8 roliga frågespel för barn

Bild: © JackF / iStock
 
[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Adlibris, Ellos, Partykungen, Spelexperten och Stor&Liten]
 
Jag älskade frågespel som barn och gör det fortfarande. Men jag tycker inte att spelen ska ha för mycket press på att man ska svara rätt. Jag gillar det relativa. Det här inlägget har jag helt och hållet tillägnat sällskapsspel i form av frågesporter och gissningslekar. Spelen har lite olika karaktär, vissa av dem är mer hardcore än andra men mest av allt bjuder de på roliga stunder och lärdomar.
 
1. Absolut överens. Detta sällskapsspel är ALF:s kreativa tolkning av en frågesport och går ut på att man ska samarbeta sig fram i mål framför att övertrumfa varandra i kunskap. Varje runda ska samtliga medspelare svara på en och samma fråga. När man svarar samma får man flytta ett steg framåt. Här rör det sig inte om klassiska kunskapsfrågor utan snarare om frågor i stil med Vilka saker finns garanterat i en kvinnas handväska? Svaren är inte så självklara. Barnen får därmed perspektiv på hur olika man kan tänka och övar sig på att sätta sig in i den andres synsätt. Passar bra för barn i åldern 10+ år. Läs mer om Absolut överens!
 
2. Vem där? Näst efter Amazing Labyrinth kan Vem där? ha varit mitt favoritspel under dagistiden. Sällskapsspelet kräver två motspelare, varje spelare får ett eget bräde med massor av roliga gubbar på. Reglerna är enkla man drar varsitt kort ur högen och får då en gubbe man ska hålla dold för motspelaren. Sedan gäller det för denne att ställa frågor för att successivt komma fram till vilken karaktär det är man gömmer på sin sida av spelplanen. Frågorna är helt kopplade till figurens utseende: Har din gubbe glasögon…? Kanske inte ett klassiskt frågespel i vanliga bemärkelsen men likväl ett frågespel och ett som de flesta kan känna att de klarar av. Passar bra för barn i åldern 5+ år. Läs mer om Vem där?
 
3. Sverige Junior frågespel. Jag tror starkt på att lära genom lek. Detta sällskapsspel är ett ypperligt exempel på hur man genom leken både kan visa prov på vad man redan vet och lära sig nya saker. Frågespelet har 1 500 frågor om så vitt skilda ämnen som melodifestivalen och polkagrisar – men samtliga med en koppling till Sverige. Funkar till såväl lektionerna i skolan som leken i hemmet och passar till barn i åldern 8+ år. Läs mer om Sverige Junior frågespel!
 
4. Frågekort: Djur och natur. Ett superbilligt och enkelt sällskapsspel med frågor kopplade till djur och natur. Två spelare mäter kunskaperna mot varandra och den som först svarar rätt på sex frågor och därmed också får sex kort vinner. Passar till barn i åldern 9+ år. Läs mer om Frågekort: Djur och natur!
 
5. Mitt första frågespel. Det här frågespelet är till för de minsta spelarna och sätter verkligen fart på tankarna. Exempel på frågor: Hur många människor finns i det här rummet?; Räkna upp tre djur som bor i skogen!; Vad gör pojken på bilden?. Barnen får räkna och klura men fokus ligger inte på vad som är rätt eller fel utan på barnets egen tankevärld. Frågekorten är också anpassade efter småttingarna. De är stora och rymmer därför också stora fotografier så att man får ett bra bildstöd. Passar till barn i åldern 4+ år. Läs mer om Mitt första frågespel!
 
6. Galenpanna. Detta är ytterligare ett exempel på ett roligt sällskapsspel som lätt fixar stämningen i gruppen. Gissningsspel är kanske en korrektare benämning på spelet som går ut på att man ska ta reda på vilken kändis man är och på vilken plats man befinner sig. Man vet alltså inte vem man är och var man är men genom att ställa frågor och pressa kompisarna på ledtrådar kommer man till slut fram till svaret. Förhoppningsvis i alla fall… Passar till barn i åldern 9+ år. Läs mer om Galenpanna!
 
7. Vem vet mest? finns för juniorer och det är denna version jag tipsar om här. I frågespelet finns totalt 1 500 frågor inom en rad kategorier. Svara rätt på frågor om rymden, bilsporter och Harry Potter och se till så att glödlampan är tänd. Man kan vara så många som upp till åtta spelare, vilket gör att sällskapsspelet lämpar sig bra till fritidsavdelningen eller barnkalaset. Alltid lika roligt när man kan vara många spelare! Passar till barn i åldern 8+ år. Läs mer om junior-Vem vet mest?
 
8. Junior Party Alias. En kombination av frågespel och charader där man får hjälp av bildstödet på spelplanen. Reglerna går ut på följande: en av spelarna drar ett kort och ska med hjälp av ord och gester förklara och beskriva ordet på kortet. Den som sedan ska gissa svaret måste hoppa under tiden och kan samtidigt leta efter och peka på rätt bild på spelplanen. Passar till barn i åldern 5+ år. Läs mer Junior Party Alias!
4 kommentarer publicerat i Spel
Taggar: brädspel för barn, frågespel för barn, sällskapsspel för barn
#1 - - Marie:

Ohh tack för tips, min tös älskar frågespel och spel överhuvudtaget

Svar: Kul! Jag älskar också spel. :D Vilka är era bästa speltips?
Vi växer så det knakar

#2 - - Hanna:

Jag älskade "Vem där" när jag var liten. Ska spela det med min dotter när hon blir gammal nog.

Svar: Samma här! :D
Vi växer så det knakar

#3 - - Julia Nilsson:

Oh spelet absolut överens är så kul! Speciellt om man kör dem i par som varit tillsammans länge 🤣

Svar: Haha! Tack för tipset, låter ju jätteroligt! :D
Vi växer så det knakar

#4 - - Nina:

Jättebra inspiration!

Svar: Tusen tack! 💖🙏
Vi växer så det knakar