Enkla tips för att göra ett pepparkakshus

Hur fantastiskt roligt och kreativt det än är att göra ett pepparkakshus från grunden går det lika bra att skapa utifrån den klassiska byggsatsen från Annas. Det kommer bli fantastiskt roligt och kreativt, det med.
 
Även de färdiga pepparkakshusen är lite av ett blankt papper och blir därför vad du gör dem till. Du kan dekorera dem med nästan vad som helst, personligen gillar jag godis och väljer av den anledningen detta material.
 
Det finns ett skäl till att så många väljer stora godisbitar som dekor. Med sådana kan man fumla nästan hur mycket som helst, resultatet blir tjusigt ändå.
 
Eller så kanske man inte orkar lägga ner allt för mycket tid på att dekorera pepparkakshuset, då blir de stora bitarna räddningen. Prova stora klubbor och marshmallows, eller varför inte polkagriskäppar?
 
(Måste ju bara tillägga att jag tycker Nonstop är ganska så toppen.)
 
På tal om att dekorera med sötsaker… Jag såg en så häftig grej! Visste du att du kan täcka väggarna med färgad sockerpasta eller marsipan, alltså sådan som man kavlar tunt och sedan ”ritar” brädor, tegel eller en annan struktur i? Det blir JÄTTELÄCKERT på huset.
 
Huset kan limmas samman på flera sätt. Ibland är vanligt lim det enklaste sättet, om du ändå inte ska äta pepparkakshuset. Läge att plocka fram limpistolen? Annars kan du limma med smält socker eller kristyr.
 
Göra smält socker: Att smälta socker är inte svårare än att lägga strösocker i en stekpanna och att smälta det i den på medelhög värme. När sockret är smält och ljusbrunt är det redo att användas. Nackdelen med sockret är att det stelnar supersnabbt och dessutom blir skållhett. Många recept på smält socker rekommenderar att du börjar med 3 dl strösocker.
 
Göra kristyr: Kristyren gör du genom att röra ihop 4 dl florsocker, 1 äggvita och 1 tsk 12-procentig ättikssprit. Den stelnar ganska långsamt, så det går alldeles utmärkt att använda den som pepparkakshuslim. Ha bara lite tålamod! Kristyren gör sig också bra i detaljarbetet. Häll den i en sprits och spritsa helt enkelt snö, istappar och ”snickerier” på huset.
 
Jag tycker det blir fint med ljusslinga i pepparkakshuset och så även när huset ställs på en bomullsbädd, liksom för att imitera ett snölandskap. Miljön runt omkring gör mycket för pepparkakshuskänslan.
 
Du kan göra julgranar genom att stapla pepparkakstjärnor i olika storlekar på varandra och snögubbar genom att limma mindre marshmallows på större. Det här är exempel på dekorationer du kan pynta med kring huset. Marsipantomtar och marsipangrisar kan också användas för att skapa ett stämningsfullt pepparkakshuslandskap.
 
Jag hoppas att bildcollagen här i blogginlägget kommer ge dig massor av inspiration inför ditt pepparkakshusbygge. Ha det så kul!
0 kommentarer publicerat i Pyssel, Recept;
Taggar: baka med barn, godis, godispyssel, julpyssel, kakor, kul med jul, pepparkakor