11 roliga lekar till barnkalaset

Bild: © Ulza / iStock
 
[Inlägget är ett samarbete med Grapevine.nu]
 
Jag tycker att leka kalaslekar är det bästa med barnkalasen. Tillsammans med kalasproffsen Grapevine.nu har jag spånat på roliga lekar, som jag med glädje delar med mig av här på Vi växer så det knakar. Jag lekte själv flera av dem som barn – farfars kalsonger var då en självklar favorit. Här kommer reglerna till farfars kalsonger och 10 andra lekar till barnkalaset!
 
Kalaslek #1 Gissa hur många som finns i burken
 
Fyll en glasburk med ett x antal föremål som pärlor, suddgummin eller godisar och låt kalasdeltagarna gissa exakt hur många saker som finns i burken. För att göra leken ännu finurligare kan du ha med följdfrågor i stil med ”Hur många av suddgummina är röda?” eller ”Hur många av godisarna har papper?”
Bild: © fcafotodigital / iStock
 
Kalaslek #2 Paketleken
 
Slå in ett paket i ett paket i ett paket… Det ska vara lika många lager som antalet kalasdeltagare. Det första paketet – det vill säga paketet längst in ska innehålla en liten plojgrej – och vara priset man får i denna lek till barnkalaset. Nu ska alla sätta sig i en ring och skicka paketet runt, runt i ringen till musik. Stanna musiken! Den som håller i paketet måste nu öppna det yttersta lagret med presentpapper. Så fortsätter leken tills det bara finns ett enda lager kvar och en vinnare av paketleken.
 
Kalaslek #3 Farfars kalsonger
 
När jag var liten och gick på barnkalas var farfars kalsonger den ultimata isbrytaren (även om den kanske inte lektes allra först). Än idag kan leken vara den knasigaste jag vet. Reglerna för den är enkla. Deltagarna sätter sig i en ring. Därefter ställer en person en fråga till någon i gänget, som ”Elsa, vad har du på huvudet?” Oavsett frågan måste personen svara ”Farfars kalsonger” utan att skratta. Det är svårt – tro mig! Vad som gör den här kalasleken så bra är att barnen får öva på varandras namn i början på barnkalaset. Det underlättar om man inte känner varandra sedan tidigare.
 
Kalaslek #4 Smäll ballonger med fötterna
 
Vad passar väl bättre till en kalaslek än ballonger? Denna lek till barnkalas går ut på att du ska smälla sönder de andra deltagarnas ballonger med dina fötter. Varje deltagare får två uppblåsta ballonger knutna runt smalbenen – en runt varje ben. På given signal, kanske räknar du till tre eller sätter på musik, ska alla som är med i leken försöka stampa och smälla sönder varandras ballonger med fötterna. Leken får en vinnare när det bara är en enda deltagare kvar med minst en hel ballong runt benet.
 
Bild: © martinedoucet / iStock
 
Kalaslek #5 Håll ballongen i luften
 
Blås upp och ge en ballong till varje deltagare på barnkalaset. På given signal – 1, 2 och 3 (!) – ska barnen kasta sin ballong upp i luften. Därefter gäller det att hålla kvar ballongen däruppe så länge som möjligt – hur? Blås, boxa eller sparka på den. Det är dock ”förbjudet” att ta tag och hålla fast i ballongen. Den som klarar hålla kvar ballongen i luften längst vinner kalasleken.
 
Kalaslek #6 Dansstopp
 
Dansstopp är en danslek som passar lika bra som en lek till barnkalaset som en aktivitet på fritids eller förskolan – så många gånger jag och barnen har lekt den! Leken är alltid lika uppskattad, oavsett sammanhang. Sätt ihop en spellista med medryckande låtar och bred ut er över golvet. När musiken startas ska alla börja dansa och när den stoppas ska alla frysa, det vill säga stanna. Den som fryser sist av alla är ute ur leken. Så fortsätter det tills det bara finns en vinnare. Denna kalaslek kräver en dj som sätter på och stänger av musiken.
 
Kalaslek #7 Blindbock
 
Blindbock är en av de klassiska lekarna för barnkalas, eller ja, lek överhuvudtaget, och de flesta av oss har nog minnen av den. Kalasleken går ut på att en av deltagarna med förbundna ögon ska försöka jaga rätt och gissa namnet på de övriga deltagarna. Leken börjar med att blindbocken snurras runt och runt samtidigt som resten börjar gå runt i rummet. När blindbocken börjar jaga, får fatt och gissar rätt namn på en deltagare byter de plats med varandra. Den roliga leken börjar om igen.
 
Kalaslek #8 Sätta svansen på åsnan
 
Sätta svansen på åsnan är en annan av våra mest klassiska lekar till barnkalas. Rita en åsna på ett stort vitt papper, sätt upp det på en vägg och gör en åsnesvans med en bit tejp på. När det väl är lekdags ska alla deltagarna ställa sig i ett led. Den som är längst fram i ledet ska försöka pricka svansen rätt på åsnans bak – men det finns ett krux. Det ska ske med ögonbindel. Knyt fast en ögonbindel på deltagarna och snurra dem flera varv så att det blir ännu svårare att träffa rätt. Om du inte vill göra en egen åsna och åsnesvans kan du köpa färdiga kalaspaket.
Bild: © princessdlaf / iStock
 
Kalaslek #9 Packa ner mina popcorn i påsen
 
Ge deltagarna en näve popcorn var, varje deltagare ska få lika många popcorn. Sedan ska de inom loppet av 5 sekunder stoppa alla popcornen i munnen och säga ”Packa ner mina popcorn i påsen” alternativt vissla.
 
Kalaslek #10 Fågel, fisk eller mittemellan?
 
Kalasleken fågel, fisk eller mittemellan? är ett mer spännande alternativ än en fiskdamm men samtidigt lättare att fixa än en regelrätt skattjakt (om du nu inte har valt en färdig skattjakt). Deltagarna ställer sig på led utanför ett rum eller en annan avgränsad plats och du går in och gömmer en kalaspåse i rummet. När du är klar frågar den som står först i ledet ”Fågel, fisk eller mittemellan?” Du svarar med ett av alternativen, beroende på var du har gömt kalaspåsen. På en låg plats? Fisk. På en hög plats? Fågel. Deltagaren går in i rummet och börjar leta. För att underlätta letandet kan du ge ledtrådar i stil med ”Nu bränns det”.
 
Kalaslek #11 Skattjakt
 
Skattjakter brukar vara uppskattade kalaslekar och är ett smart sätt att bygga upp hela barnkalaset kring såväl ett tema som lek. Piratskattjakt är ju en klassiker men det finns även engagerande jakter i form av detektiv- och djungelmysterier. Barnen får ledtrådar och uppdrag och dras in i en spännande berättelse. Det kan vara mer eller mindre tidskrävande att fixa en skattjakt – se över 20 färdiga skattjakter med olika teman här! Med en färdig skattjakt kan ni vara på G inom 30 minuter.
 
Ännu fler tips på roliga lekar till barnkalaset
 
Bild: © SeventyFour / iStock
 
Grapevine.nu är experter på kalaslekar. I utbudet av roliga lekar till barnkalaset hittar du till exempel förberedelser och färdiga material inför skattjakten, tipspromenaden, musikquizen och de oerhört populära escape games. Ännu fler tips på barnkalaslekar hittar du vidare här – och här hittar du dessutom några saker som är viktiga att tänka på när du planerar kalaslekarna.