Pernilla Stalfelts Hårboken gör hår på kroppen mindre pinsamt

[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus]
 
Jag har läst Pernilla Stalfelts Hårboken och här nedanför kan du ta del av min recension av barnboken.
 
Hår fascinerar och förskräcker. När det sitter på kroppen kan det också vara lite pinsamt. Pernilla Stalfelt skriver barnböcker om det som är pinsamt, fnissigt och svårt att prata om. Genom att göra detta avdramatiserar hon det genanta och jobbiga, som hon till exempel gör med bajs och kiss i Bajsboken.
 
Hårboken är skriven i samma anda som Bajsboken. Pernilla Stalfelt berättar om olika typer av hår på både människor och djur, varför hår kan vara så bra och hur det kommer sig att tanter rakar benen. Håriga situationer radas upp och varvas med Pernilla Stalfelts egna fantasterier. Hon är skicklig på att fabulera.
 
Enkla fakta om peruker utmynnar i en historia om en man som cyklar i blåsten. En peruk kommer flygande rakt i hans ansikte. Plötsligt kan han inte se vart han trampar och hamnar mitt i en åker. Scenariot är väldigt kort, bara ett uppslag i denna bilderbok för barn i åldrarna tre till sex år. Det blir ändå ett så himla roligt inslag i uppräknandet av frisyrer och schamposorter.
 
Från texter till illustrationer – Hårboken är gjord helt i Pernilla Stalfelts regi. Som skrivet är detta en bok för barn i de yngre åldrarna, men jag som är vuxen myser och skrattar när jag läser den. Författaren har en extraordinär talang att skapa igenkänning hos läsaren oavsett ålder. Jag har ju själv undrat över håriga snoppar och snippor som barn.
 
Jag gillar hur Pernilla Stalfelt jämför människornas hår med djurens och växternas. Det hela blir så mycket mer tydligt och tillgängligt för den unga, nyfikna läsaren. ”Harar och rävar till exempel byter hår på vintern. Dom får vit vinterpäls. Människor byter inte hår på vintern, men dom byter hår när dom blir äldre. Då kan dom få vitt hår eller grått hår.”
 
Hårboken tar avstamp i barnens frågor om hår på kroppen. Därifrån växer den till en barnbok full av visdom och livskunskap, helt fri från pekpinnar. Jag väljer själv att läsa Pernilla Stalfelts böcker tillsammans med barnen för att jag hoppas att de små inte ska känna att någon undran är för pinsam liksom för att de ska få en ännu snällare syn på sig själva och andra. Det är lättare att vara öppen när saker inte känns så konstiga.
 
Bokinformation
Titel: Hårboken
Serie:
Författare: Pernilla Stalfelt
Illustratör: Pernilla Stalfelt
Bokförlag: Rabén & Sjögren
Publiceringsår: 2011
Sidantal: 32
Åldersgrupp: 3 till 6 år
Recensionsexemplar: Nej
0 kommentarer publicerat i Böcker
Taggar: barnböcker, bilderböcker, bokrecensioner, kreativa frisyrer, prata om svåra saker med barn, väldigt pinsamt, väldigt roligt