Givande samtal om familjekonstellationer utifrån bilderboken Stjärnfamiljer

[Recensionsexemplar från Beta Pedagog]
 
Jag har läst den pedagogiska bilderboken Stjärnfamiljer av Minna Paananen och Erika Dobbertin. Läs vad jag tycker om boken i recensionen här nedanför!
 
När fyraåriga brorsdottern Leia fick syn på Stjärnfamiljer på mitt skrivbord blev hon nervös. Har faster brutit sig in på förskolan och snott boken de läser i samlingen? Nej, fick jag berätta, jag har ett eget ex av boken. Hon såg lättad ut.
 
Annars är ju Stjärnfamiljer av författaren Minna Paananen och illustratören Erika Dobbertin ett alldeles utmärkt förskolematerial. Bilderboken är skriven på rim och handlar om just stjärnfamiljer, det vill säga om hur olika familjer kan vara och att ingen familjekonstellation är rätt eller fel så länge man älskar varandra.
 
Boken är utgiven av Beta Pedagog, som fokuserar på pedagogiskt material, och har tillhörande frågor som du och barngruppen kan jobba med. Säkerligen har barnen många egna funderingar om vad som är en familj och hur deras familjer ser ut. Frågorna finns längst bak i boken.
 
Jag älskar att läsa böcker och de har alltid varit mina främsta bollplank. Ändå tror jag inte att jag förstod hur värdefulla de kan vara när man ska prata om svåra saker förrän jag såg förskollärare i action. Med böcker som avstamp kunde de uppmuntra barnen till att reflektera om normer och traumatiska händelser på ett konstruktivt sätt.
 
Stjärnfamiljer av Minna Paananen och Erika Dobbertin är konstruktiv på alla sätt och vis. Utan några som helst pekpinnar visar de att
 
Familjer finns många av alla de slag.
De kan vara olika som natt och dag.
 
Man kan bo med en ensamstående mamma eller pappa, två mammor eller pappor som älskar varandra, med en mor- eller farförälder, fosterföräldrar – och så finns det de par som inte har barn alls och som har det fint och roligt ändå.
 
Det ingår numera i förskolans och skolans uppdrag att arbeta mera normkritiskt, att ge varje barn en chans att växa utan att begränsas av normer och stereotypa roller. Stjärnfamiljer passar alldeles utmärkt in i detta arbete.
 
Jag tycker att Stjärnfamiljer passar lika bra som mysläsning i hemmet. Vem älskar inte festliga rim och lekfulla illustrationer i regnbågens alla färger? En av de största gåvor vi vuxna kan ge barnen i våra liv är öppensinnighet, förmågan till acceptans och att tänka utanför boxen. Dessa förmågor är byggstenar i kärleksfulla relationer och en positiv självbild.
 
Stjärnfamiljer är främst skriven för barn mellan 4 och 9 år. Vare sig bilderboken läses i förskolan, skolan eller hemmet blir den som mest givande om du och barnen allra först samtalar om frågorna längst bak i boken. Därefter kan boken läsas och efter det kan ni samtala om frågorna igen. Det fantastiska med samtalen är att ni alla kan lära av varandras tankar och erfarenheter.
 
Bokinformation
Titel: Stjärnfamiljer
Serie:
Författare: Minna Paananen
Illustratör: Erika Dobbertin
Bokförlag: Beta Pedagog
Publiceringsår: 2014
Sidantal: 32
Åldersgrupp: 4 till 9 år
Recensionsexemplar: Ja
0 kommentarer publicerat i Böcker
Taggar: barnböcker, bilderböcker, bokrecensioner, normkritiska barnböcker, prata om svåra saker med barn