Så fixar du en skattjakt till barnkalaset
När du planerar en skattjakt för barn är det A och O att anpassa den efter deltagarnas ålder. För barn i förskoleåldern är det, som exempel, lättare att titta på bilder än att läsa ord. Ju äldre barnen är desto klurigare ledtrådar kan du ha. Åldern kan också påverka skattjaktens tema, då de yngre barnen kan föredra snällare sagoäventyr medan de äldre barnen kan vilja ha en lite mer actionfylld och läskig upplevelse.
Skattjakten kan bli som en röd tråd genom hela barnkalaset. Därför är det bra om du och födelsedagsbarnet redan från början bestämmer tema på den – och på kalaset i stort. Ska det vara ett piratkalas? Bjud då in till ett piratäventyr! Eller är det ett halloweenkalas som gäller? Spökmysterier brukar vara uppskattade skattjakter hos barnen. För unga fans till Lasse-Majas detektivbyrå och deckargåtor kan ett detektivmysterium vara perfekt.
Priset från skattjakten
Vad ska kalasdeltagarna få som skatt, i pris för deltagandet? Många ser skattjakten som ett roligare alternativ till en klassisk fiskdamm och fyller ”skattkistan” med godispåsarna barnen får ta med sig hem. Det finns inget som säger att man måste ge godis på barnkalas, ibland kan suddgummin, pärlor eller annat småplock vara bättre goodies än just faktiskt godis.
I början av min skribentkarriär skrev jag om barn med typ 1-diabetes. Föräldrarnas vånda inför godispåsarna på barnkalas var återkommande i de efterforskningar och intervjuer jag gjorde. Så tänk igenom innehållet i skattkistan – kan exempelvis en medalj vara ett bra pris för deltagandet?
- Fotografi. Ta ett foto på den plats där nästa ledtråd är gömd. Ge barnen fotografiet som det är eller gör ett pussel i ett antal delar av det.
- Hemlig kod. Skriv ett meddelande med en hemlig kod. Du kan hitta på ett eget kodspråk där exempelvis 1=A, 2=B, 3=C etc.
- Hemligt meddelande. Skriv meddelandet med osynligt bläck. Tänk dig barnens häpna miner när de får ett blankt papper! Det finns pennor att köpa men du kan även göra eget bläck genom att skriva med citronsaft eller mjölk. Meddelandet måste då värmas för att texten ska komma fram.
- Rebus. En rebus är ett slags ordpussel där bilder representerar antingen en bokstav eller ett helt ord. De är lite kluriga men roliga att lösa och passar därför utmärkt som ledtrådar i en skattjakt på barnkalaset.
- Rimord. Vad rimmar på katt? Hatt! Ge barnen ledtrådar i form av rimord. När de har hittat ledtråden i hatten kan de antingen få ett nytt rimord eller en klurigare uppgift att lösa.
- Gåta. Knåpa ihop en gåta med en ledtråd i. Jag har tidigare gjort en lista med 44 kluriga gåtor för barn.
Sät upp skattjakten
- Ismysteriet. Den onda fén har tagit den magiska kristallen och nu är årets snöfest hotad. I denna skattjakt för barnkalaset ska barnen hjälpa isprinsessan och hennes vänner att hitta kristallen så att snön inte hinner smälta bort i islandet. Ålder: 4 till 6 år.
- Skattjakt på de sju haven. Bjud med barnen på ett utmanande äventyr på de sju haven. Döp piratskeppet och få en loggbok att fylla med piratmärken. Med destinationer som Mallorca, Casablanca, Gibraltar och Southampton blir det en såväl fartfylld som lärorik resa. Ålder: 7 till 10 år.
- Spökmysteriet. Spökena Buu och Boo behöver barnens hjälp att hitta nycklarna till källarvalvet i Ödehuset. Under skattjaktens gång möter kalasdeltagarna både gastar, monster och häxor. Ålder: 7 till 10 år.
- Skogsmysteriet. Om det ska bjudas till barnkalas i skogen är Skogsmysteriet helt perfekt. Skattjakten går även att ha i trädgården eller parken, var som helst utomhus. Skumma figurer är ute efter Valdemar Vilds hemliga skatt och nu vill den gamle äventyraren att barnen hittar den före skurkarna. Ålder: 4 till 6 år.
- Detektivmysteriet. I Småköping stjäl en tjuv de värdefulla böckerna från biblioteket. Bibliotekarien Bella Blädder är inte nöjd med den klantige detektiven Fingal Finns insats och vänder sig nu till barnen. Kan kalasdeltagarna hitta de försvunna böckerna? Ålder: 7 till 10 år.
Ännu fler tips på skattjakter till barnkalas