Ska din tonåring ta körkort? Så kan ni hjälpas åt med det
Så kommer 16-årsdagen och vägen mot körkortet ligger fri…
Det här blogginlägget handlar om hur du som förälder – som vuxen – kan hjälpa barnet, eller snarare tonåringen, att ta körkort. Fokus ligger inte på att hur mycket du bör betala, alla har inte samma ekonomiska förutsättningar, utan mer om hur processen går till och hur du kan stötta genom tid och uppmuntran.
Hur mycket kostar det att ta körkort?
Den ungefärliga genomsnittskostnaden för att ta körkort är 15 000 kronor. Det här uppskattade beloppet inkluderar kostnaderna för körkortstillstånd (cirka 200 kronor) och handledarkurs (cirka 500 kronor, kurskostnaderna varierar från trafikskola till trafikskola). Men det finns en hel del man kan göra för ett billigare körkort.
Om ett par av de vuxna i familjen, släkten eller i vänkretsen går handledarkursen kan ni hjälpas åt med övningskörningen. Då har körkortsaspiranten förhoppningsvis alltid någon att vända sig till för hjälp och behöver inte betala för fler körlektioner än nödvändigt.
Det är också en bra idé att träna i körsimulatorerna på trafikskolorna, då detta är billigare än traditionella körlektioner. Se också över möjligheten att köpa begagnade teoriböcker och att få tillgång till körkortsfrågor online, som via Trafiko.se. Över lag är det bäst att kombinera teori och praktik, så att helheten blir begriplig.
Vad måste göras innan körkortstagningen?
Innan din tonåring kan börja ta körkort måste en obligatorisk ansökan om körkortstillstånd göras. Ansökan skickas in till Transportstyrelsen och kompletteras med ett syntest hos optikern. Om allt ser bra ut – och inga sjukdomar hindrar, bland annat – tar det högst någon vecka att få tummen upp. Vid digital brevlåda går det snabbare än så.
Handledarutbildningen är inget måste, det vill säga om ni inte ska övningsköra privat. Då är den det. Kursen görs under ett enda tillfälle och är 3 till 4 timmar lång. Både körskoleeleven och den vuxna som ska ansvara för den privata övningskörningen ska genomföra kursen, det finns däremot inget krav på att detta måste göras samtidigt.
Vilka är de obligatoriska delarna på trafikskolan?
När körkortet väl ska tas på trafikskolan finns det vissa obligatoriska delar som måste klaras. Dessa delar är riskettan, risktvåan, teoriprovet och uppkörningen. Hur mycket körskoleeleven sedan vill öva inför de olika delarna är upp till hen själv, ett tips är dock att öva mycket.
Riskettan och risktvåan ingår i en obligatorisk riskutbilning när man ska ta körkort. Egentligen heter de Riskutbildning del 1 och Riskutbildning del 2. Den första delen innehåller mest de teoretiska bitarna kring körkortet medan den andra delen innebär den mer klassiska halkbanan, helt enkelt simulerade riskfyllda trafiksituationer.
Hur får man körkortet i handen?
När riskettan och risktvåan är gjord kan man gå vidare till teoriprovet, om man klarar det kan man sedan fortsätta med själva uppkörningen. Efter att samtliga delar avklarats har man tagit körkort. Körkortet får man hemskickat inom ett par veckor, vanligen efter fem arbetsdagar.
Hur kan man stötta den som ska ta körkort?
Som skrivet är att ta körkort en jättestor grej och därför kan det också göra den ivriga tonåringen något skakig. Inte så sällan sätter hen press på sig själv att klara det i ett nafs, och då är ju frågan hur man som vuxen kan stötta på bästa sätt. Självklart vill man ge all hjälp och pepp man kan.
Här är din och/eller någon annan vuxens tid värdefull. Ju mer ni kan övningsköra tillsammans, desto lättare blir det för körkortsaspiranten att ta till sig de olika delarna. Trafikskolor brukar rekommendera mängdträning, och gärna sådan där olika former av övningskörning och teoristudier varvas.
Med tanke på att det kan vara en ganska stressig situation för den unga är det viktigt att du är lyhörd inför hens tankar och känslor. Försök att lyssna sansat och att skapa ett band kring situationen, då blir det lättare för dig att lära ut bilkörningsgrunderna. Och kanske än viktigare, ha roligt tillsammans. Det är ett oerhört fint privilegium att få vara med på resan mot att ta körkort.