Matteportal.se – lekfulla färdighetsövningar i matematik

Bild: © shapecharge / iStock
 
[Inlägget är ett samarbete med Matteportal.se]
 
Jag har under flera dagar provspelat mattespelen på lärplattformen Matteportal.se. Portalen innehåller hundratals engagerande matteövningar för elever i årskurs 1 till 6 – uppgifter som dessutom är anpassade efter läroplanen. Om du vill läsa den långa versionen av mina intryck av Matteportal kan du klicka dig vidare till recensionen Hundratals läroplansanpassade mattespel på Matteportal.se. För den kortare versionen är det bara att hänga med här.
 
Matteövningar med spelkänsla
 
Att kalla övningarna på Matteportal.se för enbart spel gör inte matematikportalen full rättvisa. Spelkänslan i övningarna till trots rör det sig ändå om färdighetsträning i matematik för elever i årskurserna 1 till 6.
 
Det finns totalt sex nivåer på Matteportal och varje nivå avspeglar en årskurs. På nivå 1 räknar du matteuppgifter för årskurs 1, på nivå 2 uppgifter för årskurs 2 och så vidare.
 
Inslag som att du kan göra övningarna på tid och samla på dig belöningar när du klarar dem är exempel på varför de också är mattespel. För varje avklarad uppgift får du även erfarenhetspoäng att levla upp med.
 
Matteportal i form av lekfull spelvärld
 
 
Det grafiska temat på Matteportal.se påminner om en klassisk äventyrsvärld med fantasystuk. Du klättrar nedför en stege och hamnar i en håla full av spänning och utmaningar. I takt med att du klarar och låser upp fler uppgifter hamnar du längre och längre ner i äventyrshålan.
 
Just att du får erfarenhetspoäng och levlar upp förstärker spel- och äventyrskänslan. Faktiskt har du en spelkaraktär du kan ändra utseendet på för poängen du samlar på dig – som en rolig bonus för din ihärdighet.
 
Monsterkorten är ett annat roligt spelinslag och en viktig del av belöningssystemet. Ju fler matteövningar du klarar desto fler monsterkort får du på ditt unika elevkonto. Det är kul för barnen att visa upp och jämföra monsterkorten med varandra.
 
Fortfarande lärarledd undervisning 
 
 
Matteportal.se skiljer sig från andra mattespel på främst två sätt. Dels för att plattformen består av läroplansanpassade övningar, dels för att du som lärare fortfarande har full koll. Utifrån ditt administrationskonto styr du vilka av uppgifterna barnen ska göra och kan enkelt överblicka deras resultat.
 
Du låser upp mattespelen på de olika nivåerna, delar ut läxor, ger extra belöningar och följer varje elev utifrån den statistik du kan hämta på ditt konto. Det kan låta mycket men funktionerna är smidigt nog bara ett knapptryck bort. Eftersom övningarna rättas av systemet behöver varken du eller eleverna krångla med facit.
 
Föräldrar kan också använda matematikportalen
 
Matematikportalen är inte bara tillgänglig för lärare och elever. Tvärtom finns det goda förutsättningar för föräldrar att öva matte med sina barn via plattformen, då genom den särskilda föräldralicensen som fungerar på samma sätt som lärar- och skollicensen.
 
Exempel på mattespel
 
 
Det finns hundratals mattespel på Matteportal.se – så många att jag omöjligt kan skriva om dem alla här. På nivå 1 kan du till exempel göra övningar där du ska sortera tal upp till 10 i rätt ordning, räkna ut hur mycket pengar du har kvar när du handlar för upp till 10 kronor och räkna med öppna utsagor. I recensionen Hundratals läroplansanpassade mattespel på Matteportal.se  går jag igenom utbudet av uppgifter grundligare, och då nivå för nivå.
 
Matteportal fungerar på alla enheter
 
Vare sig du använder Matteportal på datorn, plattan eller smartmobilen fungerar plattformen alldeles utmärkt. Du behöver ingen app eller programvara för att få full tillgång till matteportalen. Skriv bara in ”Matteportal.se” i webbläsaren för att komma till inloggningen. Tack vare flexibiliteten kan du göra matteläxorna var som helst, när som helst.
 
Licenser för Matteportal.se
 
Det finns tre licenser för Matteportal.se:
  • Klassrumslicens. Få 1 lärarkonto och 35 elevkonton.
  • Volym-/skollicens. Få ett obegränsat antal lärar- och elevkonton.
  • Föräldralicens. Få 1 förälra[lärar]konto och ett 1 elevkonto.
Gratis provspel i 14 dagar
 
Nu har jag alltså provspelat Matteportal.se i flera dagar, min gratis testperiod varar totalt i 14 dagar. Vem som helst kan få en gratis 14-dagarstestperiod. Om du är nyfiken på matematikportalen och mattespelen kan jag varmt rekommendera dig att utnyttja erbjudandet. Du förbinder dig inte till något, utan får chans att se om lärplattformen kan vara något för dig och din klass alternativt för dig och ditt barn.
 
Svenskaportal.se på köpet
 
Om du skaffar en betallicens för Matteportal.se får du Svenskaportal.se på köpet. Svenskaportal är uppbyggd på ungefär samma vis som matematikportalen, men med fokus på övningar i skolämnet svenska.