Tips för ett mer hållbart matpyssel

Regnbågspasta. De små ÄLSKAR att leka med färgglad, kladdig pasta. Bild: © EvgeniiAnd / iStock
 
[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Matsmart.se]
 
Jag tipsar ganska friskt om olika matpyssel. Senast idag publicerade jag ett par inlägg med ett pastapyssel inför halloween. Ja, jag är 30-plus och älskar att leka med maten! Skyldig. Det här med att leka med maten kan också vara pedagogisk grej. Jag är, som exempel, ett stort fan av sinneslådor. Sinneslådor kan vara fantastiska pedagogiska verktyg med hjälp av vilka barnen får utforska sig till kunskap om exempelvis årstiderna, bokstäverna eller bondgårdsdjuren.
 
Sinneslåda med regnbågsfärgat ris. Här kan man skopa färgat ris från olika lådor. Kul övning i finmotorik och att blanda färger. Bild: © zsv3207 / iStock
 
Det är inte ovanligt att man använder mat i form av pasta, fröer och gryn som bas i sinneslådorna – perfekta ”material” att plocka i. Faktiskt jättebra för att öva finmotoriken. En vanlig invändning mot sinneslådorna är just matslöseriet. Jag håller med om kritiken. Klart att man inte ska kasta bort mat! Så vad finns det för alternativ? Först och främst kan – rentav bör – man använda utgången mat. Bättre att leka och skapa med maten än att kasta den.
 
Halsband av pasta. Visste du att man kan pärla med pasta, göra fina smycken? Det blir jättesnyggt när man målar pastan i regnbågens färger. Går att göra med vanliga målarfärger. Bild: © nicolehofmann / iStock
 
Jag är på ett personligt plan väldigt intresserad av produktutbudet på Matsmart.se. Matsmart.se är en matbutik som säljer livsmedel med korta eller utgångna datum, matvaror som fortfarande är tjänliga som mat. Istället för att maten kastas – butikerna får ju inte längre sälja den – kan vi som konsumenter köpa produkterna till ett rabatterad pris. Oftast för en spottstyver. Så om man nu inte sitter och trycker på gammal mat kan man ju vända sig dit för ett mer hållbart matpyssel. Såg att de har billig pasta, billigt ris och billiga karamellfärger, som exempel.
En kommentar publicerat i Pyssel, Recept;
Taggar: kreativ mat, leka med maten, återbruka gammalt material
#1 - - Pauline:

vilka bra tips :)