk för oförutsedda händelser såsom brand, läcka och inbrott. Eller för något så vanligt som att en möbel eller pryl går sönder. I en del av fallen drabbas bara du själv av händelsen, i andra fall kan hela bostadshuset påverkas. Vid en lägenhetsbrand eller vattenläcka kan du bli den som är ersättningsskyldig, vad gör du då om du saknar försäkring? Det blir en dyr affär som kan påverka dig ekonomiskt resten av livet. Som att förlusten vid en brand eller läcka inte vore stor nog som det är. Med rätt sorts hemförsäkring för studenter får du ekonomiskt stöd om det värsta tänkbara mot förmodan sker.
 
En hemförsäkring för student täcker mindre lösöre
 
Med andra ord är försäkringar något som du inte har råd att kompromissa med. Samtidigt kan det kännas lite väl mäktigt när du har studiemedel och måste betala hundralappar i månaden för att försäkra hemmet. Men det är därför som hemförsäkringar för studenter finns. Tack vare en sådan kommer du billigt undan och får ändå ta del av tryggheten som den ger. Hur kan studentförsäkringar vara billigare än ”vanliga” försäkringar? Det beror dels på att du bor och äger mindre, dels på att du försäkras för ett mindre belopp. Premien blir lägre men också det ekonomiska skyddet, även om det förstås är täckande.
 
Det är viktigt att jämföra försäkringar med varandra
 
En viktig sak att göra när du ska välja en studentförsäkring för hemmet är att jämföra försäkringar med varandra. Jämförelser är A och O för att hitta det bästa alternativet. Genom att jämföra studentförsäkring får du både en bra överblick av kostnaden och innehållet. Att premien skiljer sig mellan olika hemförsäkringar beror bland annat på att innehållen varierar. Vad ingår i din försäkring? Detta bör du titta närmare på, eller hjälpa ditt barn att se över inför valet och flytten.
 
Tips för att jämföra hemförsäkring för student
 
Nedanför följer tips på hur du kan jämföra hemförsäkringar med varandra – se här:
  1. Sök på ”hemförsäkring student” för att få upp olika alternativ alternativt klicka dig direkt in till försäkringsbolagens webbplatser. I detta steg kan du också välja en kostnadsfri jämförelsetjänst som listar för- respektive nackdelar med de studentförsäkringar som finns.
  2. Läs igenom de olika försäkringsinnehållen noggrant. Vad ingår i priset? Måste du göra tillval som drulle? Vad kostar försäkringen totalt i så fall? Om du läser på respektive försäkringsbolags webbplats kan du behöva lista de olika för- och nackdelarna själv. Utgår du däremot från en jämförelsetjänst har någon annan gjort detta jobb åt dig. Oavsett vad du väljer är det viktigt att jämföra. Så: Jämför hemförsäkring student.
  3. Teckna en försäkring genom att uppge nödvändig information och att skriva under avtalet. En av de stora fördelarna med studentförsäkringar är att du inte nödvändigtvis måste binda dig till en under en längre tid. Det finns helt enkelt alternativ för dig som flyttar runt från termin till termin.

Det kan finnas studenterbjudanden på försäkringar

Bild: KatarzynaBialasiewics via iStockphoto
 
När ditt barn väl blivit student vid högskola eller universitet finns en rad olika erbjudanden hen kan utnyttja. Däribland finns erbjudanden för billigare försäkringar. Som en bonus finns även försäkringar via exempelvis fackförbund, som man kan ha ett studentmedlemskap i. Kika runt tillsammans. Ju medvetnare konsument, desto bättre erbjudanden kan man hitta. Det viktigaste är dock att hen aldrig står oförsäkrad och det är här som du kommer in i bilden: Ge den unge lite vägledning när hen så tar klivet in i vuxenlivet. Det är inte alltid så lätt att veta vad man behöver ha med sig för att skapa ett tryggt hem och tillvaro. Som vuxen har du säkert ett och annat gott råd.