Bra att tänka på när man ska köpa barnoverall

Bild: © miljko / iStock
 
[Inlägget är ett samarbete med Reima]
 
Det räckte att komma utanför dörren igår för att inse hur bitande kallt det plötsligt blivit. Även i regnrusket här på västkusten! Varma, sköna vinterkläder är nu ett måste för både barn och vuxna. Här kommer jag skriva närmare om vinterplagget barnoverall – vad är bra att tänka på inför valet av en sådan?
 
Bästa barnoverallerna låter barnen leka ostört
 
Barnens kroppar blir av med värmen fortare än vuxnas. När de är inne i leken och/eller aktiviteten är de också mindre benägna att känna efter om de är tillräckligt varma. De bästa barnoverallerna hjälper barnen hålla värmen samtidigt som de får leka ostört. Opraktiska, klumpiga plagg kan lätt inkräkta på rörelseutrymmet och därmed ta ner leken. Genom att välja rätt overall efter barnets lekbehov kan du vara förvissad om att hen förblir varm under de härliga lekarna i snön, i regnet eller under de klaraste och kallaste vinterdagarna.
 
Materialet viktigt för bekvämlighet och värme
 
Det finns skäl till att så många tillverkare – och konsumenter – satsar på ytterplagg i goretex. Detta material skyddar bra mot kyla och regn, samtidigt som det låter kroppen andas. Jämför med bomull som suger åt sig det kalla regnet eller snön som en svamp och som inte torkar i första taget vintertid. Nej, det gäller att välja ett tåligt material som klarar av många timmars utelek. En annan klar fördel med goretex är att det är ett slitstarkt material. Med förstärkningar vid exempelvis knän och armbågar står barnoverallen i goretex pall för såväl väder som lek.
 
Rätt storlek på rätt vinteroverall
 
Vinteroverallen är ingen vidare skön upplevelse om den sitter för tajt. Ett tips är att prova overallen med resten av kläderna på, så att du och barnet får en känsla för hur ytterplagget sitter på kroppen. Olika modeller sitter såklart olika bra på olika barn. När du och barnet hittat en overallmodell som sitter skönt och fungerar utmärkt kan det vara en bra idé att hålla sig till modellen, och att då bara gå upp i storlek när barnet vuxit ur vinterplagget.
 
Detaljerna på overallen som gör skillnad…
 
Innan jag sätter P för detta inlägg om barnoveraller tänker jag tipsa om vilka detaljer som gör skillnad för både bekvämligheten och funktionaliteten. Jag har i min tur fått tipsen genom Utebarn.se:s informativa artikel om att välja vinteroverall.
 
Bra detaljer på en barnoverall
  • Gummiband under foten för att hålla overallen på plats. Annars finns risken att byxbenen kasar upp och släpper in kyla.
  • Justerbar midja för ännu bättre passform på ytterplagget.
  • Rymliga fickor att kunna stoppa ner vantarna i.
  • Blixtlås på fickorna så att vantarna inte ramlar ur dem.
  • Förböjda knän och armbågar för större rörlighet när barnet exempelvis kryper eller klättrar.
  • Snölås i form av muddar och för att hindra snön att krypa under overallen. Nackdelen med snölås på overaller är att det lätt kan bli kallt vid muddarna, eftersom de suger åt sig fukten.
  • Extended size för att kunna förlänga längden på både ärmar och ben. Barnen hinner trots allt växa ganska mycket under en säsong.
  • Justerbar luva för att luvan ska sitta bra runt och därmed skydda barnets huvud och hals. En pälskant runt luvan ger ett ännu bättre skydd mot vinterkylan.
0 kommentarer publicerat i Kläder
Taggar: barnkläder, på vintern, vara utomhus, vinterkläder