Gör ett påskkort! Pyssel för barn

Bild: © elena_hramowa / iStock
 
Jag är nästan tillräckligt gammal för att komma ihåg det här med påskkort. Jag är säker på att vi i familjen Jönsson fick en och annan påskhälsning skickade till oss när jag var barn – och att vi i vår tur skickade påskkort till våra vänner. Att önska varandra en glad påsk postledes är väl numera en utdöd tradition, men att göra påskkort är ett påskpyssel som lever vidare. Man behöver ju inte skicka påskkorten till någon utan kan behålla dem som fina små tavlor. Här har jag vaskat fram ett vad jag själv tycker jättefint exempel på hur barnen kan göra egna påskkort. Det är ett papperspyssel med tillhörande bildinstruktioner. Hoppas du och barnen också gillar pysslet! Visst är kaninen söt?
 
Material
 
Bild: © elena_hramowa / iStock
 
För att göra ett eget påskkort behöver du både vita och färgade papper, en blyertspenna, sax och lim. Som du kan se på bilderna har även en mönstersax använts just för att få till det där snyggt taggiga utseendet på pappersremsorna, men det går lika bra att riva dem för hand.
 
Att göra en pappersmall till kaninen – eller en annan figur – kan vara ett bra sätt att förbereda pysslet. Om mallen är färdig är det bara för barnen att sätta igång med skapandet, fast det kan ju vara så att de vill göra sina egna mallar.
 
Instruktioner
 
 
Bilder: © elena_hramowa / iStock
 
Lägg pappersmallen på exempelvis ett vitt papper och rita runt den med blyertspennan. Klipp ut figuren så att du får ett hål i mitten på pappret.
 
Bild: © elena_hramowa / iStock
 
Klipp eller riv remsor ur både de vita och färgade pappren. Du väljer själv färgerna och tjocklekarna på remsorna. Bredden på remsorna ska dock vara mindre än pappret med figuren.
 
Ta nu ett annat papper i en valfri färg och börja limma remsorna på det en och en, som du ser på bilden. Lägg remsorna kant i kant och matcha den totala längden med längden på figurpappret.
 
Bild: © elena_hramowa / iStock
 
När pappersremsorna sitter där ska du lägga och limma figurpappret över dem. Då får du den färgglada och effektiva silhuettliknande effekt du ser i bildinstruktionerna. Avsluta pysslet med att klippa till och limma fast en liten svans på kaninen (eller med andra detaljer).
 
 
Bilder: © elena_hramowa / iStock
 
Hur blir ditt påskkort? 
0 kommentarer publicerat i Pyssel
Taggar: kul med djur, kul med påsk, papperspyssel, på våren, påskpyssel