Cecilia Heikkiläs nya bilderbok Jultröjan är redan en älskad julsaga

[Recensionsexemplar från Bonnier Carlsen]
Jag har läst Cecilia Heikkiläs nya bilderbok Jultröjan. Läs min recension av julsagan här nedanför!
Jag skulle gärna vilja visa dig Cecilia Heikkiläs fantastiskt fina barnboksillustrationer. På grund av upphovsrätten och respekt för illustratörens arbete kan jag inte göra det. Du får helt enkelt lita på mig när jag skriver att illustrationerna i bilderboken Jultröjan är som de mest förtjusande små tavlor.
Jultröjan har redan kommit att bli en älskad julsaga. Inför julen 2018 har Bonnier Carlsen tryckt julboken i en större inbunden variant. Den är kanske mest känd för att vara en pixibok i pixiadventskalendern 2017.
Det är något så klassiskt och tidlöst med Cecilia Heikkiläs verk att hon från och med 2018 också får axla rollen som den nya illustratören till Muminböckerna. När jag läser Jultröjan känner jag att sagan har varit med mig länge – ändå är den så ny.
Berättelsen är enkel med en bokstavligt skrivet röd tråd att följa genom de 32 sidorna. Den hemlösa katten Fransson bor i ett hus av kartong. Det enda som värmer honom i den bistra vinterkylan och snön är hans röda stickade tröja och att promenera genom staden. Så en juldag går han sin vanliga promenad.
Stämningen i staden är festlig. De andra djuren köper julklappar, sjunger julsånger och julfikar tillsammans. Katten Fransson släpps aldrig riktigt in i firandet utan observerar det på avstånd. Men han går och går, först helt ovetande om att hans sköna jultröja tappat en maska och börjat repa upp sig.
Katten Fransson märker det när det börjar bli kallt om magen. Nu måste han följa efter garnet som ringlar och slingrar sig genom staden, förbi de julfirande djuren, genom gränderna och över hustaken.
Jakten på garnet börjar i förtvivlan – hur ska den hemlösa katten kunna värma sig nu (?) – men får ett oväntat och hjärtevärmande avslut i sann sagoanda. Jag ska inte avslöja slutet mer än att säga att det finns godhet därute.
I Jultröjan tecknar Cecilia Heikkilä vidare på sitt rika karaktärsgalleri, som vi läsare har fått börja lära känna i debutboken Grävlings resa. Varje djur har sin egen personlighet – till och med de djur som spelar mindre betydande biroller i böckerna. Jag ser fram emot att få följa hennes fantasivärld, som jag tycker har inslag av såväl saga som fabel.
Jul är en tid när vi funderar särskilt mycket på varför vissa är mer priviligierade än andra. Varför inte använda Cecilia Heikkiläs Jultröjan som ett avstamp för givande och utvecklande samtal med barn?
Bokinformation
Titel: Jultröjan
Serie: –
Författare: Cecilia Heikkilä
Illustratör: Cecilia Heikkilä
Bokförlag: Bonnier Carlsen
Publiceringsår: 2018
Sidantal: 32
Åldersgrupp: 3 till 6 år
Recensionsexemplar: Ja
