Stora boken om träd – en bok för unga upptäckare

[Recensionsexemplar från Alfabeta Bokförlag]
 
Stora boken om träd av Pjotr Socha gör verkligen skäl för sitt namn. I mina händer håller jag en jättelik och -tung bok. Om träd. Läs vad jag tycker om faktaboken i recensionen här nedanför!
 
Jag såg omslaget på Stora boken om träd och tänkte Wow, precis som de gamla, vackra naturplanscherna jag brukar drömma mig bort i. Pjotr Socha skriver högst ovanliga barnböcker. På ett bra sätt. Hans verk är böcker för unga drömmare och upptäckare. Barn som vill lära sig mer om naturen och kulturen, både här och där. Jag var ett sådant barn och det gjorde att jag blev antropolog och arkeolog som vuxen. Det börjar med en bok…
 
Vilken bok Stora boken om träd är! Den har 80 sidor och 34 uppslag med färgrika illustrationer. När blicken faller på bilduppslagen känner jag mig som Charles Darwin eller Bronislaw Malinowski. Hela världar öppna sig för mig: djungler, urskogar och sagoskogar. Jag hoppar fram och tillbaka i tiden, till medeltida träkyrkor och moderna trädkojor.
 
På vart och ett av uppslagen finns även en faktatext, skriven för barn i läsåldern nio till tolv år. Texterna är just väldigt faktaspäckade så kanske att du och barnen nöjer er med att läsa ett eller två uppslag om dagen. Pjotr Socha är hängiven naturen och historien. Sitt stora natur- och kulturintresse visade han prov på redan i Stora boken om bin, också den utgiven av Alfabeta Bokförlag.
 
För att kunna leverera bra fakta om trädens liv och död, deras evolution och betydelse för människan har Socha sökt hjälp hos biologen Wojciech Grajkowski. Grajkowski är medförfattare till Stora boken om träd. Vad jag – förutom de oerhört vackra illustrationerna – verkligen gillar med denna faktabok är att författarna tar barns vetgirighet på allvar. Boken rymmer sensationella och intresseväckande fakta såsom det högsta, tjockaste respektive äldsta trädet i världen.
 
I boken finns detaljfakta om ”Träd och oträd”, ”Löv”, ”Rötterna”, ”Årstiderna” och ”Trädens resor”, som en handfull av uppslagen kallas. Stora boken om träd inleds med naturvetenskapliga fakta, men successivt introduceras läsaren för de kulturhistoriska ämnena ”Historien i årsringar”, ”Skogshuggaren och hans arbete”, ”Träbyggnader”, ”Fordon och farkoster i trä” och så vidare.
 
Illustrationerna må vara utsökta men de är även väldigt tydliggörande, som faktiskt kan behövas när så mycket fakta presenteras. Jag ska ge ett par exempel på detta. På uppslaget ”De högsta träden” finns världens högsta träd med. De har illustrerats i förhållande till kända sevärdheter som Frihetsgudinnan i New York och Big Ben i London. Smart och snyggt gjort! Jag ser barnens förundran framför mig. Visste du att…?
 
Pjotr Sochas Stora boken om träd kan med fördel läsas högt tillsammans i klassen, för att ge barnen en ökad förståelse för hur viktiga träden är och har varit för oss människor. För att ge barnen en fördjupad kunskap om trädens livscykel, om natur och miljö. Därefter kan barnen själva välja ett avsnitt i boken att forska mera om.
 
Jag vet hur jag kommer använda boken. Jag kommer läsa den tillsammans med barnen i familjen, för att uppmuntra dem att lära sig mer om natur och kultur, att upptäcka sin omgivning och att ta bättre hand om miljön utanför fönstret. Medan vi läser Stora boken om träd tillsammans kommer jag känna lika stor glädje som barnen. Ung som gammal – illustrationerna lockar till fantasifulla kliv in i trädens världar.
 
Bokinformation
Titel: Stora boken om träd
Originaltitel: ?
Serie:
Författare: Pjotr Socha; Wojciech Grajkowski (medförfattare)
Översättare: Tomas Håkanson
Illustratör: Pjotr Socha
Bokförlag: Alfabeta
Publiceringsår: 2018
Sidantal: 80
Åldersgrupp: 9 till 12 år
Recensionsexemplar: Ja
0 kommentarer publicerat i Böcker
Taggar: barnböcker, bokrecensioner, faktaböcker, kul med växter