Flytta tillsammans med barn – så här kan du göra

 ***Annons för Grabbarnaflytt.fi***
 
Som barn tyckte jag om att flytta. Vi flyttade ganska ofta, kanske var vi lite rotlösa av oss, vi Jönssons. Och varje gång blev det väldigt bra. Jag tror faktiskt vi fyra förälskade oss i äventyret en flytt kan innebära.
 
Dessutom var mina föräldrar bra på att involvera mig och min bror i flyttarna, de skulle exempelvis aldrig flyttat till ett ställe som någon av oss kände nja inför. Det skulle kännas rätt för oss alla, det var viktigt. Kan väl tillägga att vi flyttade inom samma område, aldrig riktigt bort från skola, vänner och så.
 
Involvera barnen i flytten redan från början
 
Ibland blir det ju ändå så att man flyttar från skola och vänner – men till nya skol- och vänskapsäventyr. Vare sig flytten innebär en kort- eller långväga flytt kan upplevelsen av den påverkas beroende på hur involverade barnen känner sig. Låt dem därför vara med redan från början, alltså i planeringsstadiet.
 
Gå på visningar tillsammans, om möjligt, och försök att få planlösningen utskriven. Alternativt kan ni ju rita planlösningen ur minnet, men att ha ett slags karta framför er är i alla fall en bra idé. På så sätt kan ni hjälpas åt att planera möbleringen. Barnen har säkert massor av önskemål för sina nya rum!
 
Vad gäller ny inredning är det en fråga om pengar, visst är det så. Men om möjlighet finns är det en rolig grej att få bestämma över sitt eget rum. När tapeter och möbler ska bytas kan du därför låta barnet få vara med och bestämma. En sådan sak kommer göra flytten till och med ännu mer spännande.
 
Och allt måste inte heller vara nytt, finns mycket fint på loppis och second hand.
 
Låt barnen hjälpa till att packa och bära
 
Nu kan det ju vara så att ni anlitat en flyttfirma – exempelvis en flyttfirma Helsingfors eller Stockholms familjer gärna använder sig av – för en smidigare flytt. Då blir det mest till att packa och forsla över småsaker till det nya hemmet.
 
Men även i detta ”lilla” kan det vara roligt att få vara delaktig, så om barnen får chans att vara med och packa ner sina rum och bära över mindre lådor eller påsar kommer de nog älska det. Man bör aldrig underskatta barnens lust att hjälpa till med sådana här bestyr.
 
Tänk bara på att inte packa för tungt i de lådor eller påsar barnen kommer bära.
 
Besök det nya bostadsområdet innan flytten
 
Var ska ni bo och var ligger vad? En utflykt där ni tillsammans besöker bostadsområdet innan flytten skapar en känsla av trygghet och kan även späda på längtan till det nya. Finns det en lekplats i området och där ni kan vara, eller helt enkelt något liknande som ger barnen en bild av vad för roligt som väntar dem?
 
Skaffa barnvakt inför själva flyttdagen
 
Under själva flyttdagen kan det vara ganska skönt att ha barnvakt, även för barnens skull. Tack vare barnpassning kan ni vuxna fokusera helt och hållet på att få flytten av de tunga sakerna överstökad och så kan barnen få de omsorger de behöver i form av lek och mat, som exempel. Givetvis kan ni alla hjälpas åt efter att det rejäla flyttlasset gått.
 
Se till att barnens grejer kommer på plats först
 
Flyttkaos är oundvikligt, och röran kan hänga kvar under veckor. Men tack vare dina föräldraomsorger blir så klart barnens rum klara först, vilket gör att omställningen och flyttröran inte känns riktigt lika stressande som det annars kan göra.
 
Genom att ha en skönt bäddad säng och en mysig belysning blir det lättare att koppla av på rummet. Favoritkläderna och -leksakerna kan ju barnen själva packa ner i sina ryggsäckar kvällen före flytten så att de enkelt kan packa upp dem sedan.
 
Anlita en rutinerad flyttfirma för en bra flytt
 
Att hyra släp eller skåpbil och sedan köra fram och tillbaka kan vara nog så energi- och tidskrävande. Av den anledningen kan det vara bekvämt att anlita en rutinerad flyttfirma, som ser till att jobbet blir gjort nästan bums.
 
Grabbarna Flytt är en flyttfirma med bas i både Stockholm och Helsingfors. Förutom att dra det traditionella flyttlasset kan de hjälpa till med packning, flyttstädning och magasinering. Behovet av flytthjälp kan se olika ut från familj till familj.
 
Se över din familjs unika situation.
 
Tänk på det här när du ska flytta med barn
 
Att flytta med barn är speciellt på så vis att de är minderåriga och därför inte själva kan göra en flyttanmälan via Skatteverket, som ska ske i Sverige. Flyttanmälan är gratis att göra och den görs via en smidig e-tjänst på just Skatteverket.se.
 
Men när barn flyttar med familjen bör samtliga vårdnadshavare godkänna flytten. På Skatteverket.se finns vidare information om vad du bör tänka på när du ska flytta med barn, gå till deras informationssidor för ”Anmäla flytt för barn” så får du reda på hur du går till väga.