Så kan du fylla ett påskägg och ordna en äggjakt

Jag älskar påsken, kanske till och med mer än julen. Vet inte om det beror på det fina vårvädret och de glada färgerna, eller helt enkelt för att högtiden är lite av en godishögtid. Ja, och så är det ju alla de små, söta påskfigurerna i regnbågens färger, alltid detta mitt nästan barnsliga intresse för pasteller!

Du vet hur glad man kan bli för en födelsedagspresent eller julklapp? Sådan glädje känner jag inför påskägg.

Jag kommer ihåg hur jag knappt fann ro att somna inför påskaftonen eftersom jag visste att mamma skulle smyga in på mitt rum när jag sov och placera ut de godisfyllda påskäggen. Kändes absolut nödvändigt att vara vaken för att i den olidligaste spänningen försöka hålla koll.

När jag och min bror blev lite större fick vi varsitt stort påskägg och det kändes magiskt att få det fyllt med favoritsnasket. För ja, godis i mitt hjärta. Godis gör mig bubbligt glad. Jag är inte svårare att göra glad än att ta med mig till en godisaffär. Haha!

Och när jag tänker på det blir jag smått vemodig, får sällan påskägg i vuxen ålder… Jobbigt att bli vuxen och att behöva fixa påskgodiset själv.

Lyckan i att kunna ge syskonbarnen påskägg och påskpresenter

Det är väl tur att jag har mina syskonbarn att köpa påskägg till. Att köpa påskpresenter till de små i familjen känns minst lika roligt som att få presenter själv. Förra året hade jag och mamma planerat att ha en äggjakt, men så kom coronan emellan.

Vi lämnade i stället en påse med de färdiga påskäggen från Kinder utanför deras dörr, och det var en av de gånger under coronatiden som jag kände mig genombesviken. Jag tror faktiskt att jag grät en skvät. Men i år är ett nytt år, en ny påsk och nya möjligheter att fixa en påskjakt för barnen.

Och om man inte kan ses finns alltid möjligheten att skicka påskägg, alternativt att återigen ställa en påse utanför dörren.

Det är inte varje gång som jag ger godis i påskpresent, syskonbarnen får så mycket godis och snacks av släkten ändå. Ibland köper jag målarböcker, pennor och pyssel. Eller gosedjur, slajm och utomhusleksaker. Prylar.

En ny personlig favorit är att ge badgrejer i present, och faktiskt kan man fylla ett påskägg med väldoftande och lekfulla badbomber och badskum.

10 saker att ha i påskägget i stället för godis och snacks

Och det här för mig i osökt vidare till lite brainstorming – vad kan man ha i påskägget i stället för godis och snacks?

  1. Legobitar
  2. Kritor och pennor
  3. Suddgummin
  4. Slajm
  5. Fidgets
  6. Klistermärken
  7. Nyckelringar
  8. Fotbollskort
  9. Pysselmaterial (flörtkulor, piprensare, rörliga ögon och så vidare)
  10. Badgrejer (badbomber, miniflaskor med badskum, överraskningssaker för upplösning i badkaret och så vidare)

Enkelt att kunna beställa och skicka färdiga påskägg

Jag skriver en hel del om påsken och påskpyssel, och jag har märkt att det på senare år blivit allt vanligare med färdiga påskägg som man kan beställa och skicka från presentsajter. Dessa ägg innehåller inte nödvändigtvis bara godis utan snarare lite av varje i form av såväl gottesaker som leksaker. De kan också ha olika teman såsom enhörningstema.

Så ordnar du en rolig äggjakt under påskhelgen

Förra året bad jag en kreativ bloggkompis – Lingonochmusslor.com – om tips på en rolig äggjakt för barn i tre- respektive sexårsåldern. Jag fick då det geniala svaret att jag alltid kan färgkoda äggletandet genom att lägga ut små färgspår i varsin färg. Enkelt men alldeles säkert roligt! Det var också detta jag planerade göra förra påsken, då genom att använda små chokladägg i två olika färger. 

En annan äggjaktsidé jag övervägt är att låta barnen få olika utmaningar och belöna dem med en ledtråd när en utmaning är avklarad. Vad kan en utmaning bestå av? Jamen, typ att hoppa på ett ben fem gånger eller liknande.

Bilder: © LPETTET från Getty Images Signature via Canva / MentalArt från Getty Images via Canva
 
Eftersom det skiljer några år mellan mina syskonbarn försöker jag tänka vad som kan passa dem båda, särskilt vad gäller ledtrådar. I det här fallet tror jag det hade fungerat bra att gömma påskäggen på ett ställe, som jag fotograferar. Därefter kan jag printa ut fotot och klippa eller riva det i ett x antal delar som de kan få leta upp själva eller tilldelas.
 
På så sätt kan äggjakten bli en traditionell skattjakt där det uppdelade fotot får fungera som en skattkarta alternativt som belöningar i ett större pussel.
 
Påskäggsjakt måste egentligen inte vara så krångligt
 
Men det här kan dock vara lite överkurs, för när jag tänker tillbaka på det är en av de bästa äggjakterna jag varit på också en av de enklaste. En äldre släkting hade gömt varsitt påskägg i sin stora trädgård och där det var nog så klurigt att kolla bakom varje buske och vända på varje sten.