Bättre fysisk arbetsmiljö med fina och sköna möbler

Bild: © ArtmannWitte / iStock
 
[Annons för AZ Design]
 
Jag kommer själv ihåg hur det var den terminen jag jobbade på en nyrenoverad och inte minst en nymöblerad skola. De nya fina möblerna i knalligaste orange uppmuntrade till en nytändning hos oss alla och vi var rörande överens om att vi hamnat i ”hemtrevliga” lokaler. Jag tror inte att jag talar för enbart mig själv när jag menar att det känns fantastiskt härligt att på lunchrasten få komma till ett fräscht, ljust och lugnt personalrum. Jag menar ett rum att vila och samla sig i – om än i bara en kvart. Möblerna och inredningen avgör såklart inte allt för trevnaden, men det kan påverka känslan inför den fysiska arbetsmiljön.
 
Bekväma möbler i personalrummet
 
För min nackes, ryggs och bröstkorgs skull är det viktigt att jag ges chans att sitta på relativt bekväma stolar. Det behöver inte vara världens lyxigaste möbler till konferens eller möbler restaurang [sic] för att kroppen ska få vila. Men gärna någon form av ergonomiska möbler och sköna fåtöljer. Det finns så många genomtänkta möbler i dag! Jag har till och med varit med om att skolor skapat ett avgränsat rum där de ställt en massagefåtölj för att personalen ska kunna unna sig en stunds återhämtning mitt på dagen.
 
Lugna rum i rummet
 
Jag tror mycket på det här med att skapa rum i rummet. Många nybyggda skolor använder ljudabsorbenter och skärmar för att avgränsa ytor. Golvskärmar eller skärmväggar kan man ju även ställa in i personalrummet för att erbjuda skolpersonalen en stunds avskildhet. Annars är det skönt när varje sak har sin plats, tycker jag. Kanske att ett bord är helt tillägnat matintag medan ett annat används för stillsamma och peppiga samtal…? Vi hämtar alla energi på olika sätt. Jag är en sådan där person som måste gå in i mig själv för att återfå fokus. Därför har jag ofta tagit med mig en bok som jag läst på rasterna i personalrummet och varit tacksam för att det inte så sällan har funnits en liten avgränsad del även för sådana lugna aktiviteter – många som läser tidningen.
 
Ljusa och hälsosamma uteplatser
 
Dålig belysning och ventilation är dessvärre återkommande problem på många skolor. Brist på hälsosamt ljus och luft bidrar till att skolpersonal blir sjukare på jobbet. Många skolor jobbar därför aktivt med att förbättra denna form av fysiska arbetsmiljö, även om det såklart alltid är en kostnadsfråga (vilket det inte borde vara). Om jag haft en lite längre lunchrast på typ 30 40 minuter har jag ofta tagit mig en liten promenad. För att tanka solljus, höra naturbrus i stället för buller och för att få frisk luft.
 
Det är inte varje rast som tiden eller orken till att gå en kort promenad finns. Många raster är det helt enkelt skönt att bara få sätta sig ner och då är det toppen om det finns en avgränsad uteplats för vila. Återigen behöver det ju inte vara de glassigaste möblerna för att uteplatsen ska vara lyckad. Däremot uppskattas det om det åtminstone finns en bänk med bord och sittplatser liksom någon form av restaurang parasoll [sic] för skugga. Några krukor med växter blir som pricken över i:et och faktiskt även i personalrummet inomhus. Jag har svårt att tro att det bara är jag som blir glad av krukväxter och blommor.
 
Företags- och personalrumsmöbler hos AZ Design
 
AZ Design är en inredningsbutik på nätet och som är nischad mot företag och offentliga miljöer. På deras Azdesign.se finns alla typer av möbler för att skapa en så trivsam och hälsosam fysisk arbetsmiljö på skolan som möjligt. I utbudet finns allt från ergonomiska stolar till golvskärmar.