Mårten Melins Spöksystrar – hur är det att vara bästa kompis med ett spöke?

[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar]
 
Spökhistorier är något av det bästa jag vet. Det är en kärlek jag gärna delar med mig av till barnen. Om jag ska vara ärlig kan det ibland vara lite svårt att dra en gräns mellan det för läskiga och det för mesiga. Barnen är ganska kräsna med spökhistorierna, de läskiga berättelserna måste kittla till lite för att de ska vilja lyssna på dem. Det blir däremot aldrig bra om ett barn ligger sömnlös eller får mardrömmar för att man tog i för mycket. Lagom, lagom! Jag har inte riktigt trott att det finns lagom spökhistorier till barn – så skeptisk är jag till det här med att hitta en spännande balans – men det var till jag läste Mårten Melins underbara böcker i serien Spöksystrar. Böckerna är så kallade kapitelböcker med korta kapitel och superfina, levande illustrationer av Hanna Granlund.
 
Vad handlar Mårten Melins Spöksystrar om?
 
Spöksystrar av Mårten Melin handlar om bästa kompisarna Nila och Maj. De har en speciell relation, för Maj är ett spöke. Samma dag som Nila ska börja i den nya skolan efter lovet genar hon över kyrkogården. Hon möter en blek flicka – och visst är det något märkligt med henne. Det är isande kallt ute och ändå sitter flickan på gravstenen i bara t-shirt och jeans. När hon pratar kommer det ingen rök ur munnen, vilket det borde göra när det är så väldigt kallt. En annan besynnerlig sak: Varför lämnar hon aldrig kyrkogården? Nila får problem med klasskompisarna i skolan, som inte alls är särskilt snälla mot henne. Hon får oväntad hjälp av Maj och från den dagen blir de oskiljaktiga.
 
Flickan på kyrkogården
 
 
Flickan på kyrkogården är den första delen i bokserien Spöksystrar. Denna bok handlar om Nilas första dagar i nya skolan och hur hon möter spökflickan Maj. Nila blir retad av klasskompisarna, en sådan tur att hon råkar känna ett spöke som kan skrämma upp dem. Läs mer om Flickan på kyrkogården här.
 
Ett spöke i klassen
 
 
Maj vill också gå i skolan, som Nila gör. Hon letar upp sitt gamla antagningsbesked från 1973 och beger sig till dagens första lektion. Frågan är bara hur klassen kommer reagera på att ha fått ett spöke som klasskamrat…? Läs mer om Ett spöke i klassen här.
 
Ett spöke sover över
 
 
Maj ska sova över hos Nila. Hur förklarar man för mamma att nattgästen är ett spöke, kanske bäst att inte såga något alls? Det är i alla fall väldigt bra att ha ett spöke som kompis, Maj kan nämligen göra så att nyhetsuppläsaren på tv säger åt mamma att slå över till barnkanalen. Läs mer om Ett spöke sover över här.
 
Den fruktansvärda hämnden
 
 
Det är dags att spela teater i skolan. Barnen i klassen ska uppträda med en spökhistoria, och givetvis vill Maj spela spöket. Enda kruxet är att rollen är paxad av en annan. Att ett par av klasskompisarna är elaka mot Nila och Maj gör det hela ännu jobbigare. Läs mer om Den fruktansvärda hämnden här.
 
Spöktivolit
 
 
Klassen ska åka på klassresa. Maj kan inte följa med. Spöken kan inte röra sig så långt bort som till en annan stad. Både hon och Nila blir jättebesvikna. Men så bestämmer sig Nilla för att övertala klassen att ha klassresan hemma istället, och Maj har en fantastisk överraskning på lut. Läs mer om Spöktivolit här.
 
Det förhäxade huset
 
 
Kan ett spöke verkligen vara rädd för häxor? Det är i alla fall Maj. Hon och Nila blir medlurade till ett gammalt övergivet trähus i staden. Det sägs att det bor en häxa i huset och Maj är inte så lite skraj. Läs mer om Det förhäxade huset här.
 
Ett spöke fyller år
 
 
En klasskamrat ska ha barnkalas. Varken Nila eller Maj är inbjudna. Maj bestämmer sig för att ha ett eget kalas, ett spökkalas hemma på kyrkogården. Läs mer om Ett spöke fyller år här.
 
Spöke på djupt vatten
 
 
Klassen och parallellklassen ska till badhuset. Kul! Men det blir faktiskt inte så roligt som Nila och Maj trott. Under fria leken retas och utmanas de av ett par killar i parallellklassen, och vem orkar liksom tävla hela tiden? Tur ändå att Maj kan så många spöktricks. Läs mer om Spöke på djupt vatten här.
 
Pysselbok med rysligt roligt spökpyssel
 

Vid det här laget vet du att jag älskar knep och knåp för barn, och så spökhistorier, då. Till min stora glädje upptäckte jag häromdagen att det finns en pysselbok i Mårten Melins Spöksystrars anda. Lista ut ditt spöknamn, hitta rätt i spökhuslabyrinten och spela en teaterpjäs med vännerna – helt enkelt en bok med massor av olika barnpyssel. Läs mer om Spökpyssel med Spöksystrar här.

0 kommentarer publicerat i Böcker
Taggar: barnböcker, bokserien Spöksystrar, gastkramande, kapitelböcker, kul med halloween, pysselböcker, spökhistorier