Lär dig klockan! Tips för att lära dig analog och digital tid

Ska du lära dig klockan och dessutom välja ditt första armbandsur? Då är du kommit rätt, för här har jag nämligen samlat mina bästa tips för att lära sig både analog och digital tid. Som jag minns det var att lära sig klockan en stor grej och att köpa sin första klocka var också det stort. Det var liksom sådant stora barn gjorde och någon – läs jag – hade bråttom att växa upp.
 
Min första klocka? Jag tror det var en vit Swatch med plastarmband och en stor svart urtavla som stack ut från det vita. Den hade stora siffor och visare, var de kanske självlysande i mörkret? Den vita armbandsklockan var en förberedelse inför ”börja-skolan-klockan”, som var rosa och hade pennformade tim- och minutvisare.
 
Det var viktigt att smycket verkligen kändes som ett smycke, som något fint jag kunde bära runt armen och som avspeglade mig som person. Färgen rosa och pennor, vad om inte det kändes rätt för en pastellälskande och skoltörstande sjuåring, liksom? Och det säger väl något om klockor; att de fyller både en praktisk och estetisk funktion oavsett ålder.
 
Barnen leker vanligen med klockorna på
 
Rätta mig om jag har fel: Har det inte kommit många fler sorters klockor på senare år? Analoga och digitala klockor har visserligen funnits länge, men på sistone har ju också digitala mobil- och sportklockor dykt upp på marknaden.
 
I dag måste man inte heller köpa en traditionell märkesklocka för att få en snygg och tålig design. Det är Klockrummets billiga klockor ett ypperligt exempel på. Kanske bör den första klockan inte heller vara för dyr, för man ska trots allt kunna använda den i vardagen. Barn leker och då händer det ju att kläder och accessoarer går sönder.
 
Det finns många armbandsur på Klockrummet.se. För de något större barnen fungerar dam- och herrklockor bra. Man brukar nämligen kunna göra fler hål i armbandet och på så vis anpassa storleken, om klockan inte redan har ett justerbart kardborrearmband eller spännarmband utan hål.
 
Pedagogiskt med en stor analog klocka
 
Hur gick det till när jag skulle lära mig klockan? Jag kommer ihåg det som att kunna klockan utantill var en riktigt stor grej, nästan lika stort som att lära sig läsa. Jag hade en klockbok hemma, en bilderbok där varje uppslag hade något med en viss tidpunkt på dagen att göra.
 
En stor analog klocka med tim- och minutvisare fanns också med i hela boken, så att man kunde snurra på klockan och visa hur mycket den var på de olika bokuppslagen. Rätt som det var kunde mamma eller pappa fråga: Hur ska visarna stå när klockan är sex?
 
Pedagogik på 1990-talet.
 
Samtal om klocka och tid är lärorika
 
En viktig del av att lära sig klockan är just att ha en analog klocka framför sig. Så var – och är – det även i skolan. Den första klockan bör alltså ha tydliga sekund-, minut- och timvisare. Men innan man skaffar en armbandsklocka kan man så smått börja öva på tid genom att prata mycket om vad klockan är och att lära sig räkna till 60.
 
Så här kan det gå till när barnen lär sig klockan i skolan.
Bilder: BartCo från Getty Images Signature via Canva och Sergey Novikov via Canva
 
Det går 60 sekunder på en minut och 60 minuter på en timme, så att kunna räkna till 60 är en fantastisk början och inget som man nödvändigtvis behöver vänta med att öva på tills man börjar skolan. Över lag är ett levande samtal om klocka och tid väldigt lärorikt och utvecklande, särskilt för ett ivrigt barn.
 
5 enkla tips för att lära sig klockan
 
Nedanför följer fem enkla tips för att lära sig klockan – häng med här:
  1. Öva regelbundet, gärna en stund varje dag och börja med att försöka få ett tidsbegrepp. När är vad på dygnet? När är det morgon, middag och kväll, som exempel? Det går utmärkt att börja i stora drag, för att därefter successivt bli alltmer detaljerad.
  2. Försök koppla tiden till olika aktiviteter på dygnet. När går ni upp på morgonen, när är det dags för gympa och när är det läggdags? Att förknippa klockan med något konkret kan underlätta inlärningen.
  3. Börja först med heltimmar och sedan med halvtimmar, så att det inte blir för mycket på en gång. Minuterna kan vänta tills man har kläm på resten! Man kan till och med fortsätta med först 15 minuter, sedan med 10 minuter, 5 minuter och så vidare.
  4. Använd en analog klocka med stora siffror på vilken man tydligt kan se timmarna, minuterna och sekunderna.
  5. Låt barnet välja sin första armbandsklocka själv för att uppmuntra hen till att vilja lära sig mer om klockan. Dessförinnan har ni kanske några uttjänta armbandsur som ligger i någon låda och som barnet kan få leka med? På många av de analoga klockorna kan man vrida på visarna även om det inte finns ett fungerande batteri.
 
Bra att öva på siffror inför digital klocka
 
Den digitala klockan, kan man inte lära sig den? Jodå, och för många barn kan det till och med kännas lättare att ta sig an digital än analog tid. Men det finns en viss praxis att man börjar med en analog klocka först, så att man verkligen får koll på tiden och att man sedan fortsätter med digital tid.
 
Utmaningen med att lära sig den digitala klockan är att tiden räknas lite annorlunda. Här börjar ju dygnet på 00:00 och slutar på 23:59. Siffrorna ser inte heller likadana ut som ”vanliga” siffror, då de digitala siffrorna är rakare. För att lära sig den digitala tiden är det därför bra att börja med sifferigenkänning.
 
Förutom att kunna känna igen siffrorna är det samma sak som gäller här som för att lära sig analog tid; att få en känsla för dygnets olika tidpunkter är alltid en bra utgångspunkt när man ska börja med den digitala klockan. I skolan brukar man få uppgifter som går ut på att identifiera analoga och digitala klockslag med varandra.
 
Det finns olika former av barnklockor
 
Precis som i fallet med vuxenklockor finns det många olika former av barnklockor. På senare år har så kallade mobilklockor blivit allt vanligare. Detta är klockor med inbyggd mobil och GPS, som gör att barnen kan ringa till några förprogrammerade personer och som gör att barnen kan spåras när de går till och från skolan. Mitt äldsta syskonbarn fick en sådan här barnklocka, och det har varit tryggt och praktiskt. Tänk på att barn kan använda ”vanliga” dam- och herrklockor, så länge armbandet kan justeras!
 
Tips för att köpa den första klockan
 
För att knyta an till inledningen finns det egentligen inga rätt eller fel med att köpa sin första klocka. Det viktigaste är att man själv tycker den är fin, att den passar runt handleden samt att den på ett tydligt och begripligt sätt visar tiden. Man ska helt enkelt trivas i och så långt det är möjligt förstå sitt första armbandsur, vare sig det är en analog eller digital klocka.
 
Bilder: elenavagengeim via Canva
 
På exempelvis Klockrummet.se finns armbandsur av alla tänkbara former och slag. Och för en som kanske främst ska använda klockan i vardagen är det också väldigt prisvärda armbandsur som säljs på Klockrummet. Där förenas nämligen design, kvalitet, bekvämlighet OCH garanti i ett och samma ur.