Vika pappersflygplan – och 5 aktiviteter

Bild: © BraunS / iStock
 
Vår granne Olof kunde vika pappersflygplan som ingen annan. Jag och lillebror Daniel sprang hem till honom så fort vi behövde ett nytt. Så här i efterhand förstår jag att Olof, som var tonåring, måste ha tyckt att vi var pissjobbiga snorungar som alltid störde när han spelade dator.
 
Vika pappersflygplan är en hel vetenskap
 
Det här med att vika flygplan i papper är en hel vetenskap – läs själv om tekniken bakom pappersflygplanen på Illustrerad Vetenskaps webbplats! Hur gör man det bästa flygplanet och vad kan man göra med det sedan? Jag tipsar om bra videoinstruktioner för flygplansvikning och aktiviteter med pappersflygplan.
 
Vika världens bästa pappersflygplan
 
Distansrekordet för pappersflygplan är drygt 69 meter. Världsrekordet är från 2012 och ännu oslaget. I en YouTube-video visar världsrekordhållaren Joe Ayoob hur du viker världens bästa pappersflygplan. Om du följer hans instruktioner kommer du med lätthet slå skolrekordet i pappersplanflygning.
 
3 pappersplan du kan vika
Bild: © Retrovizor / iStock
 
Eftersom det här är en blogg med barnsinspiration kan jag inte låta bli att tipsa om Joel Eng på YouTube. Grabben har hittills lagt upp sex olika instruktionsvideor till hur du viker pappersflygplan – samtliga planen flyger långt. Klicka på länkarna till tre av instruktionsfilmerna!
  1. Hur man viker pappersflygplanet som slagit världsrekord
  2. Hur man viker ett enkelt och jättebra pappersflygplan
  3. Hur man viker två enkla pappersflygplan för nybörjare
Aktiviteter med pappersflygplan
 
Bild: © triloks / iStock
 
Från kreativt skapande till lektioner i teknik – vilka pappersflygplansaktiviteter finns? 
 
Teoretisk lektion om pappersplan. Läs igenom Illustrerad Vetenskaps artikel om tekniken bakom pappersflygplan och förklara innehållet enkelt för barnen i skolklassen.
 
Gruppaktivitet med vikning. Vik och designa pappersflygplan tillsammans i barngruppen. Låt barnen komma på egna smarta knep och pynta planen som de vill.
 
Tävling med pappersflygplan. Anordna en tävling med planen. Vilket plan flyger högst, längst och/eller kan stanna längst tid i luften?
 
 
Experiment med flygplan i papper. Finns det föremål som får pappersplanet att flyga längre, kortare, högre eller lägre? Experimentera med föremål i hemmet eller klassrummet och prova er fram tillsammans. För fler tips på att vika flygplan och experiment kan jag varmt rekommendera tv-programmet Labba på UR Skola.
0 kommentarer publicerat i Lekar, Leksaker, Pyssel;
Taggar: experiment för barn, naturvetenskapligt, papperspyssel, teknik för barn, vika papper