7 viktiga förmågor barnen utvecklar när de leker med LEGO

Bild: © AnthonyRosenberg / iStock
 
Vad får barnen med sig när de leker med LEGO? Jag listar sju viktiga förmågor de kan utveckla när de bygger med klossarna.
 
1. Finmotorik Krafsandet, plockandet och byggandet med LEGO-bitarna är ett ypperligt sätt att öva finmotoriken. Barnen lär sig till slut att plocka upp exakt den kloss de vill ha och att sätta den på plats, där den är tänkt att vara. Det är så kul att bygga med klossarna att man kan hålla på i timmar. Under tiden tränas och stärks musklerna i händerna. Både handstyrkan och precisionen är absolut nödvändiga när barnen exempelvis ska lära sig skriva.
 
2. Samarbete Det fantastiska med LEGO är att man kan bygga upp hela världar att leka i. Om barnen bygger tillsammans måste de kommunicera för att bygget ska bli som de vill och när den faktiska rolleken sedan tar vid skapar de berättelserna i samförstånd med varandra. Konflikter kan förstås uppstå längs vägen, men med lite övning kan barnen bli baddare på att lösa dem.
 
3. Självförtroende Från idé till färdigt bygge – visst är känslan av att ha åstadkommit något sådant underbart stärkande?
 
4. Envishet Allt kan hända när man bygger med LEGO. Skapelsen kan rasa – som när man råkar trycka för hårt – eller så kan man ha planerat bygget fel. Hur surt det än känns måste man då börja om. Det gör inte så mycket, för att inte ge upp och att fortsätta i motgångar är en del av skapandeprocessen.
 
5. Problemlösning Vare sig barnet följer en ritning eller bygger helt fritt stöter hen på problem på vägen, problem som måste lösas för att bygget ska gå framåt. Att vara en bra problemlösare är inte något man är från födseln, det är en förmåga man övar upp. Tack vare LEGO finns det många små problemlösare i världen!
 
6. Kreativitet Kreativitet och problemlösning hänger samman. Ju kreativare man är desto smartare lösningar kan man komma på. Att bygga med LEGO främjar både denna form av kreativitet och den fantasifullhet som gör att barnen kan hitta på vilka saker som helst att bygga med klossarna.
 
7. Kunskap Matte, naturvetenskap och teknik – vad krävs för att bygga coola saker med LEGO? Vad händer om man bygger för tungt åt ena hållet, vad är det som får en bro eller ett torn i LEGO att hålla? Hur många bitar behöver man av en viss kloss? Det går att lära sig viktiga saker medan man leker med klossarna.
 
Källa: Preschoolinspirations.com