8 värdefulla färdigheter barnen får när de spelar brädspel

Bild: © Diane Labombarbe / iStock
 
Många barn älskar att spela brädspel och sällskapsspel. Men visste du att spelandet inte bara är ett nöje? Det är en lärorik aktivitet som ger massor av viktiga färdigheter – här kommer åtta av dem!
 
1. Turordning. Att veta när det är din eller någon annans tur i spelet är en social färdighet man kan behöva träna på. Barnet lär sig turordning medan hen exempelvis väntar på att få slå tärningen eller dra ett nytt kort.
 
2. Matematikkunskaper. När man spelar brädspel och sällskapsspel räknar man och lägger samman resultat – i alla fall ofta.
 
3. Läsfärdigheter. Medan barnen läser spelreglerna och på korten, som exempel, tränar de på att läsa.
 
4. Logik. Vilket är det snabbaste sättet att ta sig dit man vill eller att få alla pusselbitarna på plats? Spel för spel övar barnet upp sina logiska färdigheter.
 
 
5. Strategiskt tänkande. Mycket av spelandet går ut på att planera framåt och att försöka överlista kompisarna. Därför utvecklar barnen strategier under spelets gång. Ju oftare de spelar spel, desto bättre blir de på strategiskt tänkande och på att snabbt se samband.
 
6. Beslutsfattning. Inget spel som inte kräver att man gör vissa val. Barnen fattar ett beslut och får i leken stå sitt kast, så att säga. Det är ett mycket snällt sätt lära sig förstå sambandet mellan handling och konsekvenser.
 
7. Kommunikation. Spelandet innebär mycket pratande. Framför allt när barnen spelar sällskapsspel. Många spel bygger också på att förhandla med motspelarna och/eller att lura dem litegrann. Det brukar vara en stor fördel om man är bra på att läsa av kroppsspråk, som man kan träna på när man spelar och som ju är en viktig del av kommunikationen.
 
8. Sportslighet. Hur är det med sportsligheten? Genom att spela brädspel och sällskapsspel över barnen upp sitt sportmannaskap (taskig svengelska av ordet sportmanship). Ingen kan alltid vinna.
 
Vilka värdefulla färdigheter får barnen i ditt liv med sig när de spelar spel?
 
Källor: Geek Dad; Fundamentelly Children