Så fixar du en skattjakt till barnkalaset

Bild: © StockPlanets / iStock
 
[Inlägget är ett samarbete med Grapevine.nu]
 
Jag tycker att kalaslekar är det roligaste på ett barnkalas. Till och med roligare än tårtan, marängsvissen eller godiset (vilket inte säger så lite). Då jag själv vill att leken ska vara genomgående har jag snöat in på det här med skattjakter. Tillsammans med kalasproffsen Grapevine.nu har Vi växer så det knakar sammanställt en guide till att ha skattjakt på barnkalas – hoppas du blir lika inspirerad som jag.
 
Tema på skattjakten
 

När du planerar en skattjakt för barn är det A och O att anpassa den efter deltagarnas ålder. För barn i förskoleåldern är det, som exempel, lättare att titta på bilder än att läsa ord. Ju äldre barnen är desto klurigare ledtrådar kan du ha. Åldern kan också påverka skattjaktens tema, då de yngre barnen kan föredra snällare sagoäventyr medan de äldre barnen kan vilja ha en lite mer actionfylld och läskig upplevelse.

Skattjakten kan bli som en röd tråd genom hela barnkalaset. Därför är det bra om du och födelsedagsbarnet redan från början bestämmer tema på den – och på kalaset i stort. Ska det vara ett piratkalas? Bjud då in till ett piratäventyr! Eller är det ett halloweenkalas som gäller? Spökmysterier brukar vara uppskattade skattjakter hos barnen. För unga fans till Lasse-Majas detektivbyrå och deckargåtor kan ett detektivmysterium vara perfekt.

Priset från skattjakten

Vad ska kalasdeltagarna få som skatt, i pris för deltagandet? Många ser skattjakten som ett roligare alternativ till en klassisk fiskdamm och fyller ”skattkistan” med godispåsarna barnen får ta med sig hem. Det finns inget som säger att man måste ge godis på barnkalas, ibland kan suddgummin, pärlor eller annat småplock vara bättre goodies än just faktiskt godis.

I början av min skribentkarriär skrev jag om barn med typ 1-diabetes. Föräldrarnas vånda inför godispåsarna på barnkalas var återkommande i de efterforskningar och intervjuer jag gjorde. Så tänk igenom innehållet i skattkistan – kan exempelvis en medalj vara ett bra pris för deltagandet?

Bild: © StockPlanets / iStock
 
Platsen för skattjakten
 
Trädgården, kvartersgården eller skogen runt knuten? Det finns många platser i närheten där skattjakten kan vara. Den bästa jakten jag har varit på var på ett piratkalas vid Kanotklubben i Varberg. Kustmiljön var perfekt för pirattemat – att det var blåsigt och mulet gjorde stämningen ännu bättre.
 
Du och barnet har valt ett tema för skattjakten och nu kan det vara en bra idé att rekognosera området. Vilken ställen passar bra till ledtrådarna och vilken slinga ska kalasdeltagarna gå? Finns det en chans att få gå genom grannens trädgård? Om ja, kan ni kanske även få hjälp av grannen att presentera en ledtråd.
 
Hjälp med skattjakten
 
Människor i omgivningen är oftast väldigt hjälpsamma. Särskilt när det kommer till att hjälpa barn. Om det är en stor skattjakt på G kan det behövas hjälp från flera håll. Hör med släktingar, vänner och/eller grannar om de vill hjälpa till att hålla i ledtrådarna på barnkalaset. Ett eller två okända ansikten kan tillföra mysteriet ytterligare spänning.
 
Ledtrådar inför skattjakten
 
Det finns färdiga skattjakter att köpa, så om du inte har tid eller vill göra egna ledtrådar behöver du inte göra det. Skattjakten blir superrolig i alla fall! Men om du känner dig kreativ och på rätt humör för klurerier kan jag lova att du kommer få en härligt finurlig stund. Vilken form av ledtrådar kan du ha med? Jag listar exempel här nedanför:
  • Fotografi. Ta ett foto på den plats där nästa ledtråd är gömd. Ge barnen fotografiet som det är eller gör ett pussel i ett antal delar av det.
  • Hemlig kod. Skriv ett meddelande med en hemlig kod. Du kan hitta på ett eget kodspråk där exempelvis 1=A, 2=B, 3=C etc.
  • Hemligt meddelande. Skriv meddelandet med osynligt bläck. Tänk dig barnens häpna miner när de får ett blankt papper! Det finns pennor att köpa men du kan även göra eget bläck genom att skriva med citronsaft eller mjölk. Meddelandet måste då värmas för att texten ska komma fram.
  • Rebus. En rebus är ett slags ordpussel där bilder representerar antingen en bokstav eller ett helt ord. De är lite kluriga men roliga att lösa och passar därför utmärkt som ledtrådar i en skattjakt på barnkalaset.
  • Rimord. Vad rimmar på katt? Hatt! Ge barnen ledtrådar i form av rimord. När de har hittat ledtråden i hatten kan de antingen få ett nytt rimord eller en klurigare uppgift att lösa.
  • Gåta. Knåpa ihop en gåta med en ledtråd i. Jag har tidigare gjort en lista med 44 kluriga gåtor för barn.

Sät upp skattjakten
 
Samma dag för skattjakten är det dags att sätta upp den. Även födelsedagsbarnet ska ju överraskas av kalasleken, så se till att ha barnpassning den korta stund du placerar ledtrådarna på de förutbestämda platserna.
 
Du kommer snart märka att det är ett stort plus att ha med dig sax, snöre och tejp för att kunna fästa ledtrådarna. Lägg gärna ledtrådarna i en förslutningsbar plastpåse så att de inte förstörs av regn eller andra missöden.
 
Regler inför skattjakten
 
Vilka regler gäller inför kalasleken? Det är viktigt att vara tydlig redan från början. Du har trots allt ansvaret för en barngrupp. Säg att ni alla ska gå tillsammans och vänta på varandra före ni går till nästa ledtråd och att ni måste hjälpas åt att plocka upp det ni skräpar ner.
 
Uppsikt över skattjakten
 
Du och/eller minst en annan vuxen går med barnen under skattjakten. Det är skönt att vara åtminstone två vuxna, en som går med barnen längst bak och en som går med de barn som skyndar fram.
 
Belöningar under skattjakten
 
Små belöningar längs vägen är det ultimata sättet att hålla intresset uppe för skattjakten – förutom berättelsen och ledtrådarna, då. Varsin ballong, småsak, godisbit, russinpaket, frukt eller festis är exempel på belöningar du kan dela ut under skattjaktens gång. Jag gillar själv idén med festisen, eftersom det är viktigt med vätskepåfyllnad.
 
Du behöver inte planera hela skattjakten själv
 
Som skrivet är det skoj att planera temat, berättelsen och ledtrådarna till skattjakten. Jag har full förståelse för om du inte alls känner dig pigg på att lägga ner allt det arbete som krävs inför barnkalaset. Färdiga skattjakter är ett lysande alternativ till att fixa hela skattjakten själv. Den blir ändå personlig eftersom varje plats är unik och du väljer den efter födelsedagsbarnets intressen. Till kostnaden av 169 kronor kan du hos Grapevine.nu få ett komplett material bestående av en tematisk berättelse, inbjudningskort, ett lekschema, kluriga gåtor, utmaningar, diplom och så vidare.
 
Bild: © StockPlanets / iStock
 
Teman på skattjakter
 
Det finns massor av färdiga skattjakter att välja på – här tipsar jag om mina favoritteman.
  • Ismysteriet. Den onda fén har tagit den magiska kristallen och nu är årets snöfest hotad. I denna skattjakt för barnkalaset ska barnen hjälpa isprinsessan och hennes vänner att hitta kristallen så att snön inte hinner smälta bort i islandet. Ålder: 4 till 6 år.
  • Skattjakt på de sju haven. Bjud med barnen på ett utmanande äventyr på de sju haven. Döp piratskeppet och få en loggbok att fylla med piratmärken. Med destinationer som Mallorca, Casablanca, Gibraltar och Southampton blir det en såväl fartfylld som lärorik resa. Ålder: 7 till 10 år.
  • Spökmysteriet. Spökena Buu och Boo behöver barnens hjälp att hitta nycklarna till källarvalvet i Ödehuset. Under skattjaktens gång möter kalasdeltagarna både gastar, monster och häxor. Ålder: 7 till 10 år.
  • Skogsmysteriet. Om det ska bjudas till barnkalas i skogen är Skogsmysteriet helt perfekt. Skattjakten går även att ha i trädgården eller parken, var som helst utomhus. Skumma figurer är ute efter Valdemar Vilds hemliga skatt och nu vill den gamle äventyraren att barnen hittar den före skurkarna. Ålder: 4 till 6 år.
  • Detektivmysteriet. I Småköping stjäl en tjuv de värdefulla böckerna från biblioteket. Bibliotekarien Bella Blädder är inte nöjd med den klantige detektiven Fingal Finns insats och vänder sig nu till barnen. Kan kalasdeltagarna hitta de försvunna böckerna? Ålder: 7 till 10 år.

Ännu fler tips på skattjakter till barnkalas
 
Grapevine.nu finns över 50 färdiga skattjakter till barnkalaset, och med de flesta teman. På Goodies.nu får du ännu fler praktiska tips på hur du fixar en skattjakt och på Skattjakt-barn.se får du förslag på allt från hur du åldersanpassar kalasleken till hur du skriver inbjudningskort. Läs också artikeln 11 roliga lekar till barnkalaset för ytterligare inspiration.
0 kommentarer publicerat i Lekar
Taggar: lekar för barn, skattjakter, vi kalasar