Pernilla Stalfelts Bajsboken avdramatiserar bajs och kiss

[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus]
 
Jag har läst Pernilla Stalfelts Bajsboken många gånger. Läs min recension av barnboken här nedanför!
 
Bajs är kul. Fråga vilken treåring som helst. Barnboksförfattaren och -illustratören Pernilla Stalfelt har precis förstått den tjusning barnen känner inför bajskorvar, pruttar och toaletter. Med sin nu klassiska Bajsboken talar hon därför direkt till småttingarnas hjärtan.
 
Bajsboken innehåller sida upp och sida ner med humoristiska bilder och texter om allt som är bajsrelaterat. Hur ser till exempel djurens bajskorvar ut, hur spolar man i toaletten och varför blir vuxna så sura när man skriker BAJS rakt ut i luften?
 
Jag vet inte hur många gånger jag och min brorsdotter Leia har stannat vid och gapskrattat åt uppslaget med gubben som kör dassbilen. Dassbilen som hämtar upp bajset från utedassen och kör det någon annanstans.
 
Gubben gasar på i dassbilen, kör förbi ett par som väntar på bussen och bajset i spännerna på flaket flyger rakt på dem. Det är ett roligt scenario för en tre-fyraåring. Men sedan har min brorsdotter hejdat sig lite och rynkat på näsan. Tänk om det hade varit hon! Ujk.
 
Vad jag verkligen älskar med Pernilla Stalfelts böcker är att hon alltid tar barnens fascinationer och frågor på allvar, stora som små. Bajsboken är såklart inget undantag från detta. Tvärtom!
 
Jag kämpade mot en viss genans och fnissattacker första gången jag och brorsdottern läste Bajsboken högt tillsammans. Jag imponerades samtidigt av den saklighet med vilken Pernilla Stalfelt exempelvis räknar upp olika färger på bajs.
 
Fantasterier varvas med fakta. Bajsboken berättar om varför blommor gillar bajs och pruttar är osynliga. ”Bajsläran” utmynnar i ännu ett otroligt uppslag. ”Man kan faktiskt bygga hus av bajs”, konstaterar Pernilla Stalfelt. ”Det blir hårt när det torkar i solen”.
 
Men vad händer om man inte nöjer sig med att bygga ett litet bajshus, om en massa farbröder och tanter går in i ett rum och bajsar allt vad dom orkar så att man får mera bajs att bygga med? ”Vilket högt hus man skulle kunna bygga.”
 
Vi känner väl alla en liten som befinner sig i den legendariska kiss- och bajsåldern. Bajsboken av Pernilla Stalfelt är det perfekta avstampet för ett samtal om bajs, ett samtal man som vuxen kanske ibland vill ha med barnen i sitt liv men inte vet hur man ska börja.
 
Tack vare de skojfriska bilderna och texterna kan det bli ett samtal utan pekpinnar, fullt av skratt och ömsesidig förståelse. Bajsboken avdramatiserar bajs och kiss rejält. Något händer med oss när vi plötsligt får skratta öppet åt det väldigt pinsamma.
 
Bokinformation
Titel: Bajsboken
Serie:
Författare: Pernilla Stalfelt
Illustratör: Pernilla Stalfelt
Bokförlag: Rabén & Sjögren
Publiceringsår: 2015
Sidantal: 32
Åldersgrupp: 3 till 6 år
Recensionsexemplar: Nej
 
0 kommentarer publicerat i Böcker
Taggar: bara bajs, barnböcker, bokrecensioner, prata om svåra saker med barn, väldigt pinsamt, väldigt roligt