Pyssla utomhus! Naturmandala

Bild: © foryouinf / iStock
 
Naturen har massor av vackra skatter. Stenar, pinnar, kottar, löv, blommor, fröer och bär. Jag gillar att ta tillvara dessa skatter och göra något kreativt med dem. Jag har tidigare tipsat om hur du och barnen kan  pyssla fina skogsdjur av höstlöv, här vill jag dela med mig av tips på hur ni kan göra naturmandala.
 
Bild: © Abi28l / iStock
 
Naturmandala innebär att göra symmetriska och upprepande mönster av naturmaterial, som du ser på bilderna här i inlägget. Pysslet är något nytt och du kan själv behöva göra en mandala för att visa barnen hur den kan se ut för att ge dem inspiration till att komma igång. Bara barnens egen samlarlust och kreativitet sätter därefter gränserna för vilken naturmandala de kan göra.
 
Bild: © LeniKovaleva / iStock
 
Ta med varsin korg eller tygpåse ut till ett valfritt naturområde – skolgården, skogen, stranden eller trädgården (?) – och ge barnen en liten skattjaktsstund. Då upptäcker de allt det fina som finns i naturen och kan samla på sig sina egna små skatter. När skattjaktsletandet är slut är det dags att börja skapa naturmandala, antingen en och en eller två och två beroende på om det också är en samarbetsövning.