11 roliga lekar att göra i en ovanmarkspool

En ovanmarkspool är ett billigt och smidigt alternativ till att skaffa en nedgrävd trädgårdspool. Och egentligen är det ingen skillnad på allt det roliga du kan hitta på i en pool som står ovan mark, du måste bara klättra upp för stegen innan du hoppar i vattnet. Ju högre poolkant desto djupare pool, och ibland är det ju faktiskt så att djupt vatten bjuder på fler aktivitetsmöjligheter. Särskilt när barnens fantasi får sätta in. Vilka roliga lekar kan du göra i en ovanmarkspool från bland andra Poolgiganten – eller i någon annan typ av swimmingpool?
 
Tips på 11 lekar du kan göra i en ovanmarkspool
 
Jag har samlat 11 förslag på lekar. Låt dig inspireras av dessa lektips!
 
1. Håll andan under vattnet
Hur länge kan du hålla andan under vattnet? Sjunk ner under vattenytan och låt någon annan ta tiden. Till denna vattenlek behöver du ett tidtagarur, förslagsvis det som finns på mobilen.
 
2. Dyk efter saker på botten
Lägg saker på poolbotten och dyk sedan efter dem. Det här kan göras utifrån instruktioner såsom den som plockar upp flest saker vinner eller att man ska dyka efter alla blåa saker.
 
3. Stå på händerna på poolbotten
Även en ovanmarkspool  kan vara så djup att man kan stå på händerna i den. Det är inte helt lätt att utföra tricket under vatten, samtidigt är det lättare att lyfta upp kroppen eftersom den väger mycket mindre i vattnet.
 
4. Simma mellan benen
Att simma mellan någons ben i vattnet är ett bra och kul sätt att öva dykning. Benen blir då som en tunnel.
 
5. Lek vattenkull i poolen
Kull eller tagen är en perfekt poollek och den kan varieras i det oändliga. Man kan ha som regel att man måste simma i poolen eller försöka ta varandra med hjälp av en badboll eller vattenpistol.
 
6. Lek vattenkrig i ovanmarkspoolen
Vattenkrig med bland annat vattenballonger, vattenpistoler och tvättsvampar är hur roligt som helst. Och leken måste inte begränsas till poolområdet. Använd hela trädgården – inklusive poolen – som lekyta.
 
7. Lek spegelleken i vattnet
Ställ dig mittemot en kompis i din pool och börja härma varandras rörelser.
 
8. Ha en simhopptävling i bassängen
Anordna en ”hopptävling” och poängsätt varandras vattenkonster. Undvik dock extrema hopp och dyk från kanten.
 
9. Låtsas att poolen är en undervattenvärld
Använd ovanmarkspoolen som en del av rolleken och låtsas att du är en haj eller sjöjungfru som simmar runt i vattnet.
 
10. Håll balansen på en flytleksak
Vem kan stå längst på flytleksaken? Det här är en kul och utmanande vattenlek – tänk bara på att inte stå för nära poolkanten.
 
11. Lek Simon säger i din ovanmarkspool
Du vet den där leken där man ger instruktioner i stil med ”Simon säger ställ dig på ett ben” och så ska resten av gänget göra det…? Just den här leken blir extra utmanande och rolig i vatten. Prova! (Men lek snällt.)
 
Det här var alltså 11 tips på lekar du kan göra i en pool. Om du inte har en swimmingpool hemma kan du göra lekarna i badhuset eller på stranden, det funkar också alldeles utmärkt!