En känsla av mig – en vackert illustrerad bilderbok om mindfulness för barn

[Recensionsexemplar från Ehrlin Publishing]
 
Jag har läst En känsla av mig, en bilderbok om mindfulness för barn. Läs min recension av boken här nedanför!
 
Barn tänker och känner stort. Deras inre liv ska inte underskattas. Med tanke på hur många barn som mår dåligt på grund av stress och faktorer de själva inte kan påverka måste vi vuxna också ta barns psykiska välbefinnande på allvar.
 
Det är med detta som utgångspunkt jag har börjat läsa barnböckerna från Ehrlin Publishing, förlaget bakom succéböckerna Kaninen som så gärna ville somna och Traktorn som så gärna ville somna.
 
Ehrlin Publishing ger ut barnvänligt skrivna och illustrerade böcker fullspäckade med mentala verktyg för barn. Idag har jag läst mindfulnessboken En känsla av mig av författaren Anna Bjärkvik och illustratören Caroline Midbeck.
 
Bara det att En känsla av mig riktar sig till barn gör den till en självhjälps- eller psykologibok olik alla andra. Jag som har varit kroniskt sjuk sedan jag var barn har prackats på min beskärda del av självhjälpsböcker och kan vara skeptisk till genren i sin helhet. Men En känsla av mig känner jag mig mycket positiv till!
 
En känsla av mig är en vackert berättad och illustrerad bilderbok, helt utan pekpinnar och med ett tydligt avstamp i barnens nyfikenhet. Genom att uppmuntra barnen till att känna in sina kroppar – på ett väldigt lättsamt och odramatiskt sätt, ska det tilläggas – guidas de till ökat kropps- och självmedvetande. En så enkel sak som att räkna sina tår kan öppna för ökad närvaro.
 
Har du känt dina fötter?
Känn hur mjuka de är.
Vad skönt det känns.
Är du kittlig under foten?
 
Mindfulness syftar att ge människor redskap till just ökad närvaro i nuet. Många tycker kanske att mindfulness låter flummigt men det börjar bli väldigt väldokumenterat inom psykologin, så det finns en vetenskap bakom det.
 
Det har även forskats en hel del på vad som händer när skolor inför mindfulness på schemat. Forskarna har kunnat se att barnen får med sig viktiga verktyg för resten av livet. Genom mindfulness har barnen bland annat lärt sig stresshantering, fått mer ro i kroppen och sinnet, bättre koncentration och självkänsla. En känsla av mig förmedlar allt detta fantastiska, men utifrån barnens perspektiv.
 
26 illustrerade sidor går Anna Bjärkvik igenom kroppen, del för del. Från botten till toppen, och givetvis får hjärtat ett stort utrymme. Samtidigt som hon hjälper barnen att känna in de olika kroppsdelarna lär hon ut de tekniker som är så betydelsefulla inom mindfulness. Barnen lär sig till exempel grundläggande yogaställningar och andningsövningar.
 
Din ryggrad är cool. Som en lång orm som kan böja och vrida och slingra sig.
 
Testa att böja dig bakåt som en kobra. Sss
Runda ryggen som en katt. Miau
Häng med magen mot golvet och sträck upp halsen som en ko. Muu
 
ELLER
 
Kan du känna dina andetag?
 
Känn hur det sveper skönt i halsen när luften åker hiss:
 
ner och upp
ner och upp
ner och upp
 
Mindfulness kan vara ett svårfattligt ämne men det är absolut inget svårt med Anna Bjärkviks text. Som du säkert har märkt på textexemplen här i recensionen skriver författaren tillgängligt och jordnära om kroppen, känslor och mindfulnesstekniker. Det är mycket lätt att hänga med genom hela boken.
 
Illustrationerna av Caroline Midbeck fungerar dessutom som ett ypperligt bildstöd. Känner du dig osäker på hur du böjer dig bakåt som en kobra? Då kan du bara titta på bilderna – och vilka bilder det är! De är så himla expressiva – vilket ju passar när boken handlar om känslor och känsel – men ändå så milda. De dova, pastelliga färgerna gör mig lugn. Jag skulle gärna vilja ha illustrationerna som tavlor. Det är ett gott betyg.
 
Så hur ska Anna Bjärkviks och Caroline Midbecks En känsla av mig användas? Kanske i hemmet, efter en dag på förskolan när du och barnet ska koppla av tillsammans, som en uppmuntran till att prata om känslor och tankar. Eller kanske när du och eleverna i skolan har mindfulness på schemat, då är En känsla av mig ett utomordentligt lektionsinnehåll.
 
Bokinformation
Titel: En känsla av mig
Serie:
Författare: Anna Bjärkvik
Illustratör: Caroline Midbeck
Bokförlag: Ehrlin Publishing
Publiceringsår: 2018
Sidantal: 26
Åldersgrupp: 3 till 6 år (även barn i lågstadieåldern har nytta av boken)
Recensionsexemplar: Ja
0 kommentarer publicerat i Böcker
Taggar: barnböcker, bilderböcker, bokrecensioner, forskning, mindfulness för barn, psykologi