Tjäna pengar till klassen – hur och inte minst varför?

Bild: © FatCamera / iStock
 
[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Delikatesskungen.se och Klasspengar.se]
 
Min mellanstadielärare Carina är fortfarande en av de finaste personer jag mött, någonsin. Jag blev kroniskt sjuk i tioårsåldern och hon ställde upp på mig till 110 procent. Man glömmer inte sån’t, tro mig.  Hon var en rakt igenom engagerad pedagog. Tack vare hennes ständigt nya idéer och outsinliga drivkraft lyckades vi i klassen jobba ihop och samla in massor av pengar till klasskassan. Vi höll i discon, hade Småstjärnorna-kvällar med fikaservering, loppmarknader, deltog i skoltävlingar och sålde dessutom nyttosaker, som almanackor och kakor.
 
Tror starkt på att jobba ihop pengar till klasskassan
 
Jag tror själv väldigt starkt på det här med att jobba ihop pengar till klasskassan. En given anledning är förstås att man redan som barn får chans att ta ansvar för ett projekt och ekonomi, det är i sig fullgott. Jag har också ett annat skäl att vilja pusha att tjäna ihop pengar till klasskassan lite extra
 
Inte alla som har råd att ta med sig 50 kronor till skolan
 
Så pass ärlig måste jag vara att medge att jag inte var ett av de barn som behövde våndas inför att få pengar hemifrån till klasskassan. En av de personer jag bryr mig mest om i världen var dock en av de elever som mådde dåligt varje gång det var dags att ta med sig 50 kronor till skolan, det var pengar hens familj inte hade. Våndan är påtaglig för personen än idag, har satt djupa spår som hen först vågat berätta om som vuxen.
 
Tjäna pengar till klassen ska vara roligt
 
Dessvärre hade den älskade personen inte turen att ha drivna Carina som fröken, vi gick inte i samma klass då. För samtidigt som vi i min klass hade projekt efter projekt hade vi också väldigt roligt, vi var som kreativa entreprenörer och våra idéer räknades. Fokus låg inte på att ta med sig pengar hemifrån utan att jobba ihop dem.
 
Starkare klassanda av att jobba för ett gemensamt mål
 
I slutet på femman skulle vi på klassresa till Liseberg, så var det bara. Det var ett gemensamt mål klassen hade. När vi hade våra evenemang och sålde våra prylar kunde vi-känslan i det hela vara väldigt påtaglig, på ett sätt som den kanske inte alltid var i andra fall. Så ett tips till alla fantastiska lärare därute, prova och se om att jobba ihop pengar till klassen även kan ge starkare klassanda, sammanhållning.
 
Lättare att sälja nyttosaker än andra prylar
 
När man i klassen bestämmer sig för att göra en gemensam insats att sälja saker gäller det att göra det så enkelt för sig som möjligt. Det är helt enkelt lättare att sälja vissa saker än andra, och då menar jag nyttosaker, förbrukningsvaror. Visst kan det kännas lite knasigt att försöka kränga på släktingar och grannar kryddor, sockar, plastpåsar eller salami, men mycket hellre det än saker som sedan blir liggande till ingen nytta. Det håller de flesta med om – och det är faktiskt inte så dumt att ha salami hemma ifall man skulle bli hungrig eller sugen på något gott.
 
Sälja delikatesser och mat via Delikatesskungen
 
Genom Delikatesskungens säljpaket kan elever sälja kvalitativa matvaror såsom cheddarost, salami, jungfruolivolja, chokladpraliner, dragerad lakrits och mandel.
 
Hur går det till?
 
Beställ gratis information
 
Om du och dina elever vill veta mer om hur klassen kan tjäna pengar genom att sälja delikatesser kan du beställa hem gratis informationsblad till er alla.
 
Beställ gratis säljpaket
 
Har ni nu bestämt er för att sälja delikatesser och på så sätt få mer klasspengar? Då kan du eller en annan kontaktperson beställa hem ett gratis säljpaket med Delikatesskungens produkter. Kanske att en förälder vill vara kontaktperson?
 
Börja ta beställningar
 
Börja sälja delikatessvarorna. Finns flera säljverktyg att tillgå, som app och säljsida. Ni tar upp beställningar.
 
Skicka in beställningarna
 
Skicka in beställningarna ni tagit upp till Delikatesskungen. Avvakta att få varorna skickade till er, till kontaktpersonen.
 
Leverera sålda delikatesserna
 
När delikatesserna kommit är det bara att leverera dem till de som köpt.
 
Få betalt direkt
 
I samband med att ni levererar produkterna tar ni betalt för dem. Ni behåller vinsten direkt och skickar resten av pengarna till Delikatesskungen.
 
Är det värt det?
 
Jag tycker själv att frågan Är det värt att tjäna pengar till klassen via Delikatesskungen? är fullt rimlig. Jag ska inte säga si eller så utan istället visa ett av Delikatesskungens egna räkneexempel, så får du och din klass fundera utifrån det.

Varje elev som säljer delikatesserna säljer i genomsnitt 12 produkter. Varje såld produkt ger i sin tur upp till 67 kronor i vinst. I räkneexemplet här ovanför har jag utgått från att ni är en klass på 25 elever och att ni säljer just 12 produkter var.

Använd kalkylatorn på Delikatesskungen.se för att själv räkna ut hur mycket klasspengar ni tillsammans kan tjäna.

Sälja smakrika kryddor via Klasspengar.se

Genom Klasspengar.se:s säljpaket med smakrika kryddor kan elever sälja olika kvalitativa kryddblandningar.

Hur går det till?

Beställ gratis information

Om du och dina elever vill veta mer om hur klassen kan tjäna pengar genom att sälja kryddor kan du beställa hem gratis informationtill er alla. Kryddprover kan skickas med i infopaketet.

Beställ gratis säljpaket

Har ni nu bestämt er för att sälja kryddor och därmed tjäna pengar till klassen? Då kan du eller en annan kontaktperson i samtal med Klasspengar.se ta fram en klassanpassad säljplan.

Börja ta beställningar

Börja sälja kryddorna genom att ta upp beställningar. Till er hjälp får ni säljkataloger, kryddprover etc.

Skicka in beställningarna

Skicka in beställningarna ni tagit upp till Klasspengar.se. Er utvalda kontaktperson sköter detta och skickar då med en sammanställning av hur många och vilka kryddor som beställts. Beställningen levereras till er inom 3 till 5 arbetsdagar.

Leverera sålda kryddorna

När ni fått kryddorna är det er tur att leverera dem till de som beställt dem.

Få betalt direkt

I samband med att ni levererar produkterna tar ni betalt för dem. Ni behåller vinsten direkt och skickar resten av pengarna till Klasspengar.se.

Är det värt det?

Samma sak här som med Delikatesskungen, är det värt att sälja kryddor för att tjäna pengar till klassen?

För att få delta måste varje elev sälja minst 18 kryddpaket, och det är detta jag utgår från i räkneexemplet. I klassen finns vidare 25 elever och för varje såld produkt får ni 45 kronor.

Använd kalkylatorn på Klasspengar.se  för att själv räkna ut hur mycket pengar ni tillsammans kan tjäna på att sälja kryddor.

Du kommer vidare till ytterligare information om Delikatesskungen.se och Klasspengar.se via länkarna. Klicka för att läsa mer och bli lika pepp som jag.