Vilka regler gäller för att köra bil med barn?

***Annons för Testapan.se***
 
Bilar är anpassade efter vuxna, inte efter barn. Av den anledningen krävs vissa försiktighetsgärder för att det över huvud taget ska vara tillåtet att köra bil med barn.
 
Enligt allmänna regler måste varje barn som är kortare än 135 centimeter åka i en passande skyddsanordning. Anordningen kan utgöras av ett babyskydd, en bilbarnstol eller bältesstol beroende på barnets storlek och ålder.
 
Oavsett vilken anordningsform du använder måste den vara typgodkänd inom EU. Säkerhet är trots allt superviktigt.
 
Varje bil och barn skapar unika förutsättningar. Därför rekommenderas du att alltid prova exempelvis bilstolen innan köp. Be den erfarna butikspersonalen om hjälp och prova bilstolen i bilen och med barnet i, givetvis. På så sätt vet du att den passar.
 
Reglerna för att köra bil med barn säger alltså att barnet ska åka i någon form av skyddsanordning till hen är längre än 135 centimeter. Det är ungefär till 10-12-årsåldern.
 
Men när barnet vuxit så mycket att huvudet börjar sticka upp över bilbarnstolen bör du byta till en så kallad bältesstol snarast.
 
Var du hittar den bästa bältesstolen kan du läsa mer om via länken och glöm inte bort att hålla dig uppdaterad om de trafikregler som gäller på såväl Trafikverket.se som Transportstyrelsen.se.
 
Koppla bort krockkuddar och sätt bilstolen bakåtvänt
 
När det kommer till att köra bil med barn finns ytterligare trafikregler liksom trafikvett att beakta. Bilstolar i kombination med krockkuddar kan vara ödesdigert.
 
Om en krockkudde utlöses framtill och barnet åker i en bilstol eller på en bilkudde kan hen i värsta fall avlida. Krockkuddarna besitter en enorm kraft.
 
Så av säkerhetsskäl ska krockkudden kopplas ur vid det passagerarsäte där barnet åker i bilstolen, antingen med hjälp av det lås som redan finns i bilen eller hos en verkstad. Helst det senare alternativet och då ännu hellre hos en certifierad märkesverkstad.
 
Observera att samma sak inte nödvändigtvis gäller för sidokrockkuddar.
 
Regler för att köra bil med barn – sammanfattat i punkter
 
Nedanför sammanfattar jag reglerna för att köra bil med barn. Kom ihåg att du alltid kan kika på Trafikverkets och Transportstyrelsens webbplatser för att hålla dig uppdaterad om de senaste reglerna. Men nu till listan med punkter!
 
Trafikregler för små barn
  • Barn som är kortare än 135 centimeter SKA åka bil i en skyddsanordning, exempelvis i ett babyskydd eller i en bältesstol.
  • Små barn bör åka i antingen babyskydd eller bilbarnstolar.
    Barn bör åka bakåtvänt till minst fyra års ålder.
  • Det går lika bra att åka bakåtvänt i framsätet som i baksätet, det kan dock vara bekvämare att åka i framsätet eftersom man har större benutrymme där.
  • Seriösa bilaktörer och -verkstäder är skyldiga att informera om hur farligt det kan vara för barnet att bland annat åka bakåtvänt i ett passagerarsäte med en aktiv krockkudde. De ansvarar också för att stänga av krockkudden på ett säkert sätt. Många aktörer har valt att skriva under en överenskommelse för detta.
  • Det brukar gå bra att ha sidokrockkudden aktiverad även när barnet åker bakåtvänt.

Trafikregler för stora barn

  • Något längre och större barn åker allra säkrast i en bältesstol eller på en bälteskudde.
  • Om inte andra rekommendationer finns från exempelvis biltillverkaren MÅSTE barnet vara längre än 140 centimeter för att få åka i ett säte med en aktiverad krockkudde. Aktiverad framtill, vill säga. Som skrivet går sidokrockkuddar vanligen bra.