Därför bör du ha dina juridiska papper på plats

 Bild: © International Content / Canva
 
***Annons för Enklaavtal.se***
 
Du är mitt uppe i livet, jobbar och står i. Ägnar dig åt familjen. Kanske är du inte gammal alls, utan har det mesta av livet framför dig. Då är det inte ovanligt att tänka att du fixar med dina juridiska papper någon annan gång i en obestämd framtid. Och så går åren…
 
Hur tråkigt och jobbigt det än verkar är det inte alls svårt att få ordning på avtalen, det är inte heller särskilt dyrt att exempelvis skriva ett samboavtal eller testamente. När man dessutom väger in hur mycket papperna kan underlätta för familjen i en svår situation är det en billig investering i livet. För alla inblandade.
 
Rent krasst ställs alla familjer just denna någon gång inför faktumet att det är skönt att papperna är plats. Eftersom den här bloggen har en barninriktning kommer jag i detta inlägg fokusera på de juridiska avtal som är viktiga för en barnfamilj.
 
Gåvobrev, testamente och framtidsfullmakt tryggar framtiden
 
Generellt sett är att skriva testamente och framtidsfullmakt något av det viktigaste du kan göra. Testamentet är viktigt för dina efterlevande – det är trots allt där du uttrycker din sista vilja – medan framtidsfullmakten påverkar dig direkt. I en framtidsfullmakt kan du bestämma vem som ska hjälpa dig fatta de viktiga besluten om du själv är oförmögen att fatta dem.
 
Sjukdom och olyckor kan drabba en familj plötsligt, ibland på så sätt att en tidigare fullt frisk person i sina bästa år inte längre förmår besluta om ekonomi eller hälsa. Då är framtidsfullmakten det enda faktiska sättet för personen att få juridiskt stöd från den hen litar på allra mest, exempelvis en sambo eller maka.
 
Gifta par har ett juridiskt grundskydd som gör att man inte alltid måste skriva testamente. Men sambor har inte samma skydd, vilket innebär att den ena kan behöva lämna huset om någon avlider och testamente saknas. Ja, även om man har gemensamma barn. Då ärver barnen framför sambon.
 
Gåvobrev, då? Om du ger eller tar emot en gåva är det ibland nödvändigt att ett juridiskt giltigt gåvobrev författas för att gåvan ska undantas ett framtida arv, som exempel.
 
Bodelningsavtal, samboavtal och äktenskapsförord underlättar uppbrott
 
I den bästa av världar går ett relationsuppbrott snällt och smidigt till. I realiteten är det långt från alltid det blir så, tyvärr. Utan ett tydligt bodelningsavtal, samboavtal och/eller äktenskapsförord på plats riskerar uppbrottet utmynna i bråk om egendom, oftast som ett sätt att straffa varandra i en situation när man känner sig sviken och sårad.
 
Sådana här situationer drabbar vanligen barnen hårt, då de hamnar mitt emellan de bråkande vuxna. Som om separationen eller skilsmässan inte är tuff nog för de unga! Varken bodelningsavtal, samboavtal eller äktenskapsförord är garantier för att man inte kommer känna sig arg och ledsen, däremot ger de ett x antal färre saker att tjafsa om.
 
Med andra ord: se till att även dessa juridiska papper finns, även om relationen såklart ska hålla för evigt.