Lär dig trolla! 7 tips för barn som vill börja med trolleri

Sugen på att börja trolla? Då har du kommit rätt, för här jag knåpat ihop en liten guide till hur du kan komma i gång med trolleri.
 
Jag såg att mina syskonbarn ska ge sin kusin på den andra sidan en trollerilåda i födelsedagspresent. Det fick mig att fundera: Känner jag något barn som inte velat lära sig att trolla? Nej, det gör jag nog inte. Även jag och min bror försökte lära oss trolleritricks när vi var barn. Brodern, min, hade en trollerilåda, han med. Den lånade jag ibland. Men jag blev aldrig särskilt bra på magiska tricks.
 
Om jag mot förmodan blev skapligt bra på tricks skulle väl det i så fall varit på ett och annat korttrick, som jag övade på för att det var sådant man förväntades kunna göra på rasterna i skolan. Så här i efterhand kan jag ju tycka att jag skulle övat flitigare för att kunna ha ett ess i rockärmen. Jag la helt enkelt ner min tid på annat i stället. Men ponera att man är ett barn som vill lära sig trolla – hur kan man då gå till väga?
 
7 tips för att lära dig trolla
 
Jag har researchat ämnet trolleri för barn hela dagen och här har du exempel på de trollkarlstips jag hittat:
 
1. Skaffa en trollerilåda
 
Det finns flera skäl till att skaffa en trollerilåda. Lådan innehåller både utrustning och instruktioner för att enkelt komma i gång med trolleritricks. För många kan det vara svårt att veta i vilken ände man ska börja, så att få lite styrning är inte alls dumt. Annars blir det lätt så att övandet rinner ut i sanden. Jag såg att babyochbarn.se har en guide till att köpa trollerilådor – inspireras vidare på denna sida, som har massor av tips för föräldrar och barn.
 
2. Läs en bok om trolleri
 
Då och då kommer det en ny bok som ger tips på spännande trolleritricks. Denna form av böcker kan ha lite olika specialiseringar, det kan vara allt från att trolla med kort till att göra illusioner. Här kan jag rekommendera dig att rådfråga ditt lokala bibliotek eller skolbibliotek, det finns säkert både nya och gamla volymer om fascinerande trollkonster.
 
3. Skaffa en läromästare
 
Beppe, Tobbe Trollkarl och Daniel Kane är exempel på kända trollkarlar i Sverige. Givetvis finns många fler! Dessutom har varje trollkarl sin egen specialitet, så beroende på vilka tricks du vill lära dig kan du behöva söka kunskap hos olika trollerifantaster. Kanske fastnar du extra mycket för någon av dem? Det kan vara en bra idé att skaffa dig en läromästare, vars knep du tar del av exempelvis på Youtube.
 
4. Titta på klipp med tricks
 
Man lär sig på olika sätt. Vissa läser böcker, andra kollar på bilder eller filmklipp. Om du vill lära dig trolla är Youtube en bra utgångspunkt. Där kan du titta på instruktioner för exempelvis kort- och mynttricks. Zach King och Oscar Owen Magic delar med sig av sina bästa trick, så ta en titt på bland annat dessa kanaler! Även Tobbe Trollkarl finns på Youtube (och på SVT Play). Klippen heter Tobbes trolleriskola.
 
5. Öva massor på trolleri!
 
Magi och trolleri kräver övning. Massor av övning, faktiskt. Så öva, öva och öva på dina olika tricks tills du känner att du behärskar dem. Kunskap och finmotorik föder mer kunskap och bättre finmotorik, så genom att öva på ett trick kan du också lära dig behärska andra tricks.
 
6. Spela in dig själv
 
Trollkarlar är riktigt bra på att lura ögat, så att skapa illusioner är något de övar mycket på. Hur vet du hur det ser ut när du trollar? Genom att spela in dig själv med mobilkameran kan du enkelt se vad som flyter på bra och vad du behöver öva mer på. Fråga om du får låna en vuxens mobil.
 
7. Ha en magishow!
 
Vilken lyx att du börjat trolla! Då kan familjen och vännerna gå på magishow. Att ha en trollerishow kan också vara bra för din utveckling i trolleri. Bestäm en dag och tid för när showen ska äga rum, gör posters och biljetter att sätta upp och dela ut. Glöm inte att bjuda in gosedjuren också!
 
 
Enkla trolleritricks att börja med
 
Nedanför följer ett par tips på enkla trolleritricks för nybörjaren:
  • Ett enkelt trick med ballong: Blås upp ett gäng ballonger. Ge åskådarna var sin ballong och nål. Behåll en ballong och nål för dig själv. Nu ska du visa hur du kan sticka med nålen i ballongen utan att den sistnämnda saken går sönder. Hur då? Jo, du sätter en bit genomskinlig tejp på ballongen och sticker nålen genom tejpen. Ballongen kommer hålla. Hur är det då med publikens ballonger? De kommer gå sönder eftersom åskådarna inte har fått tejpbitar på sina.
  • En enkel illusion med penna: Håll en vanlig blyertspenna i suddgummit mellan fingrarna. Skaka nu pennan fram och tillbaka i luften. Med rätt fart och knyck kommer det se ut som att pennan är gjord av gummi. Prova att göra samma sak med en matsked! Då håller du längst ut på skedskaftet.
 
Och tänk på att du kan lära dig massor av nya trollerier genom att bland annat titta på Tobbes trolleriskola på SVT Play och Youtube. Att göra detta är gratis.
 
 
Tips på fina trollkarlskläder
 
Om du ska bli trollkarl kan det ju vara kul att satsa på trollkarlskläder. Sådana finns att köpa bland maskeradkläderna i leksaksbutikerna, men du måste inte lägga ner en massa pengar på klädseln. Se om ni har en toppig hatt hemma, en gammal gardinlängd som du kan använda som mantel och ett kaningosedjur som du kan ha med dig som assistent. En vacker trollstav gör du enkelt av en pinne som du målar och dekorerar utifrån eget huvud. Simsalabim så är du redo för din första magishow!