Modiga Morris vecka upp och ner är en lärorik vecka för oss alla

[Recensionsexemplar från Ehrlin Publishing]
 
Jag har läst Modiga Morris: En vecka upp och ner, en bilderbok som hjälper barnen att hantera oförutsedda händelser och känslor. Läs min recension av boken här nedanför!
 
Kaninen som så gärna ville somna blev Carl-Johan Forssén Ehrlins stora internationella genombrott som barnboksförfattare. Detta efter att flera förlag sagt att de inte vågar satsa på boken och Forssén Ehrlin därför tryckt den på det egna förlaget Ehrlin Publishing.
 
Författaren har upprepat succén med titlarna Elefanten som så gärna ville somna och Traktorn som så gärna ville somna. Som jag har förstått det är böckerna skrivna utifrån beteendevetenskapliga perspektiv på sömn. Vad är det som får oss att somna? har han frågat sig och sedan utvecklat en sömnformel i fantasifull skrift. Många föräldrar som läser böckerna i serien för sina barn vittnar om att de faktiskt hjälper.
 
Modiga Morris: En vecka upp och ner är Carl-Johan Forssén Ehrlins nyaste barnbokstillskott. Också denna bok bygger på beteendevetenskap och skulle kunna beskrivas som en självhjälpsbok för barn.
 
I den rikligt illustrerade – jag älskar färgerna – bilderboken för barn i åldrarna tre till sex år har författaren samlat sina bästa knep för coachning. Han har märkt att många av de mentala verktyg som vuxna använder kan fungera lika bra för barn, om de bara presenteras på rätt sätt och utifrån barnens perspektiv på livet. Oavsett ålder kan vi alla behöva stöd när vi möter oförutsedda händelser i vardagen och behöver ändra våra tankemönster.
 
”Moris är en nyfiken och modig kille som oftast är glad och tycker om att ha roligt.” Så inleds Modiga Morris: En vecka upp och ner av Carl-Johan Forssén Ehrlin. Morris är nyinflyttad i staden och ska börja på en ny förskola. Han är nervös och saknar sina gamla kompisar.
 
Under den första veckan på förskolan råkar Morris ut för såväl stora som små händelser. Vi kan nog alla sätta oss in i hur jobbigt det kan vara att känna saknad till det gamla och rädsla inför det nya som väntar, då vi alla har varit där någon gång. Medan han brottas med dessa känslor ställs han inför vardagliga händelser såsom att han ramlar och slår sig, blir rädd för en spindel och tycker att maten på förskolan smakar äckligt.
 
Alla vi som på ett eller annat sätt har barn i våra liv vet att många av de vardagliga händelser Morris råkar ut för är oundvikliga. Barn blir rädda för småkryp – och framför allt för det okända – barn ramlar och slår sig och barn tycker inte alltid att maten är världens godaste.
 
Det fina med Modiga Morris: En vecka upp och ner är att boken tar ett avstamp i dessa väldigt vardagliga händelser för att ge föräldrar och barn redskap till att styra över hur de hanterar situationerna. Finns det till exempel andra sätt än låta spindelrädslan bli ett hinder för att fortsätta göra det man höll på med? Morris får lära sig att visualisera spindeln iklädd roliga kläder och kan därefter skratta i stället för att lamslås av skräck.
 
Carl-Johan Forssén Ehrlin har gett Modiga Morris: En vecka upp och ner ett pedagogiskt upplägg. Vi får följa Morris under en vecka i hans liv, från måndag till söndag. Varje dag innebär en ny utmaning och praktisk lösning. På söndagen får Morris själv prova att använda allt det han lärt sig under veckan genom att hjälpa andra. Boken kan läsas i ett svep men lika gärna en dag i taget, så att tillvägagångssätten verkligen får tid att sjunka in.
 
Visualisering är ett återkommande redskap i bilderboken. Kan man skapa en positiv upplevelse av oro eller smärta genom att använda fantasin? Eftersom så många barn och unga har en helt exceptionell fantasi upplever jag själv att visualisering kan vara användbart i stöttningen av småttingarna.
 
Som med Kaninen som så gärna ville somna introducerar Carl-Johan Forssén Ehrlin ett för många nytt sätt att tänka kring barns fostran och lärande. För att det inte ska uppstå några frågetecken eller förvirring längs vägen har han skrivit ett helt avsnitt där han dag för dag går igenom de mentala verktygen Morris får lära sig och hur DU tillsammans med barnen kan tillämpa dem i vardagen. Detta avsnitt finns längst bak i Modiga Morris: En vecka upp och ner. Jag hade stor behållning av bokavsnittet och rekommenderar starkt att du läser igenom det innan du presenterar barnen för Morris.
 
Bokinformation
Titel: Modiga Morris: En vecka upp och ner
Serie:
Författare: Carl-Johan Forssén Ehrlin
Illustratör: Katarina Vintrafors
Bokförlag: Ehrlin Publishing
Publiceringsår: 2018
Sidantal: 36
Åldersgrupp: 3 till 6 år
Recensionsexemplar: Ja
0 kommentarer publicerat i Böcker
Taggar: barnböcker, bilderböcker, bokrecensioner, forskning, prata om svåra saker med barn, psykologi