Nerf Gun – populära plast- och vattenpistoler för barn

Bild: © DGLimages / iStock
 
***Annons för eStore***
 
Du som på ett eller annat sätt omges av barn stöter säkerligen på Nerf eller Nerf Gun i vardagen. I den här artikeln kommer jag berätta om leksaksmärket och deras produkter. Jag kommer även spåna lite kring lek med vapen och krigslekar, då jag själv inser att ämnet i all sin oskuldsfullhet ändå kan vara en gråzon.
 
Vad är Nerf och Nerf Gun?
 
Nerf är alltså en leksakstillverkare som är känd för att göra leksakspistoler i plast, så kallade blasters. Med låtsasvapnet skjuter man iväg mjuka skumpilar. Tillverkaren samarbetar exempelvis med Fortnite, ett spel som är väldigt populärt även i unga åldrar. Under mina år som lärarvikarie hörde jag lågstadiebarnen prata upphetsat om såväl leksakerna som spelet, och nu märker jag samma fascination hos somliga av syskonbarnen liksom hos mig själv.
På Youtube finns dedikerade Nerf-kanaler med miljontals prenumeranter. Leksaken har gett upphov till en hel kultur bland barn och unga. Se kanalen PDK Films för att få en inblick i vad barn- och ungdomskulturen kring Nerf kan innebära. Vad jag själv ser är något mer än tonåringar som leker krig, det är unga människor som byggt upp hela världar med videospelsvibbar. Kanske att de rent av leker Fortnite i köttrymden…?
 
Nerf med skumpilar eller med vatten
 
Den klassiska Nerf-pistolen skjuter mjuka skumpilar med en något hårdare plasttopp, notera något. Plasttoppen är i stort sett platt. Det finns med andra ord inget hårt eller vasst som skadar målet – förutom när riktigt ömtåliga prydnadssaker i hemmet träffas (men de ska man ju alltid vara extra rädd om). Leksakstillverkaren i fråga tillverkar också vattenpistoler eller vattengevär. I stället för att skjuta pilar sprutar man då vatten och det med ett ordentligt tryck i strålarna.
 
Efter att ha kollat på några PDK Films-klipp har jag nog landat i att jag tycker vattengevären ser allra roligast ut, men det är för att de unga kreatörerna bygger upp vattenhinderbanor för Nerf-lek. De är grymma på att glida runt på vattenrutschkanor, på att gömma sig i buskage och på att trolla fram badankor ur bakfickorna på byxorna. Jag är imponerad av deras finess, för oavsett vad man tycker om att leka vattenkrig måste man ge dem det. De är otroligt strategiska och påhittiga.
 
Vad kan lek med låtsasvapen innebära?
 
Det leder mig vidare in på nästa spår. Kan att leka med Nerf Guns vara något mer än att leka krig? Jag tror faktiskt det. Jag tror att det strategiska tänkandet, den avancerande kurragömmaleken och den stärkande lagandan kan överträffa känslan av att hålla i ett leksaksvapen. När leken dessutom påminner om ett spel som man tycker om kan leken tillföras ytterligare en dimension. En krigslek behöver inte handla om krig. Att komma på gemensamma regler och strategier kan tvärtom vara sammanförande. Om man inte kommer överens, då? Då får man chans att öva på kommunikation och konfliktlösning.
 
Ett inte helt obetydligt men i sammanhanget är självklart att barn inte ska utsättas för något de mår dåligt av. Eftersom jag vet så lite om hur man bör bemöta barn som upplevt krig och trauma, hade jag inte velat släppa leken helt lös om den riskerade att trigga jobbiga minnen hos någon. Därför kan jag förstå invändningarna mot leksaksvapen, särskilt i offentliga miljöer. Svårt, visst är det? Jag tror samtidigt att krigslekar – exempelvis med Nerf – är ett ypperligt tillfälle att prata om värderingar, om hur viktigt det är att ta hand om och lyssna på varandra.
 
Jag kommer posta artiklar med olika perspektiv på temat i kommentarerna.
0 kommentarer publicerat i Leksaker
Taggar: leksaksvapen, nerf, prata om svåra saker med barn