Finurligt och lärorikt om ord och tankar i Kluriga ordens ABC

[Recensionsexemplar från Olika förlag]
 
Jag har läst bilderboken Kluriga ordens ABC med texter av Mia Kim och illustrationer av Maria Källström. Läs min recension av boken här nedanför!
 
Det var nog hemma hos mormor som jag första gången upptäckte tjusningen med ordböcker och uppslagsverk. Förutom att ha hyllorna fulla av Danielle Steel, Nora Robers, tantsnusk och Norgehistorier hade hon just ord- och uppslagsböcker. Jag var säkert inte äldre än åtta år när jag rotade fram Vad varje svensk bör veta ur mormors hyllor, låste in mig på den muskdoftande toaletten och började läsa från A till Ö.
 
Därefter fortsatte det; jag som läste ordböcker och uppslagsverk från pärm till pärm under resten av uppväxten och som var jättemallig över alla SVÅRA ord jag lärde mig. Okej, så det här var en lång introduktion till eller avstickare från själva ämnet ordböcker för barn, och då i synnerhet Kluriga ordens ABC från Olika förlag. Jag ville bara konstatera att barn kan ha stor glädje av lexikon, som jag hade.
 
Barnen behöver egentligen inte älska ordböcker för att älska Kluriga ordens ABC. De härligt rimmade dikterna med tillhörande tankeväckande texter av Mia Kim, väcker engagemang och kunskapstörst. Jag och bokens författare kan väl inte vara de enda som undrat varför vissa kallas för arbetsmyror, dammet där hemma benämns dammråttor och den gamla bilen avfärdas som rishög?
 
Det finns så många ord vi använder till vardags men aldrig riktigt förklarar vad de betyder. Författaren Mia Kim gör ett tappert och lyckat försök att förklara dessa knepiga ord och att dessutom få oss att tänka till om dem. Till hjälp har hon illustratören Maria Källström, som har gjort färgglada, roliga och normkritiska illustrationer till vart och ett av orden.
 
Kluriga ordens ABC börjar på bokstaven A och slutar på Ö, A som i arbetsmyra och Ö som i ögonsten.
 
Arbetsmyra
Stressar hit och skyndar dit
Alltid full fart med sitt slit
Ingen rast och ingen ro
Hen trivs bäst när hen får gno
 
Ögonsten
Som rubin och diamant
så värdefull och intressant
Som en glittrande juvel
älskad och helt utan fel
 
Varje bokstav av de 29 bokstäverna i Kluriga ordens ABC har ett eget ord. Utöver en kort text på rim som beskriver ordet finns ett något längre textstycke. Den efterföljande texten syftar till att väcka tankar hos barnen kopplade till orden och avslutas därför med en fråga. Det blir allt som allt 29 frågor om bland annat drömmar, rädslor, miljön och att vara en bra kompis.
 
Olika förlag ger ut normkritiska, eller det de själva kallar normkreativa, barnböcker. Visionen är att publicera böcker som vidgar barnens vyer och uppmuntrar dem till att vara de personer de själva känner för att vara. Normkreativiteten lyser igenom hela Kluriga ordens ABC, som är en bilderbok för barn i förskoleåldern och den tidigaste skolåldern.
Bilder: © Kluriga ordens ABC / Olika förlag
 
Det finns en mångfald i illustrationerna. Barn med olika hudfärger, klädstilar och en frihet vad gäller roller. Jag hajade till när jag läste de första sidorna i boken och innan jag förstått att det hos Mia Kim finns en tanke med att använda ordet ”en” nästan hela tiden, ”en” som i Kluriga ordens ABC ersätter ”man” för att visa att boken är till för alla, oavsett kön.
 
För mig är det viktigt att barnen får med sig något från böckerna, att boken vi läser kan bli utgångspunkten för lärorika samtal tillsammans. Det är en av anledningarna till att jag tycker så mycket om Kluriga ordens ABC.
 
Läs beskrivningarna av orden och prata därefter om stort som smått. Många fina samtal om kanske inte alltid så lätta ämnen utlovas. Lägg därtill massor av härliga skratt åt finurligheterna i boken.
 
Bokinformation
Titel: Kluriga ordens ABC
Serie:
Författare: Mia Kim
Illustratör: Maria Källström
Bokförlag: Olika
Publiceringsår: 2018
Sidantal: 59
Åldersgrupp: 3 till 6 år (även barn i lågstadieåldern har nytta av boken)
Recensionsexemplar: Ja
En kommentar publicerat i Böcker
Taggar: barnböcker, bilderböcker, bokrecensioner, faktaböcker, lära sig alfabetet, normkritiska barnböcker, prata om svåra saker med barn
#1 - - Mia Kim:

Tack för den oerhört fina och utförliga recensionen av min bok! Väldigt kul att höra att du uppskattade boken så mycket!
Tack än en gång! Du gjorde min dag! 😍🙏

Svar: Tack ska du ha för jättefina lässtunder!
Vi växer så det knakar