Så ger en matkasse mer familjetid tillsammans

Bild: © yulkapopkova / iStock

[Annons för Matkassetopplistan.se]

Jag tror vi är många som upplever att matkassen är lite av en räddare i nöden…

Någon mer som tycker det är svårt att få vardagen att räcka till? Upp och hoppa tidigt på morgonen, äta en snabb frukost, i bästa fall hinna sitta ner i fem minuter, göra sig i ordning och sedan i väg till förskola eller fritids och därefter vidare till jobbet. Dagen går i ett – och snart är det dags att hämta barnen, åka hem och laga mat före läggdags.

Många familjer är hemma först runt fem-sextiden på kvällen. Hur pepp är man då på att handla och laga middag från grunden? Risken med att hamna i denna form av ekorrhjul är att man börjar söka efter genvägar i matlagningen. Vad går fort och enkelt? Någonstans försvinner själva njutningen i att laga och äta mat tillsammans – och kanske är alternativen man väljer inte de näringsrikaste. Jag känner så väl igen mig i detta och det är därför jag tipsar om matkassar.

Färdiga matkassar för hela familjen

Det finns mängder av matkassar. Det finns kassar med ekologiskt, vegetariskt och veganskt innehåll, liksom det finns kassar för gourmanden, träningsentusiasten och allergikern. Barnfamiljer är en egen målgrupp för matkasseleverantörerna och det märks inte minst på det stora utbudet av familje- och barnkassar. Genom att beställa en matkasse för familjer kommer ett lass inspiration på hur man tillsammans kan laga näringsrik mat. Leverantörerna vet hur tajt med tid många familjer har och satsar av det skälet på enkla recept.

Avkopplande, kreativt och lärorikt med matkasse

När mitt ekorrhjul snurrar som snabbast söker jag mig oftast till vad jag tror är enkel avkoppling. Inte så sällan fastnar jag vid sociala medier och känner mig mer stressad än någonsin efter att ha klickat och skrollat. Matlagning däremot, det har visat sig vara oväntat avstressande för mig. Särskilt när maten lagas tillsammans och vi får chans att prata under tiden.

Matlagning kan verkligen bli en familjegrej och en stund där man tar sig tid för att prata och lyssna, kanske om dagen som varit. För att kolla läget, liksom. Ack så viktigt när man har barn! Eftersom matkassen innehåller nya ingredienser och recept från vecka till vecka är det alltid lika spännande att öppna kassarna och se vad som väntar härnäst.

Tack vare den kulinariska mångfalden ges familjen chans att gemensamt prova nya saker, vidga såväl vyerna som smaklökarna. Ett äventyr kan mycket väl börja i köket och visst är att laga mat ett slags utforskande. Matlagningen utifrån matkassen innebär inte bara ett kreativt utforskande, utan ett lärorikt sådant.

Tänk vad mycket barn – och vuxna – kan lära sig i köket! Recepten i matkassarna innebär exempelvis att öva på att läsa och följa instruktioner. Medan ingrediens efter ingrediens tillsätts ges även ett ypperligt tillfälle att lära sig räkna och måttenheter. Överlag öppnar stunden för lärorika samtal, om den vuxna själv är öppen för det.

Prata färger och länder utifrån maträtterna som lagas efter matkassens recept, som exempel. Eller varför inte träna på att beskriva maten för att utveckla språket? Jag är säker på att du själv har massor av idéer på hur det här kan bli en avkopplande, kreativ och lärorik stund.

Exempel på vad familjekassar innehåller

Upplägget på matkassarna varierar från matkasse till matkasse. Många av leverantörerna erbjuder så kallade barnkassar eller familjekassar och har då barnfamiljer som målgrupp. Kassarnas innehåll avspeglar familjernas oftast intensiva vardag på så sätt att måltiderna är nyttiga men snabblagade. Kassarna innehåller vanligen inte heller för experimentell mat. Recepten och ingredienserna är tvärtom anpassade efter sådant som visserligen utmanar lite grann men som inte ligger utanför komfortzonen. Den här balansen är viktig! Jag var ett kräset barn, så jag vet. 😁

Erbjudanden för att prova matkassar

Ja, innehållet i matkassen är särskilt viktigt när flera smaklökar samsas och det är därför jag rekommenderar prova på-erbjudandena. Varje familj är unik – och samma sak gäller för de olika familjekassarna. Utnyttja erbjudandena för nya abonnenteter och för att prova er fram till rätt kasse.