Familjemys vid poolen? Här har du härliga hemestertips

Måste man resa långt för poolhäng? Fler och fler upptäcker tjusningen med att ha en trädgårdspool, må det vara en nergrävd pool, ovanmarkpool eller en uppblåsbar pool. Att ha en platsbyggd swimmingpool som passar in i tomtens helhetsintryck kan kännas som den ultimata lyxen, men man måste ju inte satsa mycket på poolbygge. Om man inte vill.
 
Även en lös barnpool kan ge en mysig hemesterkänsla. Har du sett de uppblåsbara poolerna som också är som vattenland? Otroligt. Det är så att man önskar att man inte bodde i lägenhet… Men, men!
 
Utan att värdera någon pool högre än den andra kan jag bara konstatera att uppvärmt vatten i trädgården eller på gården inspirerar till familjemys – och vänmys för den delen! Nedanför har jag samlat mina favorittips för mysiga pooldagar hemmavid och för ytterligare inspiration kan du läsa vidare på Poolkungen. Hemester, ftw!
 
Gör poolen till en plats för lek
 
En av de roligaste sakerna med att befinna sig vid en swimmingpool är möjligheterna till vattenlek. När jag tänker på pooler är det just lekmöjligheterna som kommer till mig först. Poolvatten måste ju inte nödvändigtvis vara vatten i en pool, i fantasin kan det vara en ocean av mysterier. Att leka sjöjungfru på skattjakt var en absolut favoritlek när jag var barn – kanske något du också känner igen dig i?
 
Bild: FotografieLink via iStockphoto
 
Men sedan var det också alla dyk- och simhoppstävlingar, alltså fortfarande i fantasin. Hur länge kunde man hålla andan under vattnet och hur konstfullt kunde man klyva vattenytan? Kunde man vattendansa fint på poolens botten? Även att kasta boll och att leka tagen fick en helt ny innebörd i vattnet. Vilka är de roligaste vattenlekarna? Det finns så klart många, här kommer dock 5 exempel på roliga vattenlekar i en pool  – inspireras:
 
5 exempel på roliga vattenlekar
  1. Ha skattjakt på poolens botten genom att sprida prylar över den som man sedan ska dyka efter och plocka upp. Du kan till och med göra en ”skattkarta” i form av en lista med saker som ska plockas upp.
  2. Surfa på vattenytan genom att glida på en så kallad body board eller liknande.
  3. Spela vattenpolo med en boll. Har ni exempelvis sådana där små innebandymål? Ställ dem vid poolkanten.
  4. Ha vattendisco genom att spela musik vid poolen och dansa till den. Spetsa till discot genom att leka dansstopp. Japp, i vattnet! Hur då? Jo, gör danssteg medan musiken spelas och när någon stoppar musiken ska alla som dansar frysa. När musiken startar igen ska det dansas på. Och så fortsätter det. Med tanke på att det kan bli blött i en swimmingpool kan det vara bra att ha en dj för dansleken.
  5. Lek poolrestaurang i vattnet och servera den godaste fantasimaten i världen. Det är hur kul som helst att fylla olika kärl med vatten. Kastruller, spänner och annat roligt, eller varför inte använda leksaksmaten som är gjord i plast?

Gör poolen till en plats för vila

Mys vid poolen kan ju inte annat än att inkludera vila. Förutom att swimmingpoolen kan vara en oas för vila i sin egen rätt kan du skapa en viloplats runt den. Placera sköna stolar och filtar runt poolen och ha en trådlös högtalare så att lite go’ semestermusik kan höras från badet.

Prova även att sätta på avkopplande meditationsmusik, att lägga så kallade flytpinnar i vattnet och att luta dig tillbaka på dem med slutna ögon. Det här är avslappning med stort a! Genom att placera flytpinnar under nacken, armhålorna och knävecken kan du förlita dig nästan helt på vattnets bärkraft.

För mig är läsning av böcker en del av poolmyset. Ja, det är något visst med att läsa utomhus en solig dag. Men omgivningen ska helst bjuda in till mysläsandet. Hur skapar man en trevlig läshörna vid poolen?

Det går att bygga en läshörna i trä. Man kan bygga den som en sådan där hussäng som blivit så populär på senare år. Det går också utmärkt att ställa ut krukor med prydnadsgräs för att skapa en naturlig inramning vid swimmingpoolen. Hur härligt låter det inte när vinden drar genom gräset?

Laga och ät god poolmat för mys

Mat är viktigt för semesterkänslan. Så även för hemesterkänslan. Lite sjyst poolmat kan därför göra susen för hela myset. Kanske har du en matplats i anslutning till poolen? Då är samlingsplatsen redan fixad, förstås. Men det går även att skapa en samlingsplats i form av filtar på marken. Picknick, ja!

Bild: jenifoto via iStockphoto
 
Grillat och friterat är alltid lika gott. Jag tänker på en club sandwich med pommes. Typiskt poolkäk. Eller en pizzabit och glassbägare… Om poolmyset sker en varm sommardag är det dock få saker som slår en kanna citronvatten, en sval pastasallad och/eller en läskande melonpizza. Förbered maten på kvällen eller morgonen för att kunna njuta av poolhäng utan avbrott under dagen.